Ζαχάροβα-Μη φιλικά κράτη (πχ. ΕΛΛΑΔΑ) προσπάθησαν να εμποδίσουν τις ρωσικές εκλογές

1624

Με ποιό συνταγματικό δικαίωμα η άθλια κυβέρνηση της χώρας, λαμβάνει αποφάσεις και κάνει τη Ρωσία να μας αποκαλεί ”μη φιλικό κράτος” ; Πόσο εθελόδουλη είναι πια και που θα σταματήσει αυτή η εξυπηρέτηση αλλότριων προς η χώρα συμφερόντων, που μπορεί να επιφέρει μεγάλα δεινά , ακόμα και συμμετοχή σε ένα πόλεμο που δεν αφορά τον Ελληνικό λαό  ; 

Π.Δ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στο RIA Novosti ότι τα μη φιλικά προς τη Ρωσία κράτη επιχείρησαν να εμποδίσουν την διενέργεια των ρωσικών εκλογών στο εσωτερικό τους, κάνοντας για μια ακόμη φορά ξεχωριστή αναφόρα στη νατοϊκή Ελλάδα:

«Πριν από λίγους μήνες, αρχίσαμε να ακούμε από ξένες χώρες, είτε σε επίπεδο επίσημων αρχών είτε μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας τους και των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, την ιδέα ότι ουδείς θα επέτρεπε στη Μόσχα να διεξάγει ρωσικές προεδρικές εκλογές στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, σε εκείνες τις χώρες που η Ρωσία χαρακτήρισε μη φιλικές πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Εκφόβιζαν με διάφορους τρόπους.

Αφού αντιληφθήκαμε τι πορεία είχαν επιλέξει, παραδοσιακά στάλθηκαν διπλωματικά σημειώματα σε όλες τις χώρες. Αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αντίδραση των μη φιλικών καθεστώτων. Σκοπεύουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους; Δεν είναι θέμα επιθυμίας ή προσωπικής άποψης, είναι υποχρέωση που απορρέει από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις προς τη χώρα μας και τους πολίτες μας, διότι το δικαίωμα της ψήφου, το δικαίωμα έκφρασης της βούλησης, η συμμετοχή στις εκλογές είναι το ίδιο το ανθρώπινο δικαίωμα πάνω στο οποίο στηρίζεται κάθε δημοκρατία.

Εσείς τι πιστεύετε; Λάβαμε απαντήσεις από φιλικές χώρες, όπως κάνουμε συνήθως, και η επικοινωνία ακολούθησε το παραδοσιακό μοτίβο. Δεν υπήρξαν εκπλήξεις, ούτε αποχρώσεις. Φυσικά, υπάρχουν νέα στοιχεία που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας, τα οποία επιλύθηκαν αρκετά γρήγορα. Αλλά οι μη φιλικές χώρες συμπεριφέρθηκαν όπως τους αναλογούσε ως τέτοιες. Το θέμα είναι ότι καθυστέρησαν να μας στείλουν απαντήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν θα το πιστέψετε, αλλά λάβαμε την τελευταία απάντηση από την Ελλάδα στις 8 Μαρτίου. Μπορείτε να το φανταστείτε; Μόλις μια εβδομάδα (πριν από τις εκλογές. – σ.σ.) η επίσημη Αθήνα μας απάντησε με ένα σημείωμα σχετικά με το πώς εξετάζουν την πιθανότητα διεξαγωγής και οργάνωσης εκλογών από εμάς στη χώρα τους. Τι απάντησαν; Πρόκειται για ολόκληρη δραματουργία. Σταγόνα-σταγόνα, προφανώς στύβοντας τον θυμό και το δηλητήριό τους, μας απάντησαν ότι, ναι, είναι πρόθυμοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μας δώσουν μια τέτοια ευκαιρία να διοργανώσουμε εκλογές. Αλλά και πάλι, μάλλον δεν θα το πιστέψετε, αυτές οι μη φιλικές χώρες που ήταν οι πρώτες που απάντησαν, άρχισαν στη συνέχεια να προσθέτουν ότι αν και δεν απέσυραν τη συγκατάθεσή τους για τη διεξαγωγή εκλογών από τη Ρωσία στο εξωτερικό, τόνισαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν εκλογές στις νέες ρωσικές περιφέρειες. Και όσοι ήταν ήδη εν μέσω της απάντησης έγραψαν γι’ αυτό αμέσως.

Τι μας λέει αυτό; Δείχνει ότι αυτές οι μη φιλικές χώρες δεν έχουν καν τη δυνατότητα να καθορίσουν τη δική τους πορεία σε σχέση με τη Ρωσία, όσον αφορά μια τέτοια συνήθη διπλωματική πρακτική, όπως η διεξαγωγή εκλογών ή άλλων δραστηριοτήτων με βάση τις πρεσβείες και τα προξενικά γραφεία της χώρας στην οποία δίνουν τη δυνατότητα διπλωματικής παρουσίας. Περιμένουν κάποιου είδους κοινή θέση, και ακόμη και αν δείξουν κάποιου είδους ανεξαρτησία, είναι υποχρεωμένοι στη συνέχεια να την αναθεωρήσουν λόγω των κραυγών που προέρχονται, όπως καταλαβαίνουμε πολύ καλά, από πού. Φυσικά, από την Ουάσιγκτον, η οποία διαμορφώνει αυτή ακριβώς την ατζέντα ακόμη και μέσα στις χώρες της ΕΕ. Και σήμερα έχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά, όπως είπα, πολλές από αυτές έχουν συμπληρωθεί με πρόσθετο υλικό που εστάλη εκ των υστέρων, ώστε να μην νομίζουμε ότι συμφωνώντας στη διεξαγωγή εκλογών μας στο εξωτερικό, θα διευρύνουν αυτόματα την οπτική τους και στις νέες περιοχές. Και αυτό είναι επίσης ένα ερώτημα προς τη διχογνωμία τους. Και γιατί τις ξεχωρίζουν καθόλου, αν και το ερώτημα δεν τέθηκε ποτέ. Δεν ρωτήσαμε αν μπορούμε να κάνουμε εκλογές στο έδαφος της χώρας μας, είτε πρόκειται για νέες περιφέρειες είτε για τις άλλες περιφέρειες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας