Υστερία, πανικός στη Δύση-Όπλα στην Ουκρανία, κυρώσεις στη Ρωσία, πολεμικός παροξυσμός

1097

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να διαθέτει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ως τη νίκη  της επί της Ρωσίας, δεσμεύτηκε χθες Τετάρτη η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ενώπιον της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου, υπόσχομαι ότι θα διατηρήσουμε ή θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία για όσο κι αν χρειαστεί (…). Δεν θα ησυχάσουμε παρά αφού θριαμβεύσει η Ουκρανία», τόνισε η κυρία Τρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε στη δική του, μαγνητοσκοπημένη ομιλία να επιβληθεί «δίκαιη τιμωρία» στη Ρωσία, που ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε πως «παραβίασε» θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Η κυρία Τρας έκρινε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που ανακοίνωσε χθες το πρωί την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων, «προσπαθεί να δικαιολογήσει την καταστροφική αποτυχία του» στην Ουκρανία.

Αλλά αυτό «δεν θα έχει αποτέλεσμα», συνέχισε, «η διεθνής συμμαχία είναι ισχυρή και η Ουκρανία είναι ισχυρή», είπε η νέα αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης.

Για τη Λιζ Τρας «οι Ουκρανοί δεν υπερασπίζονται μόνο τη χώρα τους, υπερασπίζονται τις αξίες μας και την ασφάλεια ολόκληρου του κόσμου» και «γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε».

Η πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα δαπανά ως το 2030 το 3% του ΑΕΠ του για την άμυνα, διατηρώντας την ηγετική (του) θέση ως παράγοντας ασφάλειας στην Ευρώπη». 

Παράλληλα, η κυρία Τρας τάχθηκε υπέρ της προώθησης φιλελεύθερου οικονομικού σχεδίου, ενός είδους «οικονομικού NATO», όπως το έθεσε. «Η G7 και οι εταίροι μας με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα πρέπει να ενεργούν σαν οικονομικό NATO, για να υπερασπιζόμαστε συλλογικά την ευημερία μας», είπε η πρωθυπουργός των Συντηρητικών.

 

Η ΕΕ θα επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, θα στείλει κι άλλα όπλα στο Κίεβο 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Τζουζέπ Μπορέλ υποσχέθηκε την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από τους 27 σε βάρος της Ρωσίας έπειτα από αυτή που χαρακτήρισε «νέα κλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία από πλευράς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μετά το έκτακτο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών χθες βράδυ, ο κ. Μπορέλ είπε σε δημοσιογράφους πως «αποφασίσαμε να εξετάσουμε το συντομότερο δυνατόν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας σε συντονισμό με τους εταίρους μας».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συγκάλεσε το ad hoc συμβούλιο μετά τη διαταγή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει μερική επιστράτευση στη χώρα του, για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναμένεται να επιστρατευτούν 300.000 έφεδροι.

«Την 21η Σεπτεμβρίου, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της αναμέτρησης ανακοινώνοντας μερική επιστράτευση (…), υποστηρίζοντας τη διεξαγωγή παράνομων ‘δημοψηφισμάτων’ σε ουκρανικές περιοχές που κατέχει και απειλώντας ξανά με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του κ. Μπορέλ, τον Πέτερ Στάνο, στις Βρυξέλλες.

«Οι αναφορές στα πυρηνικά όπλα δεν μειώνουν την αποφασιστικότητα και την ενότητα» της ΕΕ, που θα συνεχίσει «να στέκει στο πλευρό της Ουκρανίας» και να της προσφέρει υποστήριξη για να της επιτρέπει «να υπερασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της ακεραιότητα για όσο χρειαστεί», προστίθεται στο κείμενο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπορέλ εξήγησε πως οι 27 έλαβαν πολιτική απόφαση να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε ρώσους πολίτες που ευθύνονται για τον πόλεμο και σε κλάδους της ρωσικής οικονομίας.

«Είναι σαφές το ότι ο Πούτιν προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία», συνέχισε.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στρατιωτική βοήθειά μας (σ.σ. στην Ουκρανία) και θα μελετήσουμε νέα περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απέφυγε ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους νέους εξοπλισμούς που έχουν σκοπό οι ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν στο Κίεβο.

Αφού ενημερώθηκαν από τον ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα, οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να αναθέσουν στις υπηρεσίες τους την κατάρτιση του όγδοου πακέτου κυρώσεων.

Το τακτικό συμβούλιο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο οποίο πιθανόν πρόκειται να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί η όγδοη δέσμη κυρώσεων θα γίνει στα μέσα του Οκτωβρίου.

Η Βόρεια Κορέα διαψεύδει πως εξήγαγε όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία

Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε χθες Τετάρτη ότι προμήθευσε με όπλα ή πυρομαχικά τη Ρωσία, σύμφωνα με κρατικό ΜΜΕ, μερικές εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι η Μόσχα στράφηκε στην Πιονγκγιάνγκ για να αναπληρώσει τα αποθέματά της, που εξαντλούνται εξαιτίας της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

«Ουδέποτε κάναμε εξαγωγές όπλων ή πυρομαχικών στη Ρωσία στο παρελθόν και δεν προβλέπουμε να κάνουμε τέτοιες εξαγωγές» στο μέλλον, ανέφερε εκπρόσωπος της γενικής υπηρεσίας εξοπλισμού του υπουργείου Άμυνας σε ανακοίνωσή του που επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε μετά τη δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου νωρίτερα τον Σεπτέμβριο πως η Ρωσία αγόρασε οβίδες και πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, είπε πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Μόσχα αγόρασε «κυριολεκτικά εκατομμύρια σφαίρες, πυραύλους και οβίδες του πυροβολικού».

Ωστόσο, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, πρόσθεσε πως οι αγορές αυτές δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί και ότι δεν υπήρχαν τεκμήρια πως τα πυρομαχικά αυτά χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Η Πιονγκγιάνγκ, σύμμαχος της Μόσχας, τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι η Ουάσινγκτον και «άλλες εχθρικές δυνάμεις διαδίδουν φήμες περί εμπορίου όπλων» μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας. «Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ να πάψουν να κάνουν ανεύθυνα σχόλια», προστίθεται στο κείμενο, που τονίζει ωστόσο ότι η Βόρεια Κορέα επιφυλάσσεται του νομίμου δικαιώματός της να κάνει εξαγωγές στρατιωτικού υλικού.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η αγορά πυρομαχικών για το ρωσικό πυροβολικό από τη Βόρεια Κορέα και η αγορά UAVs από το Ιράν δείχνουν πως η Μόσχα βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση έπειτα από μήνες οικονομικών και τεχνολογικών κυρώσεων από τη Δύση με σκοπό να παραλύσει η πολεμική μηχανή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας