Ξεπέρασε τα 400€ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα-Χειμώνας λεηλασίας των πολιτών

777

Με βάση τα στοιχεία η συμμετοχή του φυσικού αερίου ανέρχεται για σήμερα στο 54,88%

«Ηλεκτροσόκ» έρχεται για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η τιμή της μεγαβατώρας στη χώρα μας ξεπέρασε τα 400 ευρώ σηματοδοτώντας μια νέα περίοδο ακρίβειας για την ηλεκτρική ενέργεια και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα.

Φυσικά αυτό είναι αποτέλεσμα των αντι-ρωσικών κυρώσεων και την επιλογής του πρωθυπουργού να βάλει πάνω από τα εθνικά συμφέροντα τα συμφέροντα των Αμερικανών και κατά δεύτερο λόγο του κονκλαβίου που κυβερνάει στις Βρυξέλλες.

Μέχρι τώρα βοήθησε ο «καλοκαιρινός» χειμώνας αλλά και αυτό λαμβάνει τέλος και τα κρύα θα κυριαρχήσουν σύντομα.

Έτσι, για σήμερα Τρίτη η τιμή χονδρικής, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, διαμορφώνεται στα 400,86 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 19,03% σε σχέση με χθες (336,78 ευρώ/MWh), με την χαμηλότερη στα 251,24 ευρώ/MWh και την υψηλότερη να υπερβαίνει και τα 500 ευρώ, στα 525 ευρώ/MWh.

Στις βασικές αιτίες για αυτή την ανοδική τροχιά ασφαλώς περιλαμβάνεται το γεγονός της απόλυτης κυριαρχίας του φυσικού αερίου και ταυτόχρονα της κατάρρευσης της συμμετοχής των ΑΠΕ.

Με βάση τα στοιχεία η συμμετοχή του φυσικού αερίου ανέρχεται για σήμερα στο 54,88%, ενώ ακολουθούν οι εισαγωγές με 12,62%, ο λιγνίτης με 12,26%, ενώ οι ΑΠΕ περιορίζονται σε μόλις 11,88% (12,56% μαζί με της Κρήτης) και τα υδροηλεκτρικά με 4,10%.

Σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία με 418 ευρώ/MWh, στην Ιταλία με 401 ευρώ/MWh και στη Βουλγαρία με 396 ευρώ/MWh.

Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF χθες Δευτέρα ξεκίνησαν στα 145 ευρώ/MWh, αλλά έκλεισαν αρκετά χαμηλότερα στα 134,88 ευρώ/MWh, με τα συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2023 στα 136,5 ευρώ/MWh και του Μαρτίου 2013 στα 136,7 ευρώ/MWh.

«Μάχη» με το κρύο και για την εξασφάλιση αερίου

Όλα αυτά ενώ η πρώτη μεγάλη δοκιμασία σε επίπεδο καιρικών συνθηκών έρχεται στη Βρετανία μέχρι τις Σκανδιναβικές χώρες, όπου η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κάτω από το μηδέν αυτή την εβδομάδα, ενισχύοντας τη ζήτηση ενέργειας και «τεστάροντας» την ικανότητα της περιοχής να αντέξει έναν κρύο χειμώνα.

Μια ψυχρή θαλάσσια αέρια μάζα της Αρκτικής, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι πιθανό να οδηγήσει τις θερμοκρασίες έως και -10 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιθανώς με λίγο χιόνι και χειμωνιάτικες βροχές στο νότο, ενώ για την Τετάρτη αναμένονται χιονοπτώσεις στη βόρεια Σκωτία.

Το πρώτο κρύο της σεζόν θα ασκήσει πίεση στα εύθραυστα ενεργειακά συστήματα της περιοχής, καθώς τα νοικοκυριά αυξάνουν τη θέρμανση. Οι χώροι αποθήκευσης αερίου σε όλη την Ευρώπη που γέμισαν μέχρι το χείλος μετά από ένα ήπιο φθινόπωρο θα μπορούσαν να εξαντληθούν από μια παρατεταμένη περίοδο ψύχους.

Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγεται και η παράλληλη μάχη για την εξασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου. Έτσι, όπως έγινε γνωστό χθες, η Trafigura Group υπέγραψε δάνειο 3 δισ δολαρίων για προμήθεια φυσικού αερίου με τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς το Βερολίνο εντείνει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση φυσικών πόρων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Trafigura, η οποία θα αξιοποιήσει κατά κύριο λόγο το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της για φυσικό αέριο και LNG, πραγματοποίησε την πρώτη παράδοση την 1η Νοεμβρίου. Είναι η δεύτερη τέτοια συμφωνία τους τελευταίους μήνες, όπως σημειώνει το Bloomberg, αφότου η Trafigura ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι είχε εξασφαλίσει δάνειο 800 εκατ. δολαρίων για προμήθειες Γερμανία.

Όλο και περισσότερο, οι εμπορικές εταιρείες που ήταν ιστορικά σημαντικοί αποδέκτες της ρωσικής ενέργειας, σιτηρών και μετάλλων χρησιμοποιούνται τώρα από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις από τις διεθνείς αγορές.

Η Γερμανία χρειάστηκε να «ξαναγράψει» την ενεργειακή της πολιτική από τότε που ο πόλεμος στην Ουκρανία την ανάγκασε να τερματίσει τη μακροχρόνια εξάρτησή της από το φθηνό ρωσικό αέριο. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ αναζητώντας ενεργειακές συμφωνίες και την περασμένη εβδομάδα το Κατάρ ανακοίνωσε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την προμήθεια LNG στη Γερμανία από το 2026. Παράλληλα, έντονες ανησυχίες υπάρχουν και για τις προμήθειες άλλων κρίσιμων υλικών όπως τα μέταλλα που υποστηρίζουν τις τεχνολογίες οι οποίες απαιτούνται για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Γερμανία προσφέρει υποστήριξη στους traders εμπορευμάτων μέσω ενός προγράμματος που διαχειρίζεται η Euler Hermes AG.

Το τετραετές δάνειο με την Trafigura για προμήθεια φυσικού αερίου διευθετήθηκε από κοινού από την Deutsche Bank AG και μια άλλη τράπεζα και διανεμήθηκε σε περισσότερους από 25 άλλους δανειστές.

Για εμπορικούς οίκους όπως η Trafigura, οι συμφωνίες αντιπροσωπεύουν ένα βασικό μέσο εξασφάλισης χρηματοδότησης σε μια εποχή που οι υψηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων και η ακραία αστάθεια έχουν αυξήσει την ανάγκη για πίστωση με τις τράπεζες να είναι απρόθυμες για περαιτέρω έκθεση στον κλάδο.

Το δάνειο σημαίνει ότι η Trafigura έχει δεσμευτεί να παραδώσει σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου και τελικά στη Γερμανία, τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η Trafigura θα προμηθεύει το αέριο στη SEFE Securing Energy for Europe GmbH, μια πρώην μονάδα της Gazprom PJSC που εθνικοποιήθηκε πρόσφατα από τη γερμανική κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας