Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την πρωτοφανή έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς, καθώς όσοι συνταξιοδοτούνται, δεν αντικαθίστανται. Παράλληλα, οι κακές έως και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας για ασθενείς και προσωπικό είναι πλέον κανόνας. Η εντατικοποίηση και συσσωρευμένη κόπωση, καθώς και οι καθηλωμένοι μισθοί έχουν οδηγήσει σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.
Η παραίτηση της διευθύντριας του Κέντρου Αίματος, που οδήγησε στην υποβάθμιση της λειτουργίας του Ιατρείου Πήξης (του μοναδικού στην Κρήτη), της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ηρακλείου, τριών χειρουργών της Χειρουργικής Κλινικής, δύο ακτινολόγων του τμήματος Υπερήχων, ενός ακτινολόγου από το τμήμα Αξονικού τομογράφου, του μοναδικού παιδονευρολόγου του «Βενιζελείου», μίας αναισθησιολόγου, παθολόγου, πνευμονολόγου, έχουν οδηγήσει το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του νοσοκομείου σε κατάρρευση.
Ενώ στη ΜΕΘ λειτουργούν 11 από τα 15 προβλεπόμενα κρεβάτια λόγω υποστελέχωσης, πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω. Ακόμη καταγγέλλουν ότι οι αναισθησιολόγοι φτάνουν για να λειτουργήσουν μόνο τις 3 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, ενώ ταυτόχρονα έχει κλείσει και το Ιατρείο Πόνου. Επιπλέον, λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων αναμένεται και άλλη μείωση χειρουργικών τραπεζιών.
Τα τμήματα του Νοσοκομείου κλείνουν το ένα μετά το άλλο
Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε ότι κλείνει το Διαβητολογικό Κέντρο, το οποίο λειτουργούσε στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο. Υπενθυμίζεται ότι είναι το μοναδικό στο νησί Διαβητολογικό Κέντρο με υπηρεσίες εξειδικευμένες (π.χ. αντλίες ινσουλίνης, διαβητικό πόδι) το οποίο μάλιστα εξυπηρετεί ασθενείς, όχι μόνο από την Κρήτη αλλά από ολόκληρο το νότιο Αιγαίο.
Ο Δημήτρης Φλυτζανής, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, σημείωσε πως σχεδόν σε όλα τα τμήματα αναγκάζονται οι ιατροί να δουλεύουν με εφημερίες πάνω από το νόμιμο όριο. Η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί με «εντέλλεσθε», ενώ η Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών εδώ και μήνες με μετακινήσεις-μπαλώματα από άλλο Νοσοκομείο. Η Πνευμονολογική λειτουργεί οριακά. Οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών προσεγγίζουν τις 40, όμως προκηρύχτηκαν μόνο 12, πολλές εκ των οποίων θα βγουν άγονες, λόγω έλλειψης κινήτρων. Αντί για μόνιμες προσλήψεις, τα κενά μπαλώνονται με συμβασιούχους και μετακινήσεις, είτε με ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι. Οι ασθενείς ωθούνται σε ακόμη περισσότερες πληρωμές σε ιδιωτικούς ομίλους της υγείας ή στα απογευματινά ιατρεία και προσεχώς (;) χειρουργεία των νοσοκομείων, αφού οι δωρεάν παροχές υγείας ολοένα συρρικνώνονται.
Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή τη στάση εργασίας δήλωσε: «Ο αγώνας ενάντια στη συνειδητή υποβάθμιση συνολικά του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αφορά όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο τους μαχόμενους υγειονομικούς. Οι κλινικές δεν μπορούν να λειτουργούν με “εντέλλεσθε”, με μετακινήσεις και με υπερεφημέρευση. Για όλη αυτή την κατάσταση υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων όσων κυβέρνησαν και φιλοδοξούν να επαναλάβουν τον “θρίαμβο”. Δεν έγινε εν μία νυκτί. Η κάθε κυβέρνηση ως τώρα έβαζε από ένα λιθαράκι με κάθε νομοσχέδιό της. Αυτήν την ώρα δεν θα τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν το “Βενιζέλειο” Νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας. Όλοι στον αγώνα, μόνο ο λαός σώζει την υγεία του λαού!».
Στη συγκέντρωση των εργαζομένων παραβρέθηκε ο Δημήτρης Δουλουφάκης, φαρμακοποιός, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε ότι το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» περιγράφει ακριβώς την κατάσταση στον χώρο της δημόσιας υγείας, που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά τα τελευταία χρόνια. Τόνισε ότι «τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας όλου του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία. Αυτό προϋποθέτει ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ».