ΥΠΕΞ ο Γ.Γεραπετρίτης των 6-ναυτικών μιλίων… Ν.Δένδιας ΥΕΘΑ

952

Φαβορί για τη θέση του ΥΕΘΑ φέρεται να είναι ο κ.Νίκος Δένδιας, ΥΠΕΞ την προηγούμενη τετραετία. Έχει περάσει για πολύ λίγο από το ΥΠΕΘΑ το 2014 και το γνωρίζει.
Το ΥΠΕΘΑ ήταν πάντα το «Βατικανό» όπου έστελναν τους «δελφίνους» οι πρόεδροι των μεγάλων κομμάτων για να περνάνε καλά με τα κόκκινα χαλιά, τις μπάντες και τις άνετες αεροπορικές μεταφορές κι έτσι να «αδρανοποιούνται». Η ιστορία δείχνει ότι ουδείς από τους φιλόδοξους πολιτικούς που πέρασαν από το ΥΕΘΑ δεν κατάφερε να «σκαρφαλώσει παραπάνω».
Ο κ.Δένδιας δεν είναι μυστικό ότι δεν είχε και την πιο αρμονική συνεργασία με τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος είχε δικό του επιτελείο στο Μαξίμου για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε μάθει για επαφές και συνεννοήσεις από τα μέσα ενημέρωσης. Ποτέ δεν τόλμησε βεβαίως δημοσίως να διαμαρτυρηθεί ,πολύ περισσότερο να αποχωρήσει.
Μέχρι πρόσφατα ακουγόταν ότι ο κ.Μητσοτάκης τον προόριζε για τη θέση του προέδρου της Βουλής, που οι πολιτικοί μας θεωρούν ότι είναι «τιμητική αποστρατεία». Το τι μεσολάβησε το γνωρίζουν μόνο οι δυο τους, αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τελικά ο κ.Δένδιας θα είναι ο νέος ΥΕΘΑ, με υφυπουργό τον Νίκο Χαρδαλιά και ΓΓ του ΥΠΕΘΑ τον Αντώνη Οικονόμου.
Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι πια τόσο «άνετο» όσο στο παρελθόν. Μπορεί η φαινομενική ύφεση με την Τουρκία να το κάνει ελκυστικό, αλλά ο κ.Δένδιας γνωρίζει πολύ καλά ότι στην ουσία ,τίποτα δεν έχει αλλάξει στα ελληνοτουρκικά. Γι ΄ αυτό και πριν από μερικές ημέρες εμφανίστηκε εξαιρετικά βιαστικός για την έναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία. «Για να μη χαλάσει το κλίμα»… Ποιος κλίμα; Οι Τούρκοι ψαράδες βρίσκονται στο Καψάλι στα Κύθηρα.
Ο κ.Δένδιας γνωρίζει ότι «το κλίμα μπορεί να χαλάσει» μέσα σε λίγες ώρες. Αρκεί η Ελλάδα να πει ένα όχι σε οτιδήποτε. Η Τουρκία επί Ενρτογάν χρησιμοποιεί την απειλή κρίσης ως διπλωματικό χαρτί. Τελευταίο παράδειγμα το 2020…
Διάδοχος του κ.Δένδια στο ΥΠΕΞ ,λένε οι ίδιες πληροφορίες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μία από τις δηλώσεις που τον «κυνηγούν» είναι αυτή για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ,τα οποία «φυλάκισε» στα 6 ναυτικά μίλια!

Συμφωνεί ο κ.Δένδιας ότι αυτή είναι η κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα; Ο ίδιος έχει βέβαια μια άλλη δήλωση να τον «κυνηγά»

«Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο… Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου».

Τη δήλωση αυτή την έκανε στο Arab News την άνοιξη του 2021. Αναγκάστηκε να κάνει κάποιες διευκρινήσεις μετά από το σάλο που προκλήθηκε, αλλά σε κανένα σημείο αυτών των διευκρινήσεων δεν πήρε πίσω τη δήλωση του. Οι διευκρινήσεις:

1)    Είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας.
2)    Οι απόψεις του Υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ΄ επανάληψη.
3)    Η παγκόσμια τάση  τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών και υπηρετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη,  όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης.

Γνωρίζουμε ότι η απάντηση που μπορεί να δοθεί ,ειδικά μετά από το θριαμβευτικό για τη ΝΔ εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι «ο κόσμος έκρινε» ή ακόμη χειρότερα ότι «ο κόσμος δεν ασχολείτε». Για το πρώτο να επισημάνουμε ότι ο κόσμος δεν άκουσε τίποτα γι΄ αυτά τα θέματα και σε αυτό δεν έχει ευθύνη μόνο η ΝΔ αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μάλλον δεν θέλουν κι αυτά να δυσαρεστούν συμμάχους μας με τέτοια «δύσκολα θέματα».

Για το δεύτερο, όπως έχουμε γράψει και σε άλλες περιπτώσεις θα επαναλάβουμε ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα καθημερινά προβλήματα είναι αυτά που «καίνε τους πολίτες», αλλά για να μπορούμε να ασχολούμαστε με αυτά θα πρέπει να υπάρχει και χώρα που θα ελέγχει το μεγάλο πλούτο της που βρίσκεται στο Αιγαίο. Δεν αναφερόμαστε καν στους υδρογονάνθρακες για να διευκολύνουμε και τον κ.Δένδια. Όπως πάμε όμως φαίνεται ότι έχουμε χάσει ήδη τον έλεγχο της αλιείας και πάμε να χάσουμε και σημαντικά έσοδα από μια σειρά άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το Αιγαίο.

Τέλος δεν γνωρίζουμε αν ο κ.Δένδιας έχει ή δεν έχει ταμπού σχετικά με τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας