Υπουργείο Πολιτισμού-Κλοπές-κακοδιοίκηση-υποστελέχωση στα μουσεία που διαφήμιζε η κυβέρνηση ως ευέλικτα

896

Τον Νοέμβριο του 2023 τα σωματεία εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού έφεραν στο φως εικόνες ντροπής από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχει ούτε προσωπικό ούτε συνεργείο καθαριότητας, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων να αναλαμβάνουν αυτό το καθήκον.

Σήμερα μαθαίνουμε για περιστατικό κλοπής καλωδίων χαλκού από τον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. «Το περιστατικό, που εκτυλίχθηκε βραδινές ώρες της Τρίτης, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το μουσείο από τη στιγμή που άλλαξε το διοικητικό καθεστώς» γράφει η εφημερίδα Δημοκρατία που αποκάλυψε το θέμα.

Το tvxs σήμερα αποκαλύπτει με ποιον τρόπο είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι του Μουσείου το τελευταίο δίμηνο, αλλά για μία ακόμη φορά δεν εισακούστηκαν, καθώς και σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση στο Βυζαντινό Μουσείο, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Τα δήθεν ευέλικτα μουσεία καταρρέουν

Και τα δύο περιστατικά, είναι απλά δείγματα της κατάρρευσης των μουσείων μετά την μετατροπή τους  σε ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) με τον Ν. 5021/2023 όπως γράφουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων. Και η αλήθεια είναι πως οι παραπάνω προειδοποιούσαν για την εξέλιξη των πραγμάτων πολύ πριν τον Φεβρουάριο 2023, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος του οποίου τις συνέπειες βλέπουμε σήμερα.

Μετά την ψήφιση του νόμου η υπουργός διόρισε, με μόνη δική της απόφαση, Διοικητικά Συμβούλια και Γενικές Διευθύντριες στα πέντε Μουσεία. Ειδικά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, πρόεδρος του ΔΣ διορίστηκε από την Υπουργό ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Γεώργιος Πανέτσος και Γενική Διευθύντρια η συνταξιούχος αρχαιολόγος Αικατερίνη Δελαπόρτα.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύουμε παρακάτω, οι σύλλογοι και τα σωματεία κάνουν λόγο για κακοδιοίκηση, μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, προβλήματα υγιεινής και άλλα. Πηγές λένε στο tvxs πως όλα αυτά έχουν γνωστοποιηθεί στους αρμοδίους με αναλυτική επιστολή.

«Τα δήθεν “ευέλικτα” πέντε Μουσεία Νομικά Πρόσωπα με διορισμένα ΔΣ και διορισμένες Γενικές Διευθύντριες δεν έχουν καταφέρει καν να προσλάβουν ΙΔΟΧ φυλακτικό και άλλο προσωπικό για να λειτουργήσουν με το θερινό ωράριο από 1/4/2024. Βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της ΓΔΑΠΚ, που η Υπουργός κατηγορούσε ως “αγκυλωμένους στην κρατική διοίκηση”, να έχουν προσλάβει ΙΔΟΧ προσωπικό και να λειτουργούν με θερινό ωράριο από 1/4/2024, ενώ τα πέντε μεγάλα Μουσεία με τη νέα τους μορφή ως ΝΠΔΔ να μην έχουν βγάλει ακόμη ούτε την προκήρυξη πρόσληψης του προσωπικού και να λειτουργούν με το χειμερινό ωράριο, τουλάχιστον για όλο τον Απρίλιο, και μάλιστα με κλειστές περίπου τις μισές αίθουσες, κάτι που ποτέ δεν είχε συμβεί μέχρι την εφαρμογή του Νόμου 5021.» γράφει η ανακοίνωση.

Οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν αλλά δεν εισακούστηκαν

Σύμφωνα με πηγές του tvxs οι εργαζόμενοι του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου έχουν πραγματοποιήσει συνάντηση με τη Διοίκηση του Μουσείου και με τα σωματεία και τελικά εξέπεμψαν sos με επιστολή τους. Tι έγραφε η επιστολή;

«Γνωστοποιήθηκε καταρχήν ότι δεν υπάρχει επαρκές φυλακτικό προσωπικό για το Βυζαντινό Μουσείο, τον κήπο και το Μουσείο Λοβέρδου. Δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη από τον Νοέμβριο 2023 και των 13 ημερησίων φυλάκων. Επίσης οι νυχτοφύλακες είναι μισοί απ τις βάρδιες που έχουν να καλύψουν. Δεν έχουν γίνει συμβάσεις για τη συντήρηση των συστημάτων του Μουσείου, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο για τα ευρήματα. Από τους πίνακες πυρασφάλειας μέχρι τα κλιματιστικά και τις προθήκες, όλα χρειάζονται ετήσιο έλεγχο και επιδιορθώσεις, που εκκρεμούν από πέρσι. Ο κατάλογος των σχετικών εκκρεμοτήτων δεν έχει τέλος» λένε πηγές στο tvxs.

Η κατάσταση στην υγιεινή δεν είναι καλύτερη. «Από τον περασμένο Δεκέμβριο, μία εργαζόμενη  είναι υπεύθυνη για την καθαριότητα όλων των χώρων στο Βυζαντινό Μουσείο και στο Μουσείο Λοβέρδου, που εκτείνονται σε 15.000 τ.μ.! Η υπάλληλος αυτή προσπαθεί να καθαρίσει τους χώρους και τις τουαλέτες που χρησιμοποιούν οι 100 και πλέον εργαζόμενοι του μουσείου, οι καθημερινοί επισκέπτες αλλά και οι σχολικές ομάδες που καθημερινά επισκέπτονται το μουσείο. Ο κήπος του Μουσείου είναι εντελώς αφρόντιστος. Ποτέ δεν έχουμε δει αυτό το Μουσείο τόσο παρατημένο και δεν του αξίζει αυτή η κατάσταση», λένε οι πηγές μας στο ΥΠΠΟ.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν επίσης, πως είναι εμφανής η κακοδιοίκηση και πως η νέα διοίκηση απαξιώνει τους εργαζόμενους συστηματικά. «Οι εργαζόμενοι έχουν προσπαθήσει να απευθυνθούν στη Διοίκηση τόσο προφορικά όσο και εγγράφως, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Τα σωματεία στέλνουν επιστολές οι οποίες δεν απαντιούνται ποτέ. Ιδιαίτερα η Γενική Διευθύντρια κ. Δελαπόρτα, έχει επιδείξει άρνηση να συνδιαλλαγεί με τα συλλογικά μας όργανα, έχει απέχθεια έναντι της αξιοκρατικής, συμμετοχικής και συνεργατικής δομής λήψης αποφάσεων, ενώ στοχοποιεί συστηματικά εργαζόμενους του Μουσείου, προσπαθώντας να μετακυλίσει την ευθύνη για όσα η ίδια δεν κάνει για το μουσείο. Δεν αναγνωρίζει τα Τμήματα και τους τμηματάρχες.

Στο Βυζαντινό Μουσείο υπήρχαν ακμαίες μονάδες που για χρόνια είχαν ειδικευθεί σε συγκεκριμένες εργασίες, όπως το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, το Γραφείο Εκδόσεων. Αυτά τα έχει καταργήσει. Δεν συγκαλεί ποτέ ολομέλειες του επιστημονικού προσωπικού. Κανονίζει εκθέσεις και εκδηλώσεις ή απορρίπτει άλλες, χωρίς καν την έγκριση του ΔΣ κατά παράβαση του Ν 5021/2023 που είναι ο νόμος που την διόρισε. Προσπαθεί να εκφοβίζει τους υπαλλήλους, τους απειλεί συνεχώς, ενώ στέλνει γραπτές αναφορές με ψεύδη που τις κοινοποιεί σε όλη την ιεραρχία του Υπουργείου Πολιτισμού, από την Υπουργό και κάτω.

Οπότε οι υπάλληλοι πρέπει να τρέχουν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Εξαιτίας αυτού του περιβάλλοντος υπάλληλοι παραιτούνται και πάρα πολλοί ζητούν να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία. Κι εδώ όμως σκοντάφτουν στον Νόμο 5021 που ορίζει ότι για να φύγουν οι εργαζόμενοι που υπηρετούν εκεί πρέπει να έχει φτιαχτεί ο Οργανισμός του Μουσείου. Σύμφωνα με όσα η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού έχει πει, το Βυζαντινό Μουσείο είναι το τελευταίο που έστειλε πρόταση για τον Οργανισμό του, οπότε και η έκδοσή του πάει στις καλένδες. Η Γενική Διευθύντρια δεν εμπιστεύεται κανέναν υπάλληλο, με αποτέλεσμα να μην αφήνει τους έμπειρους υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά τους και να αναθέτει τις δουλειές του τακτικού προσωπικού σε εξωτερικούς συνεργάτες και σε εταιρείες, χρεώνοντας τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, που πλήρωνε για όλο το 2023.

Αναφέρω ένα τρανταχτό παράδειγμα. Άτομο που δεν προέρχεται από το τακτικό προσωπικό του μουσείου, χωρίς εργασιακή σύμβαση με το ΒΧΜ, έχει οριστεί και εξουσιοδοτηθεί να υπογράφει ακριβή αντίγραφα εγγράφων της Υπηρεσίας, γνωρίζει όλους τους κωδικούς πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα του μουσείου και χειρίζεται το πρωτόκολλο σχεδόν αποκλειστικά. Αυτό δεν αποτελεί δημόσια διοίκηση, όπως καταλαβαίνετε, όμως φαίνεται η συγκεκριμένη διευθύντρια έχει την απόλυτη κάλυψη της Υπουργού για να κινείται με τέτοιους τρόπους, να προκαλεί τόσα προβλήματα και να μην εισπράττει ούτε επίπληξη».

Είναι χαρακτηριστικό και αυτό που συνέβη τώρα με την κλοπή, μέσα από την περίφραξη του Μουσείου. Συμβαίνει κάτι που εγείρει ζήτημα ασφάλειας του Μουσείου και των εκθεμάτων, αλλά τόσο η Διοίκηση του Μουσείου, όσο και το Υπουργείο δεν μιλάνε καν για αυτό! Όπως αναφέρουν και τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους: «Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι η άρνηση της Διοίκησης του Μουσείου και του Υπουργείου Πολιτισμού, δια της αποσιώπησης, να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των εργαζομένων, δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση, καθώς τα προβλήματα παραμένουν και ζητούν επιτακτικά την επίλυσή τους από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.»

Η ανακοίνωση

«ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για το περιστατικό με την κλοπή καλωδίων από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στη λειτουργία των μουσείων ΝΠΔΔ.

Αθήνα, 4/4/2024

Με αφορμή το περιστατικό κλοπής καλωδίων χαλκού από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που έχει μετατραπεί σε ΝΠΔΔ με τον Ν. 5021/2023, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων υπενθυμίζουν σε κάθε ενδιαφερόμενο και ενημερώνουν τους πολίτες ότι:

-Τα προβλήματα του Ν. 5021/2023, τα οποία είχαμε θέσει με συνεχείς ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις διαρκώς διογκώνονται. Τα δήθεν “ευέλικτα” πέντε Μουσεία Νομικά Πρόσωπα με διορισμένα ΔΣ και διορισμένες Γενικές Διευθύντριες δεν έχουν καταφέρει καν να προσλάβουν ΙΔΟΧ φυλακτικό και άλλο προσωπικό για να λειτουργήσουν με το θερινό ωράριο από 1/4/2024. Βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της ΓΔΑΠΚ, που η Υπουργός κατηγορούσε ως “αγκυλωμένους στην κρατική διοίκηση”, να έχουν προσλάβει ΙΔΟΧ προσωπικό και να λειτουργούν με θερινό ωράριο από 1/4/2024, ενώ τα πέντε μεγάλα Μουσεία με τη νέα τους μορφή ως ΝΠΔΔ να μην έχουν βγάλει ακόμη ούτε την προκήρυξη πρόσληψης του προσωπικού και να λειτουργούν με το χειμερινό ωράριο, τουλάχιστον για όλο τον Απρίλιο, και μάλιστα με κλειστές περίπου τις μισές αίθουσες, κάτι που ποτέ δεν είχε συμβεί μέχρι την εφαρμογή του Νόμου 5021. Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω καθώς στις 30 Απριλίου λήγουν και οι συμβάσεις των ΙΔΟΧ φυλακτικού και άλλου προσωπικού που ακόμη βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ και το προσωπικό που απομένει ασφαλώς δεν επαρκεί για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας, πόσο μάλλον για τη θερινή περίοδο.

-Ειδικά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τα προβλήματα υγιεινής, ασφάλειας και κακοδιοίκησης έχουν καταγγελθεί εδώ και μήνες προφορικά και εγγράφως από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του Μουσείου, τόσο στη Διοίκηση του Μουσείου όσο και στα σωματεία. Έχουμε γίνει αποδέκτες αναφορών δεκάδων συναδέλφων και έχουμε προσπαθήσει να βρούμε ευήκοα ώτα στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ούτε η Διοίκηση του ΒΧΜ ούτε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ έχουν ενδιαφερθεί για τα μείζονα ζητήματα που τίθενται από τους συναδέλφους εργαζόμενους και εργαζόμενες. Γνωρίζει καλά η Διοίκηση του ΒΧΜ και η πολιτική ηγεσία με πόσους φύλακες και νυχτοφύλακες λειτουργεί το Μουσείο. Γνωρίζουν πολύ καλά τα πιεστικά προβλήματα και δεν έχουν κάνει κάτι για να τα θεραπεύσουν. Το τωρινό ιδιαιτέρως σοβαρό περιστατικό οφείλει να αποτελέσει καμπανάκι για να ακουστούν -επιτέλους- οι υπάλληλοι.

-Άλλη μια φορά που οι εργαζόμενοι και τα σωματεία προειδοποιούν και η κυβέρνηση τους αγνοεί. Όταν εγείρεται ζήτημα ασφάλειας σε μητροπολιτικό μουσείο της χώρας, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης (επί της Βασιλίσσης Σοφίας), και ενώ οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει σχετικά για τους κινδύνους, τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά και επικίνδυνα όχι μόνο για τον πολιτισμό, αλλά τον ίδιο τον δημόσιο χώρο στην καρδιά της πρωτεύουσας. Τι επίπτωση θα έχει η μη λειτουργία κλιματισμού, λόγω της κλοπής, στους επισκέπτες του Μουσείου και στο μικροκλίμα που είναι απαραίτητο για την προστασία των εκθεμάτων; Πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα και πώς, αφού η Διοίκηση του Μουσείου ακόμη δεν μπορεί να κάνει οικονομικές αναθέσεις; Τι θα γίνει με την επάρκεια του προσωπικού φύλαξης;

Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι η άρνηση της Διοίκησης του Μουσείου και του Υπουργείου Πολιτισμού, δια της αποσιώπησης, να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των εργαζομένων, δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση, καθώς τα προβλήματα παραμένουν και ζητούν επιτακτικά την επίλυσή τους από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας