Yeni Safak: ΗΠΑ πιέζουν Ελλάδα να απενεργοποιήσει άμεσα τους πυραύλους S-300

602
ΗΠΑ πιέζουν Ελλάδα να απενεργοποιήσει άμεσα τους πυραύλους

Η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον έρχεται μετά από χρόνια πιέσεων στην Τουρκία να εγκαταλείψει τη συμφωνία αγοράς προηγμένων πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον φέρεται να ασκεί πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου να απενεργοποιήσει το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα S – 300, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, που επικαλείται ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αντιδρά στις αμερικανικές πιέσεις για την άμεση απενεργοποίηση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος, υποστηρίζοντας πως δεν «προκαλεί» προβλήματα. «Θέλουμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά δεν μπορεί να μας ζητείται να απενεργοποιήσουμε το σύστημα.
Οι S – 300 δεν προκαλούν προβλήματα», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για το αμερικανικό αίτημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον έρχεται μετά από χρόνια πιέσεων στην Τουρκία να εγκαταλείψει τη συμφωνία αγοράς προηγμένων πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.
Το δημοσίευμα αφήνει εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι, η Ουάσινγκτον έλαβε σοβαρά υπόψη της τουρκικές ενστάσεις για την ύπαρξη των S300 σε ελληνικό έδαφος, που πιθανότατα διατυπώθηκαν και σε ανώτερο επίπεδο και κυρίως κατά την πρόσφατη συνάντηση Biden – Erdogan.

Τουρκική πίεση

Η στάση αυτή των ΗΠΑ, ώθησε την Τουρκία να κάνει λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά, όσον αφορά τους S- 300 στην Ελλάδα.
Το αμυντικό σύστημα S – 300, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1978, έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από αεροπορικές επιθέσεις μικρής και μεσαίας εμβέλειας.
Θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αεροπορικής άμυνας στον κόσμο.
Η Ρωσία πούλησε το σύστημα S-300 σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σλοβακία.

Η κρίση των Ιμίων

Η κρίση των Ιμίων, η οποία ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες του 1995 και έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Ιανουάριο του 1996, έγινε σημείο καμπής στην αμυντική στρατηγική της Ελλάδας.
Μη καταφέρνοντας να αντιμετωπίσει την Άγκυρα στη διεκδίκηση των Ιμίων η Αθήνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναλογικές πωλήσεις όπλων που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και στις δύο πλευρές του Αιγαίου (δηλαδή την Ελλάδα και την Τουρκία) για να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών δεν θα μπορούσαν ικανοποιεί τις ανάγκες της, γράφει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα.
Το πρώτο βήμα που έκανε η Αθήνα σε αυτό το πλαίσιο το 1996 ήταν να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-300 και την ανάπτυξή του σε ελληνοκυπριακό έδαφος.
Αυτοί οι πύραυλοι δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία ως αποτέλεσμα της τουρκικής πίεσης, αλλά το 1998 αναπτύχθηκαν στην Κρήτη, της οποίας η στρατηγική σημασία αυξάνεται σταθερά.

Στις αποθήκες οι S – 400;

Εξάλλου στο συμπέρασμα, πως η Άγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα των S-400 για χρόνια, είχε καταλήξει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet με βάση τις δηλώσεις του προέδρου Erdogan μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden.
Η εφημερίδα ανέφερε πως ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει στάση για το θέμα, προανήγγειλε συνέχιση του διαλόγου -ίσως και για χρόνια, με τις ΗΠΑ μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.
Η Cumhuriyet εκτιμά ότι οι S-400 θα παραμείνουν για χρόνια στις αποθήκες και δεν θα χρησιμοποιηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι Biden και Erdogan δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν όσον αφορά τους S-400 κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο περιθώριο συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας