Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,97% στις 1.021,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.051,32 μονάδων (-0,11%) και 1.019,30 μονάδων (-3,15%). Ο τζίρος ανήλθε στα 94,17 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,86 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,58 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,44% στις 2.464,63 μονάδες, ενώ στο -1,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.514,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,78% στις 736,22 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10%, με τον FTSE 100 να έχει πτώση 0,53%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη μόλις 0,02%.
Ίδια η εικόνα και στις ευρωαγορές, οι οποίες βιώνουν για ακόμα μία φορά το τελευταίο διάστημα ισχυρούς τριγμούς, με τους πωλητές να ξεπουλάνε μαζικά τον τίτλο της Deutsche Bank στον απόηχο και των νέων αυξήσεων επιτοκίων που ανακοίνωσαν Fed και BoE, και η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα. Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 2,1% και υποχωρεί στις 14.888 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει επίσης 2,1% στις 6.986 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 στην Βρετανία που βρίσκεται στις 7.362 μονάδες με -1,8%.
Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες
Για μια ακόμα εβδομάδα συνεχίστηκαν οι νευρικές διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές επηρεάζοντας με ανάλογο τρόπο και το ελληνικό χρηματιστήριο, σχολίασε ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η Fed μπορεί να μην τρόμαξε τις αγορές με τα επιτόκια, ωστόσο η τραπεζική κρίση δείχνει να έχει διάρκεια και να αγγίζει συστημικά μεγέθη και άλλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών που κάθε άλλο παρά εύκολα διαχειρίσιμα μπορούν να θεωρηθούν.
Οι αγορές ήδη τιμολογούν υψηλότερες ανταμοιβές κινδύνου στο κόστος χρηματοδότησης των ομολόγων και αυτό δημιουργεί ανησυχίες για τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης σε λογικά επίπεδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευστάθεια του συστήματος αλλά και το ρίσκο των αντισυμβαλλόμενων.
Η ερχόμενη εβδομάδα σηματοδοτεί το τέλος του α’ τριμήνου. Ο Γενικός Δείκτης είναι ακόμα θετικός από την αρχή του έτους ωστόσο η ως τώρα πορεία του στον Μάρτιο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες αυξάνοντας τον βαθμό συσχέτισης με τις διεθνείς αγορές. Η βαρύτητα και η ένταση των φαινομένων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αυτονόμηση, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις έχουν πλέον σαν σημείο αναφοράς το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου στο οποίο όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές με απλή αναλογική.
Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα
Έχοντας τιμολογήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποτελεσμάτων των εταιρειών που παρακολουθούν οι ξένοι θεσμικοί, η μόνη περίπτωση να υπάρξει κάποιου είδους αυτονόμηση θα αφορά την ανακοίνωση κάποιας επιχειρηματικής συμφωνίας που θα αλλάξει τα δεδομένα, αν και η υπομονή της αγοράς έχει δοκιμαστεί αρκετά από τη διάρκεια της φημολογίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Παρά την έντονη υποχώρηση των αποτιμήσεων θα πρέπει να επισημανθεί η ως τώρα εξαιρετική εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών καθώς και η θετική προοπτική που επικοινωνούν για τη συνέχεια. Αν και μόλις 24 εταιρείες έχουν ανακοινώσει μεγέθη 2022 η καθαρή κερδοφορία βρίσκεται ήδη πάνω από τα 8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,2 δισ. ευρώ αφορούν τραπεζικές επιδόσεις. Στις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες ο τζίρος εμφανίζει αύξηση 48,6% στα 64,4 δισ. ευρώ με πληθωρική παρουσία των ενεργειακών εταιρειών, ενώ τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 57% στα 3,87 δισ. ευρώ.
Τα δεδομένα πλέον δείχνουν ότι πάμε σε μια χρήση ρεκόρ καθώς οι εισηγμένες θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ καθαρών κερδών στο σύνολο ενώ τα μερίσματα προς διανομή και οι επιστροφές κεφαλαίου θα προσεγγίσουν τα 2,6 δισ. ευρώ. Η κερδοφορία μπορεί επί του παρόντος να επισκιάζεται από την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί ένα ανάχωμα στις αποτιμήσεις και να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην ταχύτητα της ανάκαμψης της αγοράς όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αφού δοκίμασε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων σε μια γρήγορη βύθιση ως τις 998 μονάδες το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας δοκίμασε με επιτυχία να αντιδράσει ως τις 1.060 μονάδες. Η περιοχή αυτή δεν είναι αδιάφορη αφού σηματοδοτεί το 38,2% διόρθωσης της ανόδου μεταξύ 917 – 1.140 μονάδων.
Ωστόσο, η άνοδος φάνηκε να χάνει σε δυναμική από πλευράς τζίρου καθώς στη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά το ανοδικό κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, οι συναλλαγές υποχώρησαν αισθητά στα 66 εκατ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο συναλλαγών στο ΧΑ από τις 5 Ιανουαρίου. Η πλαγιοανοδική στήριξη επανήλθε σε ισχύ μέχρι την Παρασκευή όταν το σκηνικό φορτίστηκε με νέα αύξηση της προσφοράς. Οι ταλαντωτές δεν έχουν μπει ακόμα σε υπερπωλημένες ζώνες τιμών, ωστόσο καταγράφεται αποφόρτιση των εβδομαδιαίων και μηνιαίων διαγραμμάτων.
Οι πωλητές αν και βρίσκουν απέναντί τους αξιόλογες δυνάμεις (βλ. τζίρο), σε κομβικά σημεία της τάσης έχουν κερδίσει μετά τις 2 Μαρτίου όλες τις μάχες και φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν να ωθήσουν την αγορά προς ένα νέο χαμηλό κάτω από τις 1.000 μονάδες, το οποίο είναι και το σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες για τις επόμενες ημέρες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 6,03%, με την Εθνική, την Eurobank και την Πειραιώς να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 5%. Στο -4,26% έκλεισε η Jumbo, με τις ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Motor Oil να κλείνουν με πτώση άνω του 3%.
Οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντη ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες σε Λάμδα, Aegean, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛλάκτωρ, ΔΕΗ και Autohellas το 1%. Η Quest έκλεισε στο -0,50% και η Coca Cola στο -0,28%.