Η βρετανική κυβέρνηση, μέσω του νέου υπουργού Άμυνας John Healey έδωσε την άδεια στο Κίεβο και στον στρατό του Ζελένσκι να μπορεί να κτυπά στόχους εντός της Ρωσίας.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο John Healey είπε ότι η παράδοση των πυραύλων δεν εμποδίζει τον Ζελένσκι να τους χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας:
«Παρέχουμε όπλα για να υπερασπιστούμε μια κυρίαρχη χώρα. Και αυτό δεν τους εμποδίζει να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας», είπε για να προσθέσει το εξής εκπληκτικό:
«Αλλά αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου»!
Τις δηλώσεις αυτές ο Healey τις έκανε με αφορμή την επίσκεψη του Ουκρανού ληγμένου πρώην προέδρου Β.Ζελένσκι στο Λονδίνο, του πρώτου ξένου “ηγέτη” που παρευρέθηκε αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας μετά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το 1997, σε μια δημόσια επίδειξη της «ένθερμης υποστήριξης» της Βρετανίας στην Ουκρανία καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ εάν ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ αφεθεί να κερδίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία.
Ο κ. Ζελένσκι ενημέρωσε τους ανώτατους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης την Παρασκευή για τη στρατιωτική σύγκρουση της χώρας του με τη Ρωσία, ενώ συζήτησε κινήσεις για να αποτρέψει τα πετρελαιοφόρα να παραβιάσουν τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Ο Ουκρανός πρώην πρόεδρος, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που προσκλήθηκε στην Downing Street από τον Keir Starmer, τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό, μετά τη νίκη του στις εκλογές νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης σε μια νέα συνθήκη υποστήριξης των εξαγωγών στον τομέα της άμυνας που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την παραγωγή στρατιωτικού υλικού και όπλων και στις δύο χώρες.
Ο κ. Ζελένσκι χρησιμοποίησε τη συνάντηση για να παροτρύνει τη Βρετανία να ασκήσει πιέσεις στους εταίρους της για να επιτρέψουν τη χρήση δυτικών στρατιωτικών όπλων εναντίον μεγαλύτερου εύρους στόχων, λέγοντας ότι αυτό που έλειπε στην Ουκρανία ήταν η ικανότητα μεγάλου βεληνεκούς.
Κάνοντας έκκληση για την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από ορισμένα έθνη, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι αυτό θα επιτρέψει στην Ουκρανία «να χτυπήσει πιο μακριά από τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών στρατιωτικών αεροδρομίων».
Η επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στην Ντάουνινγκ Στριτ ακολούθησε τη συμμετοχή του την Πέμπτη σε σύνοδο κορυφής περισσότερων από 45 Ευρωπαίων ηγετών στο Παλάτι Μπλένχαϊμ, κοντά στην Οξφόρδη, όπου η Ουκρανία ήταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη και όπου ο Ζελένσκι και οι δυνάμεις του κέρδισαν νέες υποσχέσεις υποστήριξης για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
«Η Ουκρανία είναι, και θα είναι πάντα, στο επίκεντρο της ατζέντας αυτής της κυβέρνησης, και επομένως είναι σωστό ο “Πρόεδρος” Ζελένσκι να κάνει μια ιστορική ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο», είπε ο κ. Στάρμερ σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του πριν από την συνάντηση.
Αργότερα την Παρασκευή, η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Στάρμερ είχε περιγράψει τη συνάντηση ως ένα κομμάτι της ιστορίας και την πρώτη φορά αυτόν τον αιώνα που ένας ξένος ηγέτης απευθύνεται αυτοπροσώπως στο υπουργικό Συμβούλιο.
Αυτό, είπε ο κ. Στάρμερ, απέδειξε την υψηλή εκτίμηση που έχουν ο “Πρόεδρος” Ζελένσκι και ο ουκρανικός λαός στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την άλλη πλευρά ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας για κατάρριψη ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Το αίτημα αυτό, σύμφωνα με τον Σολτς, είναι «εκτός συζήτησης».
Μιλώντας στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας , ο Σολτς τόνισε ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ σχετικά με την απόφαση αυτή, σημειώνοντας ότι και οι ΗΠΑ συμμερίζονται την ίδια άποψη.