Σε μία διαρκή κατρακύλα βρίσκονται τα ποσοστά δημοτικότητας του Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με το Reuters ύστερα από τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες πτώσης, το ποσοστό έγκρισης της πολιτικής του έχει διολισθήσει πλέον στο 36% και είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για πρόεδρο των ΗΠΑ στην πρώτη θητεία του. Ο εκρηκτικός πληθωρισμός, το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και οι επίμονες προειδοποιήσεις για ύφεση έρχονται να ρίξουν βαριά τη σκιά τους στο έργο του Μπάιντεν σε βαθμό που οι Financial Times να αναρωτιούνται εάν έχει ξεμείνει από πολιτικό κεφάλαιο.
Μιλώντας σε χορηγούς των Δημοκρατικών ο Μπάιντεν ζήτησε εγρήγορση και κινητοποίηση για τις δύσκολες πολιτικές μάχες που έρχονται με πρώτη αυτή των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. «Κοιτάξτε τι συμβαίνει: αυτό που κάνετε έχει τεράστια σημασία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε το MAGA* Ρεπουμπλικανικό κόμμα να κερδίσει. Δεν μπορούμε. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει το βλέμμα του στραμμένο σε εμάς» τόνισε, για να προσθέσει: «Υπάρχει πραγματικά το ερώτημα του τι θα συμβεί εάν οι ΗΠΑ επιστρέψουν σε μία τραμπική κυβέρνηση. Θα ήταν μία γιγαντιαία αναποδιά».
Η προειδοποίηση αυτή στους χορηγούς αντανακλά τους φόβους για επώδυνες ήττες στις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά και αποκαλύπτει κάτι άκρως ανησυχητικό για τον 79χρονο πρόεδρο: Αν στους 17 μήνες που έχουν περάσει από την ανάληψη της εξουσίας, το κύριο του επιχείρημά του είναι πως θα πρέπει οι Δημοκρατικοί να νικήσουν για μην έρθουν τα χειρότερα με τον Τραμπ, τότε μάλλον το πολιτικό του κεφάλαιο εξαντλείται.
Ήδη αμφισβητείται το κατά πόσο είναι «βιίωσιμος» ο στόχος για μία υποψηφιότητα με στόχο την επανεκλογή το 2024. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι θέλει μία δεύτερη θητεία – εφόσον βέβαια το επιτρέψει και η υγεία του.
Ωστόσο τους επόμενους μήνες μπορεί να επιδεινωθεί αισθητά η υγεία… της αμερικανικής οικονομίας. Ο Τζερόμ Πάουελ που πριν από λίγο καιρό προέβη σε αύξηση 75 μονάδων βάσης στο βασικό επιτόκιο, σχολίασε χθες πως η Fed δεν θέλει να προκαλέσει ύφεση στην οικονομία, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτό θα συμβεί. Κυρίαρχη προτεραιότητα όπως ξεκαθάρισε δεν είναι άλλη από την καταπολέμηση του πληθωρισμού – ακόμη και αν αυτή έχει ως παράπλευρη απώλεια την ανάπτυξη.
*Το κίνημα του Ντόναλντ Τραμπ Make America Great Again (Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά).