Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street την Τρίτη 5 Ιουλίου, υπό τον φόβο ύφεσης στις ΗΠΑ… καθώς μάλιστα η καμπύλη των ομολόγων αντιστράφηκε…
Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη κρέμoνται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των επενδυτών, ενώ παράλληλα η αγορά των ΗΠΑ κατέγραψε το χειρότερο α’ εξάμηνο από το 1970.
«Η Wall Street προεξοφλεί επιβράδυνση, αλλά και το γεγονός πως η Fed αναγκάζεται να αυξήσει τα επιτόκια εν μέσω επιβράδυνσης» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian.
Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι θολές.
Ο αναλυτής της Credit Suisse, Jonathan Golub, ανέφερε σε πρόσφατο ενημερωτικό τους σημείωμα ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση, μειώνοντας τον στόχο του S&P 500 για το τέλος του έτους στις 4.300 μονάδες από 4.900 μονάδες.
«Η πρόσφατη ύφεση μπορεί να συνοδεύεται από μεγάλη ακρίβεια, που θα συνδέεται από την αδυναμία καταναλωτών και επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Ενώ επί του παρόντος βιώνουμε σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης (από εξαιρετικά υψηλά επίπεδα), καμία από τις παραπάνω συνθήκες δεν είναι παρούσα», έγραψε ο Golub.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση -1,59%, στις 30.601 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει πτώση -1,1%, στις 3.783 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύεται +0,43%, στις 11.176 μονάδες
Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και ο αντιπρόεδρος της Κίνας Liu He πραγματοποίησαν τηλε-συνάντηση για να συζητήσουν μακροοικονομικά ζητήματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ μειώθηκε (2,81%), παρόλο που η Federal Reserve έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει επιθετικά τον πληθωρισμό – διαπραγματεύεται κοντά στο 2ετές, έναν δείκτη ύφεσης που παρακολουθούν πολλοί στη Wall Street.
Στο μεταξύ, οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά πολύ περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές τον Μάιο.
Συγκεκριμένα τo υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο 1,6%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,5%.
Πρόκειται για τον όγδο συνεχόμενο μήνα αύξησης των βιομηχανικών παραγγελιών στις ΗΠΑ.
Τον Απρίλιο οι βιομηχανικές παραγγελίες είχαν ενισχυθεί κατά 0,7%.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι σε επίπεδο έτους οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ έχουν καταγράψει αύξηση 14%.
Ο δείκτης δολαρίου κερδίζει 0,8% στο 106,01 και σκαρφαλώνει σε υψηλό άνω των 19 ετών, με το ευρώ να κατρακυλά κοντά στο ένα προς ένα έναντι του δολαρίου.
Παράλληλα, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών υποχωρεί το ευρώ, καθώς υποχωρεί πάνω από 1,4% φτάνοντας τα 1,0281 δολάρια, το πιο αδύναμο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.
Αυτή η πτώση έρχεται καθώς εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη, την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε στο ρεκόρ του 8,6% τον Ιούνιο, ωθώντας την ΕΚΤ να ενημερώσει εκ των προτέρων τις αγορές για την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο.
Ωστόσο, οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συσφίξει τη νομισματική πολιτική.
«Στο κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σε αρνητικό έδαφος «γύρισαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον κίνδυνο ύφεσης και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,86%, στις 7.025 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 2,9%, στις 12.401 μονάδες
Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,68%, στις 5.794 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 2,99%, στις 20.705 μονάδες.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι επικεντρωμένο στις κεντρικές τράπεζες.
Ειδικότερα, η Bank of England αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα (5/7/2022) την εξαμηνιαία έκθεση της για την πορεία της βρετανικής οικονομίας και η προσοχή βρίσκεται στραμμένη στις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα (βρίσκεται ήδη σε υψηλό 40 ετών) και τις επόμενες κινήσεις της BoΕ για τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της.
Επίσης, την Πέμπτη (7/7/2022) αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιουνίου.