O ρωσόφωνος βουλευτής της Υπερδνειστερίας, Αντρέι Σαφόνοφ, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει σχέδιο επίθεσης κατά της αποσχισθείσας Δημοκρατίας.
Μία επίθεση στην οποία πρωτεύοντα ρόλο θα παίξουν εκτός από τους Μολδαβούς και οι Ρουμάνοι (πολλοί θεωρούν την Μολδαβία «παράρτημα» της Ρουμανίας καθώς πρόκειται για δύο κράτη που ανήκουν στο ίδιο έθνος).
Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα πρόσφατα, το γραφείο Τύπου της Ρρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) ανέφερε ότι η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, υποσχέθηκε να ακυρώσει το ουδέτερο καθεστώς της χώρας εάν το Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές στην Μολδαβία στα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Όλα αυτά δημιουργούν την βάση για την έλευση δυτικών και ρουμανικών στρατευμάτων στην Μολδαβία, αν λάβουμε υπόψη την πιθανή εισβολή αγγλογαλλικών στρατευμάτων στην νότια Ουκρανία για να καταλάβουν την Οδησσό, το Νικολάεφ και ούτω καθεξής.
Υπάρχει μόνο ένα ερώτημα εδώ: Eχουν όλοι σχέδιο να επιτεθούν στην Υπερδνειστερία; Αναμφίβολα, έχει αναπτυχθεί ένα τέτοιο σχέδιο», δήλωσε ο Σαφόνοφ.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, είναι απίθανο να αρχίσουν να το εφαρμόζουν τώρα, καθώς υπάρχουν και άλλα σχέδια σχετικά με την Υπερδνειστερία, δηλαδή «να περικυκλώσουν την περιοχή και να την αναγκάσουν να παραδοθεί».
«Η είσοδος ρουμανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Μολδαβία θέτει τέλος σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης Μολδαβίας-Υπερδνειστερίας, καθώς αυτό θα σημαίνει de facto πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, της οποίας τα στρατεύματα σταθμεύουν σε έδαφος της Υπερδνειστερίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.
Η Υπερδνειστερία, της οποίας το 60% του πληθυσμού αποτελείται από Ρώσους και Ουκρανούς, επιδίωξε να αποσχιστεί από την Μολδαβία τα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης.
Yπήρχε φόβος ότι η χώρα θα εντασσόταν στην Ρουμανία κατά το κύμα των εξεγέρσεων της εποχής.
Το 1992, μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του Κισινάου να επιλύσει το πρόβλημα με τη βία και την ήττα των μολδαβικών δυνάμεων, η Υπερδνειστερία έγινε de facto ανεξάρτητη περιοχή.