Yildirim: Στη διχοτομική βάση της ''αμοιβαίας ωφέλειας'' (win-win) και όχι του διεθνούς δικαίου, οι λύσεις στα ''ζητήματα''

2123

Για παραβιάσεις και της Ελλάδας στο Αιγαίο κάνει λόγο προκλητικά ο Yildirim! Άτολμη, αμήχανη και ”κατευναστική” η στάση Τσίπρα.

Iskra: Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα πολιτική, μια νέα πορεία και ένα νέο όραμα

Ξέχασε πολλά με τις δηλώσεις του μπροστά στον Τούρκο πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας.

Βασική παράλειψη του υπήρξε η μη αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν συνυπογράφει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, γεγονός κρίσιμο για την δίκαιη και νόμιμη επίλυση όποιων ζητημάτων εγείρει η Τουρκία στο Αιγαίο.

Η συνάντηση ΤσίπραYildirim για άλλη μια φορά δεν ήταν κάτι παραπάνω από δημόσιες σχέσεις.

Για άλλη μια φορά η ελληνική πλευρά δεν θέλησε να πει τα σύκα-σύκα ούτε να προτείνει τις πραγματικές διεξόδους για ένα άλλο κλίμα και για την ανακοπή της τούρκικης επιθετικότητας.

Ιδιαίτερα, η απαράδεκτη θέση του Yildirim για επίλυση των ζητημάτων ”στη βάση της αμοιβαίας ωφέλειας” (win-win) και όχι στη βάση του διεθνούς δικαίου, βάση που αποτελεί το θεμέλιο της διχοτομικής πολιτικής της Άγκυρας στο Αιγαίο, δεν απαντήθηκε καθόλου και πέρασε για ”άγνωστους” λόγους απαρατήρητη από τον πρωθυπουργό!

Η λογική της ”αμοιβαίας ωφέλειας” στο Αιγαίο παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας και παραπέμπει σε μια διανομή δικαιωμάτων στο Αιγαίο που κινούνται στην λογική του απαράδεκτου διαμελισμού του και του μοιράσματος ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Κατά τ’ άλλα, ο Αλ. Τσίπρας για άλλη μια φορά εξέφρασε την στήριξη του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, χωρίς να εγείρει θέμα καλής γειτονίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα και αυτό ανεξάρτητα από το ζήτημα Τουρκία – ΕΕ, το οποίο έχει πολλές πτυχές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός M. Yildirimi, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν δίστασε να αμφισβητήσει την κυριαρχία στο Αιγαίο τονίζοντας ότι «συζητήσαμε το θέμα των παραβιάσεων. Γίνονται εκατέρωθεν αυτές οι παραβιάσεις. Και το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση. Η άμεση και απευθείας επαφή μας θα βοηθήσει ώστε οι εντάσεις να επιλύονται στα αρχικά τους στάδια. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τα θέματα αυτά. Να βρούμε μια κοινή λογική για την επίλυση των προβλημάτων».
«Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μας χωρίζουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Είπε επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων, δηλαδή τις σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή και σημείωσε πως «εκτός από ειλικρινείς και ουσιαστικές, ήταν και απαραίτητες οι συνομιλίες σε μια κρίσιμη φάση».
Ο πρωθυπουργός όμως αναφέρθηκε και στην συνεργασία των δυο χωρών αφήνοντας αιχμές για την επιθετική στάση της Τουρκίας λέγοντας: «Η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας. Αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό τους τελευταίους μήνες, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις».

Ουσιαστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός αξιοποίησε την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού που είχε προηγηθεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην ίδια συνέντευξη τύπου ότι «η θετική ατζέντα πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμού χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν».
Βέβαια ο Έλληνας πρωθυπουργός για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις είχε αναφερθεί στη σημαντική αύξηση των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του εναέριου χώρου. «Του τόνισα ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθά καθόλου, η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα τόνισε ότι με τη στάση αυτή αυξάνονται επικίνδυνα οι κίνδυνοι για το ατύχημα ανακοινώνοντας συμφωνία για ανοιχτή επικοινωνία των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου «να προλαβαίνουμε και όχι να καταστείλουμε εντάσεις».
Η τελευταία αναφορά για το θέμα έγινε από τον Τούρκο πρωθυπουργό ο οποίος είπε ότι θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση, προσθέτοντας ότι η απευθείας επαφή μεταξύ μας θα βοηθήσει ώστε οι εντάσεις να επιλύονται στα αρχικά τους στάδια.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας: «Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθίσταται πιο κρίσιμη τώρα, με την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να γίνουν θετικά βήματα προς τα εμπρός στην Ελβετία».
Παίρνοντας τον λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Τα ζητήματα μπορούν και μπορούν να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας (win-win). Πλησιάζει η επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος και η Ελλάδα υπήρξε αρωγός μας».
Τι είπαν για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
Στην ερώτηση τι θα γίνει με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που απευθύνθηκε και στους δυο πρωθυπουργούς, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ξέρετε ότι στην Ελλάδα όπως και στην Τουρκία, υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στην δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη και τις αποφάσεις της είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, εμείς τις σεβόμαστε».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «αυτοί οι επίδοξοι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν. Φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν. Η Τουρκία έζησε δύσκολες μέρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πραξικοπηματίες πιστεύουμε ότι δεν θέλουν να κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων!».
Δεν είναι το τέλος του δρόμου για το Κυπριακό η σύνοδος της Γενεύης
Στις κοινές τους δηλώσεις οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό με αφορμή και τη σύνοδο της Γενεύης στο τέλος Ιουνίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου και γι’ αυτό ζήτησε να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας προκειμένου να γίνουν βήματα προς τα εμπρός στην Ελβετία κα όπου αλλού ο διάλογος μπορεί να πηγαίνει μπροστά.
Σχολιάζοντας, δε, την δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπερ Άιντε «για το τέλος του δρόμου στη Γενεύη» ο Αλέξης Τσίπρας του θύμισε τη φράση του Ισπανού ποιητή «διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει το δρόμο το βρίσκεις προχωρώντας».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος τονίζοντας ότι δεν αφορά τον ΟΗΕ αλλά τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. «Τα Ηνωμένα Έθνη συμβάλλουν στην επίλυση αλλά είναι θέμα των δύο κοινοτήτων» πρόσθεσε ο κ. Γιλντιρίμ ενώ απαντώντας στη ρήση του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι εμείς στην Τουρκία λέμε ότι «τελειώνει η ζωή αλλά ποτέ ο δρόμος».
«Καρφιά» Γιλντιρίμ κατά της ΕΕ και στήριξη Τσίπρα στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Ξεχωριστή αναφορά έκαναν οι δύο πρωθυπουργοί στο προσφυγικό αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης πήρε πολύ καλό βαθμό, προσθέτοντας ότι χάρη στη συνεργασία των δύο χωρών η δύσκολη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βοήθησε στη μείωση των θανάτων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τόνισε στον Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η Αθήνα στηρίζει σταθερά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «όχι μόνο γιατι θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν αλλά και επειδή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συνεργασία στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων».
«Θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μια πολύ στενή σύμμαχο της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα στηρίζουμε σθεναρά τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και την παροχή κονδυλίων της Ευρώπης για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις από την ΕΕ για το θέμα των 3 εκατ. προσφύγων».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναγνώρισε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα υπήρξε αρωγός στην προσπάθεια της Τουρκίας και στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Άγκυρας αν και επέκρινε τις Βρυξέλλες για την «πολύ αρνητική στάση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που δυστυχώς δεν συνέβαλε στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων».
«Θέλουμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα στις σχέσεις μας με την ΕΕ και αυτό το θέμα το έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα στις Βρυξέλλες» συμπλήρωσε.
Καρφιά επιφύλαξε ο Τούρκος πρωθυπουργός και για το προσφυγικό λέγοντας ότι «ορισμένα από τα θέματα που θέσαμε όπως το ζήτημα των θεωρήσεων, της επανεισδοχής και της οικονομικής στήριξης της χώρας μου».

 
[Ανανέωση 11:01] Λίγο πριν την έναρξη της επίσημης συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να θερμάνει το κλίμα με ένα ευφυολόγημα.
«Προσβλέπω στη δυνατότητα να βλέπουμε τα θέματα με θετικό τρόπο γιατί είστε κι εσείς απόφοιτος θετικών επιστημών, είστε μηχανικός κι εσείς όπως κι εγώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «πρέπει να ξαναφτιάξουμε το κλίμα προκειμένου να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας».
Κατά τον ίδιο «το προηγούμενο διάστημα και οι δύο λαοί πέρασαν δυσκολίες αλλά καμία χώρα δεν έχει εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες αυτές αλλά αντίθετα βοήθησε η μια την άλλη».
Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα «το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ανοιχτά ζητήματα για δεκαετίες και να βρίσκουμε λύσεις».
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του με το τουρκικό ρητό ότι «ο γείτονας χρειάζεται μέχρι και τη στάχτη του ξύλου που καίει ο γείτονας».
Παράλληλα ζήτησε να αντιμετωπίζονται τα θέματα και τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών «στα πλαίσια της λογικής και με ψυχραιμία»
«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων» συμπλήρωσε ο κ. Γιλντιρίμ.
Απαντώντας, δε, στο ευφυολόγημα του Έλληνα πρωθυπουργού ο Τούρκος ομόλογός του σχολίασε ότι «είμαστε και οι δύο μηχανικοί και έχουμε ένα πραγματιστικό και θετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων να αναλύουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται».
«Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις τις οποίες πιστεύω ότι σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο και σε κλίμα δικαιοσύνης και διαλόγου μπορούμε να επιλύσουμε» κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα η επίσκεψή του να συμβάλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τόσο σε επίπεδο εμπορικό όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων «μεταξύ μας».

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το πλαίσιο των συναντήσεων καθορίζεται από τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Ελλάδα κρύβει δέκα τρομοκράτες που έφυγαν από την Τουρκία, όσο και από εκείνες του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που τόνισε πως η Άγκυρα στηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10.30, ενώ μετά την συνάντηση θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και ακολούθως θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο, στη 1 το μεσημέρι.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να κατηγορήσει την Ελλάδα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι υποθάλπει τους τρομοκράτες (σ.σ. όπως αποκαλεί όσους κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα) που έφυγαν από την χώρα του.
Μάλιστα, έκανε λόγο για δέκα τρομοκράτες που βρήκαν καταφύγιο σε ελληνικό έδαφος:«Ορισμένοι ακόμα κρύβουν τους τρομοκράτες που έφυγαν από εδώ. Όπως η Ελλάδα και η Γερμανία. Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή, υπάρχουν πάνω από δέκα στην Ελλάδα και ξέρετε τι μας λένε; Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Τι ανοησίες είναι αυτές;» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παράλληλα επισκέπτεται τα Σκόπια, από όπου εξέφρασε την Κυριακή την πλήρη υποστήριξε της Άγκυρας στις προσπάθειες ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στα Σκόπια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε στον ομόλογό του ότι«η “Μακεδονία” αξίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ περισσότερο από όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη», ενώ για το θέμα του ονόματος υποστήριξε ότι είναι ένα «τεχνητό ζήτημα», που «προκαλεί αδικία έναντι της “Μακεδονίας”».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας