Ξενοδόχοι-Ετοιμάζουν ομαδικές αγωγές κατά της Booking-Νέα μέτρα για τα Airbnb

316

Ομαδικές αγωγές εναντίον της Booking πρόκειται να καταθέσουν Έλληνες ξενοδόχοι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά την 12η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου. Οι αγωγές στρέφονται κατά της πλατφόρμας σχετικά με τις ρήτρες ισοτιμίας (rate parity), οι οποίες απαγορεύουν στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους δικούς τους ιστοτόπους συγκριτικά με τις πλατφόρμες κρατήσεων.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι οι ρήτρες ισοτιμίας δεν είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των πλατφορμών. «Το διοικητικό συμβούλιο του ΞΕΕ αποφάσισε, σε συνεργασία με εξειδικευμένη νομική εταιρεία, να εξετάσει την καλύτερη μεθοδολογία για την κατάθεση ομαδικών αγωγών, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές εθνικές οργανώσεις. Επιβεβαιώνουμε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει βούληση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή αποδεικνύει πως τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία έχουν υποστεί ζημιές από τις πρακτικές της Booking, προσθέτοντας: «Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τους ψηφιακούς γίγαντες που έχουν αλλάξει τα κανάλια επικοινωνίας του προϊόντος μας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια στρέβλωση, καθώς δεν έχουμε τον έλεγχο της διάθεσης του προϊόντος μας». Τέλος, χαρακτήρισε τις πρακτικές της Booking παράνομες, επισημαίνοντας ότι «οι πλατφόρμες στερούν από τους ξενοδόχους το δικαίωμα να διαθέτουν το προϊόν τους στις τιμές που επιθυμούν, δημιουργώντας στρέβλωση στην αγορά».

Ξενοδόχοι: Προς πανευρωπαϊκό μέτωπο κατά του Booking

Ο κ. Βασιλικός ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση να συγκεντρωθούν οι αξιώσεις όλων των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων σε ένα κοινό φόρουμ, με στόχο την κατάθεση αγωγής κατά της Booking στην Ολλανδία. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή έμπειρων δικηγόρων εξειδικευμένων στο δίκαιο του ανταγωνισμού, καθώς και κορυφαίων οικονομολόγων στον ίδιο τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί χωρίς κανένα κόστος ή ρίσκο για τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία και τις ενώσεις τους. Σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της αγωγής, τα ξενοδοχεία θα λάβουν το 70% της αποζημίωσης.

Για την Ελλάδα, η προκαταρκτική έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) διεξάγεται σε συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία SGP Schneider – Geiwitz. Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, η πενταετής προθεσμία παραγραφής για τη χώρα μας ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2024, όταν η Booking αφαίρεσε τις ρήτρες ισοτιμίας από τους γενικούς όρους συναλλαγής, κάτι που σημαίνει ότι οι αξιώσεις δεν έχουν παραγραφεί.

Παρόμοια νομική δράση έχουν αναλάβει και οι ξενοδόχοι στη Γερμανία, με τη δίκη να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα, η HOTREC (Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ξενοδοχίας και Εστίασης) κατήγγειλε ότι η Booking δεν έχει συμμορφωθεί με την οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές, παρότι ήταν νομικά υποχρεωμένη να το πράξει από τις 14 Νοεμβρίου.

Κεφαλογιάννη: Ανακοίνωσε νέα μέτρα για τα Airbnb

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανακοίνωσε κατά τον χαιρετισμό της ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα ορίζει τις λειτουργικές προδιαγραφές για τα καταλύματα τύπου Airbnb. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι τα καταλύματα που θα προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, θα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν ασφάλιση αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα, να είναι χώροι με κύρια χρήση κατοικίας και να παρέχουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.

Η υπουργός Τουρισμού τόνισε επίσης ότι με τον νέο νόμο θα θεσπιστούν μέτρα για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές, καθώς και οι αντίστοιχες κυρώσεις για τις περιπτώσεις παραβάσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας