Ξεπούλησαν σε γαλλικό fund το 49,9% του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ πριν ακόμα το έργο οριστικοποιηθεί!!!

240

Στο μεταξύ η Τουρκία απειλεί με αντιδράσεις σε περίπτωση που ξεκινήσουν έρευνες και εργασίες για το έργο και η Αθήνα δυστυχώς δεν φαίνεται καθόλου έτοιμη να αψηφήσει τις τουρκικές απειλές!

Τέλος δεν είναι καθόλου προς το συμφέρον της χώρας μας να υποστηρίξει την επέκταση του καλωδίου μέχρι το Ισραήλ, σε μια φάση που το τελευταίο συνεχίζει τη γενοκτονία και την πειρατεία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Κ.Μ.

Στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ εισέρχεται η γαλλική Meridiam με ποσοστό 49,9%, έπειτα από συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διατηρεί το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για ένα έργο ύψιστης σημασίας για τη χώρα μας, που υλοποιεί η κοινοπραξία Great Sea Interconnector, με την Ελλάδα να ενισχύεται και γεωπολιτικά. Η είδηση δημοσιεύτηκε από το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αποκάλυψε πως η Meridiam SAS συμφώνησε να αποκτήσει μερίδιο στο επενδυτικό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ, το οποίο ανέρχεται συνολικά στα 1,9 δισ. ευρώ, με πρώτη φάση το έργο της ανάπτυξης υποθαλάσσιας σύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Την ίδια ώρα, όμως, η διασύνδεση κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα, καθώς υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Λευκωσίας, συγκεκριμένα για το αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει τελικά στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης. Άκρως ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Παπαναστασίου, ο οποίος επιβεβαίωσε την έναρξη νέου κύκλου καθοριστικών συνομιλιών τόσο με τον ΑΔΜΗΕ όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του Θόδωρο Σκυλακάκη, ώστε η συμφωνία να μην είναι μονόπλευρα υπέρ του ΑΔΜΗΕ, αλλά να είναι πιο ισοζυγισμένη. Κι αυτό γιατί η πρόταση για την ηλεκτρική διασύνδεση και κυρίως το κομμάτι που αφορά την ελληνική προσπάθεια να «ξεφορτωθεί» τις ευθύνες σε τυχόν αποτυχία υλοποίησης του πρότζεκτ κάνει την κυπριακή πλευρά να μην την αποδέχεται και να βάζει «φρένο» στη συμμετοχή της ως μετόχου στην κοινοπραξία.

Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί προκλητικά να επιβάλει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και εσχάτως προσπαθεί να αναδειχθεί σε κυρίαρχο παίκτη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την εμπλοκή της στην πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση θα είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και ανοίγει τον δρόμο για την ενσωμάτωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών-μελών. Πάνω από 1.200 χιλιόμετρα καλωδίων υψηλής τάσης θα τοποθετηθούν σε βάθη έως και 3.000 μέτρων, ενώ η συμφωνία επιτρέπει τη δυνατότητα εισόδου κι άλλων επενδυτών που πιθανόν επιδιώξουν να ενταχθούν στο μέλλον, ανέφεραν πηγές του Bloomberg. Στην επόμενη φάση του έργου, το Ισραήλ θα είναι, επίσης, σε θέση να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, ενώ θα αποκτήσει τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω και ταχύτερα τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό του μείγμα. Το εγχείρημα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. και η Κομισιόν έχει ήδη χορηγήσει 657 εκατ. ευρώ για το τμήμα Κύπρου – Κρήτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας