Βούτσιτς: Αγοράζουμε σχεδόν «τζάμπα» το ρωσικό φυσικό αέριο

1291
Αγοράζουμε σχεδόν «τζάμπα» το ρωσικό φυσικό αέριο

Το ίδιο, σχεδόν «τζάμπα», φυσικό αέριο θα είχε τώρα και η Ελλάδα αν υλοποιούσε τη Συμφωνία Λαφαζάνη-Novac (Ελλάδας-Ρωσίας) για τη διέλευση του «Νότιου ευρωπαϊκού αγωγού» από τη χώρα μας, που θα προμήθευε με ρωσικό αέριο όλη την Κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία. Την επίσημη διακρατική Συμφωνία Λαφαζάνη Novac πέταξαν Τσίπρας και πολιτικό κατεστημένο στα σκουπίδια, μόλις έφυγε, γιατί δεν ψήφισε το τρίτο μνημόνιό ο Παν. Λαφαζάνης από την κυβέρνηση!

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι η χώρα του θα κατέρρεε οικονομικά αν αγόραζε σε χρηματιστηριακές τιμές

Σήμερα η Σερβία προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία σχεδόν «δωρεάν», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TV Prva. «Η τιμή στην οποία αγοράζουμε τα έξι εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως είναι η ελάχιστη. Είναι σαν να αγοράζουμε τζάμπα το φυσικό αέριο. Τα 270 δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα είναι σαν να μην μας χρεώνουν αν κανείς αναλογιστεί ότι η τρέχουμε τιμή στην αγορά φυσικού αερίου έχει φτάσει τα 1.160 δολάρια», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτσιτς η Σερβία θα έπρεπε να δαπανά έξι δισεκατομμύρια ευρώ αν προμηθευόταν το φυσικό αέριο από αλλού, τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός της κυμαίνεται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. «Δεν θα το αντέχαμε κάτι τέτοιο, κανείς δεν θα μπορούσε να το αντέξει», πρόσθεσε ο Αλεξάντερ Βούτσιτς. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας φυσικού αερίου Srbijagas, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Σερβία αναμένεται να πληρώνει από 600 έως 850 δολάρια ανά 1.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου βάσει μιας δεκαετούς συμφωνίας με τη Ρωσία.

Η Μόσχα άφησε την τιμή του φυσικού αερίου για τη Σερβία αμετάβλητη στα 270 δολάρια για τους επόμενους έξι μήνες μετά τις συνομιλίες στο Σότσι στις 25 Νοεμβρίου του 2021. Μετά από αυτή την περίοδο το Βελιγράδι θα λάβει αποκλειστικούς όρους σε ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο από τη Μόσχα. Από την 1η Ιανουαρίου, η Gazprom άρχισε να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Σερβία μέσω μιας νέας διαδρομής. Από τη Ρωσία, το αέριο μεταφέρεται με τον αγωγό TurkStream και στη συνέχεια πηγαίνει στη Σερβία μέσω του εδάφους της Τουρκίας και μέσω του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας.

Ο Αλεξάντερ Βούτσιτσς υποστηρίζει ότι για την ώρα οι θυγατρικές εταιρίες της Gazprom (GazpromNeft, YugorosGas) στη Σερβία λειτουργούν «άψογα» τα διυλιστήρια ενώ κανονικά τροφοδοτείται η αγορά υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου.

Η Gazprom βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ από το 2014 εξαιτίας της Κριμαίας και δεν έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Βρήκε ωστόσο πόρους σε ασιατικές τράπεζες και προχώρησε χωρίς προβλήματα στις επενδύσεις στην Σερβία.

Από τις εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, εκτός από τις θυγατρικές της Gazprom, στη Σερβία δραστηριοποιούνται επίσης και άλλες εταιρείες που βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων όπως η πετρελαϊκή Lukoil, οι τράπεζες API bank και Expobank, η ασφαλιστική Sogaz και η βιομηχανία χημικών λιπασμάτων Azot Agro Dunav.

Σημειώνεται ότι η σερβική πολιτική ηγεσία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ καταδίκασε με καθυστέρηση έξι ημερών τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας