Xi–Tι δεν πήρε από τη Γαλλία και τι έδωσε σε Σερβία-Ουγγαρία

1057
Αν και ο Xi μίλησε για την αποφυγή ενός «νέου Ψυχρού Πολέμου», η διπλωματία του αναζωογόνησε τις διαιρέσεις, φέρνοντας αντιμέτωπους την ανατολή της Ευρώπης με τη δύση
Εκτός από την ευκαιρία να φωτογραφηθεί και να δοκιμάσει ορισμένες τοπικές λιχουδιές, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping δεν έλαβε – ούτε έδωσε – πολλά κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του στη Γαλλία με τον Πρόεδρο Emmanuel Macron αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, η στροφή του Xi στην Ανατολική Ευρώπη αποδείχθηκε πιο παραγωγική, επιτρέποντάς του να προσθέσει τη Σερβία στη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν το όραμά του για παγκόσμια τάξη και να κλίνει προς την ολοένα και πιο τεταμένη σχέση μεταξύ Ουγγαρίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν και ο Xi μίλησε για την αποφυγή ενός «νέου Ψυχρού Πολέμου», η διπλωματία του αναζωογόνησε τις διαιρέσεις, φέρνοντας αντιμέτωπους την ανατολή της Ευρώπης με τη δύση.
Μάλιστα, με αφορμή των παραπάνω, το Bloomberg συγκέντρωσε μερικά από τα βασικά στοιχεία από το ταξίδι — και τι θα δούμε τους επόμενους μήνες.
Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με τη Γαλλία

Ο Macron ήλπιζε ότι, μέσω της οικοδόμησης μιας στενότερης προσωπικής σχέσης, θα μπορούσε να πείσει τον Κινέζο ηγέτη να επηρεάσει τον Vladimir Putin για να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αλλά ο Xi δεν έχει αλλάξει πολύ τη στάση της Κίνας.
«Η Κίνα κατανοεί τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία στους λαούς της Ευρώπης», έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Αυτή είναι περίπου όση ενσυναίσθηση έχει δείξει ο Xi από την αρχή της σύγκρουσης.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση στο Παρίσι, τόνισε επίσης την «υπαρξιακή φύση» του πολέμου.
Ο Xi αργότερα απώθησε την πίεση των Βρυξελλών και προειδοποίησε να μην χρησιμοποιηθεί η σύγκρουση ως εργαλείο για να ασκήσει κριτική στην Κίνα.
Αν ο Xi ήλπιζε να φέρει ένα ρήγμα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, δεν είχε μεγάλη επιτυχία.
Μετά από μια συνάντηση με τον Xi, η von der Leyen είπε ότι το μπλοκ είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να απωθήσει αυτό που αποκάλεσε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, οι οποίες παραμένουν ανησυχητικές για τις ΗΠΑ.
Ο Xi έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τέτοιους ισχυρισμούς.

Περισσότερα γιουάν

Ο Xi ανακοίνωσε μια σειρά από νέες επενδύσεις στη Βουδαπέστη, ενώ έκανε λόγο για την Ουγγαρία του πρωθυπουργού Viktor Orban ως πρότυπο για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ανέλαβε επίσης δεσμεύσεις για την κατασκευή υποδομής που θα βοηθήσει στη διάδοση προϊόντων σε όλο το εμπορικό μπλοκ από κινεζικά εργοστάσια που σχεδιάζονται για την Ουγγαρία.
Η BYD Co., ο κινεζικός γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων, προηγουμένως επέλεξε τη χώρα ως την τοποθεσία του πρώτου ευρωπαϊκού εργοστασίου αυτοκινήτων της.
Η χώρα είναι επίσης κόμβος για την παραγωγή μπαταριών.
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας που έχει περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα προσπαθεί να κλειδώσει τη χρηματοδότηση και νέα κίνητρα για την οικονομία της.
Μεταξύ των συμφωνιών είναι χρήματα για μια δαπανηρή αναβάθμιση του γηρασμένου σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και την κατασκευή μιας καθυστερημένης σύνδεσης μεταξύ του αεροδρομίου της Βουδαπέστης και του κέντρου της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjarto.
Η Ουγγαρία θα επιδιώξει επίσης να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Huawei για την προώθηση της ψηφιοποίησης στη χώρα.

Χωρίς όρια με τη Σερβία

Ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vucic παρέθεσε στον Xi μια μεγαλειώδη δεξίωση στο Βελιγράδι, με πλήθος να ζητωκραυγάζει και να κυματίζει εθνικές σημαίες.
Η σκηνή ήταν μια νίκη δημοσίων σχέσεων γι ‘αυτόν στην Κίνα, όπως ήταν και το κρασί και το δείπνο του Xi στη Γαλλία – το οποίο έγινε ακόμη και ένα trending θέμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.
Ο Vucic δήλωσε ότι «ο ουρανός είναι το όριο» μεταξύ των δύο χωρών, απόηχος της φιλίας χωρίς όρια της Μόσχας με το Πεκίνο (και ίσως μια υπενθύμιση υποστήριξης προς τη Ρωσία και την ατζέντα της).
Ο Xi κάλεσε επίσης τη Σερβία να εγγραφεί ως μια «κοινότητα με κοινό μέλλον», και έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ενταχθεί στις προσπάθειες της Κίνας να οικοδομήσει έναν συνασπισμό που αμφισβητεί την παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Ως επίδειξη οικονομικών οφελών που θα μπορούσε να απολαύσει ένας φίλος εταίρος από την Κίνα, ο Xi είπε ότι η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τη Σερβία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα επεκτείνει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και θα ξεκινήσει περισσότερες απευθείας πτήσεις.
Οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών θα εργαστούν επίσης σε μια συμφωνία εκκαθάρισης σε γιουάν για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών και εμπορικών τους δεσμών.
Η Σερβία λέει επίσης ότι θα διατηρήσει ένα μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε γιουάν, ανάλογο με το χρέος της χώρας προς την Κίνα, το οποίο αυξάνεται.

Περιστρέφοντας προς την Ανατολή, Ξανά

Στην Ουγγαρία, ο Xi επαίνεσε την «ανεξάρτητη» εξωτερική πολιτική του Orban, καθώς κάλεσε τη Βουδαπέστη να ηγηθεί των σχέσεων της περιοχής με την Κίνα.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έφτασαν στο σημείο να αποκαλούν την Ουγγαρία «το πιο δυτικό από τα ανατολικά έθνη», σε μια προσπάθεια να τονίσουν τις πολιτισμικές ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Κίνας να διχάσει το μπλοκ.
Το Πεκίνο δημιούργησε έναν μηχανισμό για την ενίσχυση των δεσμών με 16 έθνη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το 2012.
Όμως ο ενθουσιασμός για το πλαίσιο σταδιακά εξασθένησε.
Οι χώρες επιχείρησαν να διευρύνουν τα εμπορικά ισοζύγια, ενώ η Κίνα απέτυχε επίσης να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Λιθουανία και τρία κράτη της Βαλτικής έχουν ανακοινώσει επίσημα την απόφασή τους να παραιτηθούν, καθιστώντας ουσιαστικά τη μορφή απαρχαιωμένη.
Στο Βελιγράδι, ο Xi υποσχέθηκε επίσης να «μην ξεχάσει ποτέ» τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην 25η επέτειο της επίθεσης.
Οι αμερικανικοί πύραυλοι σκότωσαν τρεις Κινέζους δημοσιογράφους σε μια επίθεση το 1999 που αργότερα ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε λάθος και κατηγόρησε τους ελαττωματικούς χάρτες.
Ο Xi δεν φαινόταν να έχει επισκεφτεί τον χώρο της πρώην πρεσβείας.

Τι θα περιμένουμε στη συνέχεια

Η Κίνα και η Γαλλία υπέγραψαν 18 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας κατά την επίσκεψη του Xi.
Πιθανότατα υπάρχει ανακωχή για το κονιάκ.
Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για τα αλκοολούχα προϊόντα από την ΕΕ νωρίτερα φέτος, μια κίνηση που ήρθε ως απάντηση στην έναρξη έρευνας της ΕΕ για τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας τον περασμένο Οκτώβριο.
Η ΕΕ μπορεί να επιβάλει προσωρινές επιδοτήσεις EV μετά από εννέα μήνες, ώστε να πλησιάζει η προθεσμία του Ιουλίου.
Ο Xi είπε επίσης ότι η Κίνα «καλωσορίζει» τα γαλλικά αγροτικά προϊόντα και τα καλλυντικά, αλλά εάν οι διαφωνίες για την υπερβολική παραγωγική ικανότητα της Κίνας εξελιχθούν σε εμπορικό πόλεμο, αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν οι επόμενοι στόχοι.
Και όσον αφορά την Ουκρανία, η επερχόμενη επίσκεψη του Putin στο Πεκίνο θα δείξει πόσο πολύ ο Macron θα μπορούσε να επηρεάσει τον Xi.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας