Η κυβέρνηση λέει ότι θα πληρώσει σε ευρώ, αλλά…
Η κυβέρνηση αν και διέρρευσε ότι θα πληρώσει την Gazprom σε ευρώ, αναμένεται τελικά να αποδεχθεί την απαίτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια αλλά θα το κάνει… με τρόπο.
Μπορεί το Μαξίμου να μην απάντησε επίσημα για το εάν η χώρα θα αποδεχθεί στην απαίτηση Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου με ρούβλια, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται περισσότερο από δεδομένο ότι τη λύση θα δώσουν οι ίδιες οι εταιρείες προμήθειας σε άμεση συνεννόηση με την κυβέρνηση.
Το Μαξίμου, δηλαδή, αναμένεται κρυπτόμενο πίσω από τις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου, να αποδεχθεί την απαίτηση εάν δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες κοινή θέση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που έχει προκύψει με την απειλή, μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία, να κλείσει η κάνουλα και σε άλλες «μη φιλικές» χώρες κατά τον Πούτιν όπως είναι και η Ελλάδα.
Στη χώρα μας η προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου γίνεται μέσω της ΔΕΠΑ, της Μυτιληναίος και της Προμηθέας Gas. Η επόμενη πληρωμή της ΔΕΠΑ προς την Gazprom είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου ενώ των άλλων δυο εταιρειών το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Το «κλειδί» για την αποδοχή του αιτήματος Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια είναι ο λεγόμενος διπλός λογαριασμός που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, έχει αποδεχθεί ως λύση για να μην διαταραχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Για να το κάνουμε λιανά, η χώρα μέσω των εταιρειών προμήθειας θα πληρώσει το φυσικό αέριο σε ευρώ σε λογαριασμό στην Gazprombank και στη συνέχεια η τράπεζα θα κάνει τη μετατροπή του νομίσματος σε ρούβλια και θα μεταφέρει το ποσό της πληρωμής σε δεύτερο λογαριασμό.
Η λύση του διπλού λογαριασμού είναι εφικτή με τις ευλογίες της ΕΕ μέχρι στιγμής για δυο λόγους και συγκεκριμένα:
-Η Gazprombank βρίσκεται εκτός των κυρώσεων αποκλεισμού από το Swift
-Η Κομισιόν μέχρι σήμερα δεν απαγορεύει το άνοιγμα λογαριασμού στην Gazprombank, οπότε η κίνηση αυτή δεν συνιστά παραβίαση των κυρώσεων. Παραβίαση θα συνιστούσε μόνο η εμπλοκή στη συναλλαγή της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
Το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδεχθεί εμμέσως πλην σαφέστατα την πληρωμή της προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια προκύπτει και από το κυβερνητικό σχόλιο πως πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα και ότι με υπαιτιότητα της δεν θα διαταραχτεί η προμήθεια της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο.
Το Plan b για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας
Ωστόσο, στην περίπτωση που η Ρωσία κατεβάσει τους διακόπτες και σταματήσει η ροή προς την Ευρώπη, έτσι και στη χώρα μας, η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί Plan b.
Το εναλλακτικό σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας προβλέπει:
-Επίσπευση των διαδικασιών για νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα. Η νέα δεξαμενή αναμένεται το αργότερο ως τον Ιούλιο, κι έτσι η δυναμικότητα του τερματικού σταθμού θα αυξηθεί από 225.000 m3 σήμερα, σε περισσότερα από 380.000 m3.
-Ετοιμες να τεθούν ξανά σε λειτουργία είναι λιγνιτικές μονάδες και να αντικαταστήσουν τις μονάδες φυσικού αερίου για την παραγωγή ρεύματος.
-Πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο είναι έτοιμες να λειτουργήσουν, εφόσον χρειαστεί, με diesel.
-Η ΔΕΗ έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη κατά την επόμενη διετία κατά 50% και τη διαθεσιμότητά του στα εργοστάσια.
-Εξετάζεται αύξηση των ροών ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.
-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο.
-Προωθείται η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.
-Επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, «καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
-Στο σχέδιο της χώρας μας εντάσσεται η ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριο αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.