Τους 41.000 έχει ξεπεράσει ο συνολικός αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, αφήνοντας δεκάδες πόλεις και χωριά ερειπωμένα και στις δύο χώρες και πολλούς επιζώντες άστεγους στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
Εννέα επιζώντες διασώθηκαν από τα ερείπια στην Τουρκία σήμερα Τρίτη, 14/2/23, περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον τεράστιο σεισμό, ενώ η εστίαση της προσπάθειας για βοήθεια μετατοπίζεται προς τους επιζώντες που παλεύουν χωρίς στέγη ή φαγητό μέσα στο τσουχτερό κρύο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Tayip Erdogan δήλωσε ότι στην αρχική αντίδραση των αρχών στον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου υπήρξαν προβλήματα, αλλά υποστήριξε ότι η κατάσταση έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο.
«Αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην ιστορία της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Erdogan σε τηλεοπτική του ομιλία στην Άγκυρα.
Μεταξύ αυτών που διασώθηκαν την Τρίτη ήταν δύο αδέρφια, ηλικίας 17 και 21 ετών, που ανασύρθηκαν από μια πολυκατοικία στην επαρχία Καχραμανμάρας και ένας Σύρος και μια νεαρή γυναίκα στην Αντάκια που είχαν μείνει πάνω από 200 ώρες παγιδευμένοι στα ερείπια.
Ενδέγεται να υπάρχουν και άλλοι ζωντανοί που θα μπορούσαν να βρεθούν, είπε ένας διασώστης.
Τελειώνει η επιχείρηση διάσωσης
Ωστόσο, οι αρχές του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι η διεθνής επιχείρηση διάσωσης φτάνει στο τέλος της, με το επίκεντρο να στρέφεται στην παροχή στέγης, τροφής και εκπαίδευσης.
Η αναζήτηση για επιζώντες αναμένεται να λάβει τέλος απόψε 14/2/23 στη βορειοδυτική Συρία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κύριας ομάδας διάσωσης White Hermets, Raed al Saleh.
Αλλά και η ρωσική αποστολή, η τελευταία που επιχειρούσε σε Τουρκία και Συρία, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνει το έργο έρευνας και διάσωσης και ετοιμάζεται να αποσυρθεί.
Ο τουρκικός απολογισμός ήταν 35.3418 νεκροί, είπε ο Erdogan.
Περισσότεροι από 5.814 έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters με αναφορές από συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.
«Οι άνθρωποι υποφέρουν πολύ. Κάναμε αίτηση για να λάβουμε μια σκηνή, βοήθεια ή κάτι τέτοιο, αλλά μέχρι τώρα δεν λάβαμε τίποτα», είπε ο Hassan Saimoua, ένας πρόσφυγας που μένει με την οικογένειά του σε μια παιδική χαρά στη νοτιοανατολική πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.
Ο Saimoua και άλλοι Σύροι που είχαν βρει καταφύγιο στη Γκαζιαντέπ από τον εμφύλιο πόλεμο που σάρωσε τη Συρία, αλλά έμειναν άστεγοι από τον σεισμό, χρησιμοποιούν τώρα πλαστικά σεντόνια, κουβέρτες και χαρτόνι για να στήσουν αυτοσχέδιες σκηνές στην παιδική χαρά.
26 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια
«Οι ανάγκες είναι τεράστιες, αυξάνονται κάθε ώρα», δήλωσε ο Hans Henri P. Kluge, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.
«Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο χώρες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια».
«Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με το κρύο, τις συνθήκες υγιεινής και τον κίδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών – με τα ευάλωτα άτομα να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στους κινδύνους».
Μαζική έξοδος από τις σεισμόπληκτες ζώνες για 2,2 εκατ. επιζώντες
Οι επιζώντες έχουν αρχίσει ήδη να εγκαταλείπουν μαζικά τις σεισμόπληκτες ζώνες, αφήνοντας τα σωριασμένα στο έδαφος σπίτια τους και μη γνωρίζοντας αν θα επιστρέψουν ποτέ.
«Είναι πολύ δύσκολο… Θα ξεκινήσουμε από το μηδέν, χωρίς υπάρχοντα, χωρίς δουλειά», είπε ο 22χρονος Hamza Bekry, Σύρος με καταγωγή από το Idlib, ο οποίος ζει στην Antakya, στη νότια Τουρκία, για 12 χρόνια, αλλά προετοιμάζεται να ακολουθήσει την οικογένειά του στην Ισπάρτα της νότιας Τουρκίας.
Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από το σεισμό, και εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα.