Βουτιά σχεδόν 3% στο Χρηματιστήριο Αθηνών–Η χειρότερη συνεδρίαση από περασμένο Ιούλιο

731

Ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε κάτω των 1.100 μονάδων στη σκιά της αύξησης του πολιτικού ρίσκου μετά τις τελευταίες εξελίξεις – Επιταχύνθηκε η τάση για κατοχύρωση των υψηλών κερδών του 2023 – Ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ ο τζίρος – ΟΠΑΠ: Νέα τιμή στόχος από την Eurobank Equities – CITI: Ανεβάζει στα €30 τον πήχη για την Mytilineos

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο εισήλθε στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχθηκε ένα ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων, επ’ ευκαιρία των πολιτικών εξελίξεων που «γεννούν» τα τραγικά γεγονότα στα Τέμπη. Μάλιστα, οι μετοχές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα ισχυρά κέρδη του 2023.

Οι πωλητές «στοχοποίησαν» κυρίως τις τράπεζες, καθώς Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank απώλεσαν έως και 7%. Στα υπόλοιπα blue chips, η Mytilineos έπεσε στα 24 ευρώ, ενώ στα 7,5 ευρώ κατρακύλησε η ΔΕΗ. Μεγάλες πιέσεις ασκήθηκαν, επίσης, στις AutohellasAegean, Sarantis, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΕΛΠΕ, Lamda. Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση δε, ΕΧΑΕ, Fourlis, ΑΒΑΞ, Intrakat και Inracom διολίσθησαν κατά τουλάχιστον 3%, με την Attica Bank να κλείνει σε limit down (-10%).

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντική κάμψη κατά 2,92% και διαμορφώθηκε στις 1.082,10 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 32,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.114,68 μονάδες) και πραγματοποιώντας τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούλιο του 2022. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 33 μονάδες (από 1.075,32 έως 1.108,89 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 153,2 εκατομμύρια ευρώ.

Βουτιά έως 7% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος τέθηκε στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς υποχώρησε αισθητά στο 4,27% και τις 878 μονάδες, απομακρυνόμενος από το πρόσφατο υψηλό 5ετίας. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, κατακρημνίστηκε στο -6,6% και τα 2,10 ευρώ, ενώ κατά 5,9% συρρικνώθηκε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έχασε το όριο του 1,4 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύτηκε στο -3,4% και το 1,40 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έπεται στο -2,4% και τα 5,2 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -5,90% 1,355 ευρώ
  • Eurobank -3,40% 1,4065 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,43% 5,23 ευρώ
  • Πειραιώς -6,63% 2,10 ευρώ

Κυρίαρχοι οι πωλητές

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,97% 2.646 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos διόρθωσε κατά 3,1% και οπισθοχώρησε στην περιοχή των 24 ευρώ. Απώλειες κατά 5,1% εμφάνισε και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία περιορίστηκε στα 7,5 ευρώ. AutohellasAegean, Sarantis και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ «βυθίστηκαν» κατά τουλάχιστον 3%, ενώ άνω του 2% διαμορφώθηκε η κάμψη για τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΕΛΠΕ, Lamda Development. Από την πλευρά τους, Jumbo και OPAP απώλεσαν από περίπου 1,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-2,67% και 1.558 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχώρισε αρνητικά στο -3,6% και τα 3,9 ευρώ, ενώ η μετοχή της Fourlis διολίσθησε αισθητά στο -5,1% και το 3,6 ευρώ. Απώλειες άνω του 3% παρουσίασαν και οι μετοχές των Ιntrakat, Premia και Intracom. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Attica Bank βρέθηκε σε limit down (-10%), εν όψει της αύξησης κεφαλαιού και εν μέσω των συζητήσεων για την είσοδο της Thrinvest.

Ας σημειωθεί ότι από σήμερα τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο οποίος θέτει ανώτατο όριο διακύμανσης 10% για όσες εισηγμένες έχουν ποσοστό μετοχών σε ελεύθερη διασπορά κάτω του 10%. Μία ρύθμιση που «φωτογραφίζει» τη μετοχή της Attica Bank.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόλις τέσσερις μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 102 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 74,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,9 δισ. ευρώ.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν 

  • Η μετοχή της Alpha Bank έπεσε κάτω του ορίου του 1,4 ευρώ για πρώτη φορά από τις 17 Φεβρουαρίου, κατοχυρώνοντας τα υψηλά κέρδη του 2023, τα οποία ξεπερνούν το 35%.
  • Η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε στη ζώνη των 2,1 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω των 25 εκατ. ευρώ. Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου η αξία της τράπεζας.
  • Η μετοχή της Attica Bank βρέθηκε κλειδωμένη σε limit down (-10%), στην πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου κανονισμού για τα όρια διακύμανσης σε όσες εισηγμένες έχουν ελεύθερη διασπορά κάτω του 10%.
  • Η μετοχή της Mytilineos, παρά την αύξηση της τιμής – στόχου από την Citigroup, διόρθωσε στα 24 ευρώ, έχοντας τζίρο 7,1 εκατ. ευρώ. Στο +18,3% η μεταβολή του 2023.
  • Η μετοχή της ΔΕΗ διολίσθησε στα 7,5 ευρώ, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ένα μήνα. Στα 13 εκατ. ευρώ η αξία των σημερινών συναλλαγών.

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι 

  • Πειραιώς -6,63% 25,1 εκατ. ευρώ 
  • Alpha Bank -5,9% 19 εκατ. ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -2,43% 15,7 εκατ. ευρώ 
  • Eurobank -3,40% 13,3 εκατ. ευρώ 
  • ΔΕΗ -5,16% 13,0 εκατ. ευρώ 
  • ΟΤΕ -2,91% 10,9 εκατ. ευρώ 
  • ΟΠΑΠ -1,68% 9,9 εκατ. ευρώ 
  • Motor Oil -0,25% 8,0 εκατ. ευρώ 
  • Mytilineos -3,15% 7,1 εκατ. ευρώ 
  • Jumbo -1,19% 5,1 εκατ. ευρώ 

Συνεχίστηκε η διόρθωση

Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση την πορεία διόρθωσης, με τους πωλητές να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι και το βασικό «στοίχημα» να έγκειται πλέον στην υπεράσπιση των κρίσιμων τεχνικών στηριγμάτων των 1.060 μονάδων.

Η αγοραστική κόπωση είναι εμφανέστατη σ’ όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ο Γενικός Δείκτης μετράει αισίως 11×11 ανοδικές εβδομάδες και σωρευτικά κέρδη της τάξης του 20% από τις αρχές του 2023. Αυτό, εύλογα, ενισχύει την τάση για κατοχύρωση και ρευστοποιήσεις.

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ταυτόχρονα, έχει αλλάξει αισθητά το πολιτικό κλίμα, κάτι το οποίο επηρεάζει άμεσα και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ενώ μέχρι πρότινος όλοι θεωρούσαν ως δεδομένη την Κυριακή των Βαΐων, πλέον τα σενάρια «δείχνουν» τα μέσα Μαΐου.

Λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο να στηθεί και δεύτερη (επαναληπτική) κάλπη, αυτό σημαίνει ότι ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης -όποια κι αν είναι αυτή- θα καταστεί εφικτός μετά την έναρξη του καλοκαιριού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Την ίδια ώρα, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αναμφίβολα, έρχονται να υπονομεύσουν περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία και να «θολώσουν» τις προοπτικές των διεθνών αγορών, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

DBRS, ΑΕΠ και εταιρικά

Από την άλλη πλευρά, οι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα να βρουν ορισμένα στηρίγματα στα αυριανά (Τρίτη) στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το ακριβές μέγεθος της ανάπτυξης του 2022.

Παράλληλα, η προσοχή στρέφεται και στο επικείμενο report του DBRS, ο οποίος την Παρασκευή θα δημοσιεύσει την καθιερωμένη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας. Ο καναδικός οίκος, ο οποίος αναγνωρίζεται επισήμως από την ΕΚΤ, διατηρεί τη χώρα μας μόλις ένα «σκαλοπάτι» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, θεωρείται αρκετά δύσκολο, ιδίως εν όψει εκλογών, να προχωρήσει στην πολυπόθητη αναβάθμιση.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινάει ο επόμενος κύκλος των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις εισηγμένες να καλούνται να αποδείξουν την ανθεκτική κερδοφορία του 2022. Η προσοχή δε, εστιάζει κυρίως στις τράπεζες, με τους μετόχους να προσδοκούν την σταδιακή επιστροφή στη μερισματική πολιτική.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις στο -0,10% και τις 463 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,49%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,35% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,36%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,35%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει οριακά κέρδη εν αναμονή των νέων μακροοικονομικών στοιχείων.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίουοι τιμές κινούνται σε αρνητικά επίπεδα, εξαιτίας των ανησυχιών για τα επίπεδα της ζήτησης στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,74% και τα 79,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,79% και τα 85,1 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο +0,15% και τα 1.857 δολάρια ανά ουγγιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας