Βρετανοί SAS “κλειδί” στον πόλεμο Ουκρανίας-Συντονίζουν Ουκρανική αντεπίθεση με στόχο Κριμαία

7083

Οπόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση και σφοδρότητα, με τους Ουκρανούς να επιχειρούν μεγάλης κλίμακας επίθεση την παρούσα χρονική περίοδο προκειμένου να πετύχουν την διάσπαση των Ρωσικών γραμμών αμύνης, κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Μεγάλη Ουκρανική επίθεση Δυτικά της Ζαπορίζγια αποκρούστηκε από τους Ρώσους

Στις 26 Ιουλίου, το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ανέφερε την έναρξη μιας σημαντικής Ουκρανικής επίθεσης  με μηχανοκίνητα μέσα, στο δυτικό τμήμα της περιοχής Ζαπορίζγια, αναφέρει Βουλγαρικό Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

“Οι New York Times επεσήμαναν αυτή ως «την κύρια  κατεύθυνση» της επίθεσης, σημειώνοντας τη συμμετοχή «χιλιάδων  Ουκρανών στρατιωτών της δύναμης εφεδρείας, πολλοί από τους οποίους ήταν εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι από τη Δύση».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε τη σημαντική εντατικοποίηση των εχθροπραξιών από πλευράς Ουκρανών.

Ανέφερε ότι όλες οι απόπειρες αντεπίθεσης έχουν αποκρουστεί, με σημαντικές απώλειες για τον εχθρό.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν ανέφερε την απώλεια 26 αρμάτων μάχης, 13 άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων και πάνω από 200 Ουκρανών στρατιωτών. 

Η πρόσφατη κλιμάκωση των επιθέσεων θεωρείται ότι είναι μια στρατηγική κίνηση για να επισκιάσει τη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Αυτή η κίνηση αντιμετωπίστηκε με προβληματισμό από τον δυτικό κόσμο, καθώς τα αφρικανικά έθνη εκτός από το Μαρόκο, έδειξαν σημαντική υποστήριξη στη Μόσχα εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσής της με το ΝΑΤΟ.

Η συμβολή της Ρωσικής Αεροπορίας

Το επίκεντρο της σύγκρουσης είναι η ευρύτερη  περιοχή Zaporizhzhia μήκους χιλιομέτρων στην ανατολική Ουκρανία.

Οποιαδήποτε σημαντική πρόοδος εδώ θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τις ουκρανικές δυνάμεις προς την  χερσόνησο της Κριμαίας.

Η χερσόνησος της Κριμαίας έχει  υψηλή συμβολική αξία τόσο για το Κίεβο το οποίο επιχειρεί πλήγματα εναντίο των Ρωσικών δυνάμεων που εδρεύουν σε αυτήν.

Ωστόσο, η περιορισμένη αεροπορική ισχύς της Ουκρανίας θεωρείται σημαντικό εμπόδιο προκειμένου οι δυνάμεις της να σημειώσουν πρόοδο στο μέτωπο.

Τα παραπάνω επεσήμανε σε συνέντευξή του στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ο Ανατόλι Ματβίτσουκ, απόστρατος Σχης του ρωσικού στρατού.

Σημείωσε την εμφανή απουσία της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας και την κυριαρχία της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή των επιχειρήσεων.

Ενώ αναγνώρισε την πιθανότητα προσωρινών τακτικών επιτυχιών, εξέφρασε σκεπτικισμό για τυχόν ουσιαστικές αλλαγές στο μέτωπο.

Ο Matviychuk αποκάλυψε επίσης ότι η ρωσική αεροπορία έχει υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση, ενεργώντας σε ολόκληρη τη ρωσική στρατιωτική ζώνη επιχειρήσεων. Αυτή η στρατηγική, που ονομάζεται «ενεργητική άμυνα», στοχεύει στην εξασθένιση του εχθρού μέσω επιθετικών ενεργειών.

Οι επισημάνσεις Απόστρατου Ρώσου Συνταγματάρχη για την συμμετοχή Βρετανών στον πόλεμο

Ο Συνταγματάρχης Matviychuk έδωσε μια εικόνα για την παρουσία δυτικού στρατιωτικού προσωπικού, ειδικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, στις νέες επιθέσεις.

Σημείωσε, «Το αγγλόφωνο στρατιωτικό προσωπικό είναι αρκετά διαδεδομένο στην UAF σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων συμβούλων, εκπαιδευτών, ακόμη και προσωπικού από την «Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία» του βρετανικού στρατού».

Ως εκ τούτου, χαρακτήρισε τη νέα επίθεση ως προϊόν των συνδυασμένων προσπαθειών του κοινού Στρατηγείου των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ρωσικές αρχές είπαν  τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ότι βρετανικά  στρατεύματα ήταν τοποθετημένα κοντά στην πρώτη γραμμή.

Αρχικά, δυτικές πηγές απέρριψαν αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά ο επικεφαλής των Βρετανικών Βασιλικών Πεζοναυτών τις επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο.

Από τον Απρίλιο του 2022, οι Πεζοναύτες ανέλαβαν επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου κοντά στην πρώτη γραμμή.

Η ουκρανική πολεμική προσπάθεια έχει δει σημαντικές συνεισφορές από μαχητές σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται εθελοντές με ιδεολογικά κίνητρα όπως η Γεωργιανή Λεγεώνα και το Πολωνικό Εθελοντικό Σώμα, μισθοφόροι εταιρειών που εδρεύουν κυρίως στην Πολωνία και εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό από δυτικές δυνάμεις όπως οι Βασιλικοί Πεζοναύτες και η Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι δηλώσεις του Απόστρατου Συνταγματάρχη του ρωσικού στρατού δεν είναι απλώς αποκυήματα φαντασίας. Αυτοί οι ισχυρισμοί επιβεβαιώθηκαν επίσημα από το Λονδίνο. 

Οι SAS  στην Ουκρανία

Ο Αντιστράτηγος Ρόμπερτ Μάγκουαν, στις 22 Δεκεμβρίου, αναγνώρισε ότι «οι Βασιλικοί Πεζοναύτες της Βρετανίας πραγματοποιούν μυστικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία».

Οι ισχυρισμοί του βρήκαν τον δρόμο τους στο “Globe and Laurel”, την έγκυρη έκδοση των Royal Marines.

Ο Στρατηγός αρχικά επαλήθευσε την παρουσία των πεζοναυτών του Βασιλικού Ναυτικού στην Ουκρανία.

Αποστολή τους ήταν να εξασφαλίσουν την ασφαλή απομάκρυνση των στελεχών της Βρετανικής Πρεσβείας από το Κίεβο. Αυτή η αποκάλυψη δεν πρέπει να προκαλεί σοκ, δεδομένου ότι ευθυγραμμίζεται με το τυπικό πρωτόκολλο κατά τη διάρκεια του πολέμου, γεγονός που αναφέραμε εμείς, μαζί με άλλα μέσα ενημέρωσης κατά την έναρξη της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τον Βρετανό Στρατηγό, οι Βρετανοί πεζοναύτες, που προέρχονται από την Ομάδα 45 Commando, αναπτύχθηκαν σε μια αποστολή πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Αυτή η ενέργεια αναγνωρίστηκε προσωπικά από τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος ανέφερε την ανάπτυξη «μικρού αριθμού στρατιωτικού προσωπικού».

Πρωταρχικός στόχος της αποστολής τους, όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός, ήταν να «εκπαιδεύσουν και να οπλίσουν» τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής τους, οι πεζοναύτες της 45ης Ομάδας Καταδρομών απεστάλησαν στη Νορβηγία για να συμμετάσχουν σε άσκηση του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, επανατοποθετήθηκαν για άλλη μια φορά στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά, το καθήκον τους ήταν να διασφαλίσουν την ασφάλεια του διπλωματικού προσωπικού που στάλθηκε για να αποκαταστήσει τη διπλωματική αποστολή στην Ουκρανία.

Ο Αντιστράτηγος Robert Magowan δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των δύο φάσεων, οι βρετανικές δυνάμεις στην Ουκρανία συμμετείχαν στην υποστήριξη «διακριτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Αυτές οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν σε ένα ευαίσθητο περιβάλλον και περιλάμβαναν «υψηλό επίπεδο πολιτικού και στρατιωτικού κινδύνου».

Ωστόσο, ο Βρετανός Στρατηγός ήθελε να διευκρινίσει ότι οι Βρετανοί στρατιώτες δεν συμμετείχαν άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρόλος τους δεν περιελάμβανε συμμετοχή στις μάχες.

Αναφορές έχουν προκύψει ωστόσο, καταδεικνύοντας  βρετανική στρατιωτική συμμετοχή στην Ουκρανία.

Η πρώτη απτή απόδειξη αυτού εμφανίστηκε στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η ρωσική φρεγάτα πυραύλων κλάσης 11356R Admiral Makarov υπέστη ζημιά μετά από επίθεση από ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα .

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ η φρεγάτα ήταν ελλιμενισμένη στη στρατιωτική βάση της Σεβαστούπολης.

Τότε, ο Ρουμάνος στρατιωτικός αναλυτής, κ. Valentin Vasilescu, πρότεινε ότι το UAV που ευθύνεται για τη ζημιά στο ρωσικό σκάφος δεν ήταν ουκρανικής προέλευσης, αλλά μάλλον τεχνολογικό προϊόν του βρετανικού ναυτικού.

Προχώρησε περαιτέρω δηλώνοντας ότι η Ουκρανική βάση από την οποία δέχθηκε επίθεση το πλοίο, είχε αναγνωριστεί ως κόμβος για τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις, ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου.

«Σε απόσταση αναπνοής από την Κριμαία βρίσκεται η βάση Ochakov ,που βρίσκεται στο στόμιο του Southern Bug, δυτικά του Kherson, η οποία φιλοξενεί το 73ο Marine Special Operations Center.

Πριν από τον Φεβρουάριο, αυτή η βάση στέγαζε περίπου 300 μέλη της SBS και της βρετανικής SAS, που ονομάζονταν επίσημα «εκπαιδευτές». Αυτή η ανεπίσημη βάση του ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 2017. Είναι πολύ απίθανο ολόκληρο το σώμα SBS να αποσύρθηκε τον Φεβρουάριο», λέει ο Vasilescu.”

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Μ. Βρετανία συμμετείχε στον πόλεμο στην Ουκρανία με αποστολές των επίλεκτων SAS της εντός αυτής, είτε σε ρόλο εκπαιδευτή, είτε σε ρόλο παροχής ασφαλείας σε μέλη της διπλωματικής αποστολής της χώρας τους, είτε κατά την εκτίμησή μας για την ασφαλή  παράδοση βρετανικών οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς.

Τους ρόλους αυτούς ενδεχομένως ανέλαβαν εν ενεργεία και απόστρατοι SAS.

Άποψή μας είναι ότι εν ενεργεία μέλη των SAS δεν μετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αφού αυτό σε περίπτωση αιχμαλωσίας τους θα είχε σοβαρά επακόλουθα στις σχέσεις  Μ. Βρετανίας- ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ενώ δεν γνωρίζουμε να έχει συμβεί κάποιο  ανάλογο περιστατικό επισήμως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας