Το κόμμα του Borissov έστειλε αρχικά πρόσκληση στον φιλοευρωπαϊκό σχηματισμό Δημοκρατική Βουλγαρία, αλλά στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα διαπραγματευτεί με το φιλορωσικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το λαϊκιστικό κόμμα There Is Such a People, το οποίο αποδέχθηκε την πρόσκληση.
“Η δυνατότητα σχηματισμού μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα υποστηρίζει μια κανονική κυβέρνηση με αντιδιαφθορά και φιλοευρωπαϊκό προφίλ – με εξασφαλισμένη σταθερότητα και χωρίς κυμαινόμενες πλειοψηφίες – συζητήθηκε στην πρώτη συνάντηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του GERB και της Δημοκρατικής Βουλγαρίας”, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του GERB και της Δημοκρατικής Βουλγαρίας μετά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα.
Βαθιά πολιτική κρίση
Η Βουλγαρία βρίσκεται σε μια βαθιά πολιτική κρίση εδώ και τέσσερα χρόνια, η οποία συνεχίζεται και στο σημερινό κοινοβούλιο, το οποίο βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και σχεδόν ένα μήνα για τη δύσκολη εκλογή κοινοβουλευτικού προέδρου.
Η πολιτική κρίση καθιστά τη Βουλγαρία αδύναμο κρίκο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή εν μέσω της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, σημειώνει η Euractiv.
Η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς όπλων στην περιοχή και συμμετέχει ενεργά στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει εάν φιλορωσικές δυνάμεις εισέλθουν στη νέα βουλγαρική κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, αξιωματούχοι του BSP έδειξαν ανοιχτές επαφές με το Κρεμλίνο, με έναν Βούλγαρο βουλευτή να συναντά τον Dmitry Medvedev στο Σότσι και τη βουλγαρική αντικατασκοπεία να ξεκινά έρευνα σχετικά με τη φιλοξενία από το κόμμα ενός παράνομου ρωσικού προξενείου στην πόλη Βάρνα της Μαύρης Θάλασσας.
Ο περιορισμός της ρωσικής επιρροής στην κυβέρνηση είναι ένας από τους κύριους πολιτικούς στόχους του κόμματος της Δημοκρατικής Βουλγαρίας, αλλά ο σχηματισμός πιέζει επίσης για την επιβολή πολιτικής απομόνωσης στον ηγέτη του MRF New Beginning Delyan Peevski, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για διαφθορά.
“Η Δημοκρατική Βουλγαρία δεν θα υποχωρήσει από το να επιμείνει στη διακήρυξη για πολιυικό κλοιό γύρω από τον Delyan Peevski”, δήλωσε ο Ivaylo Mirchev από τη Δημοκρατική Βουλγαρία.
Το κόμμα του Peevski κέρδισε το 11,5% των ψήφων στις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας.
Η επιβολή ενός πολιτικού κλοιού γύρω από τον Peevski υποστηρίζεται επίσης από κόμματα που είναι μέλη της φιλελεύθερης συμμαχίας ALDE, ανέφερε η Euractiv τη Δευτέρα. Το άλλο μεγάλο θέμα στις πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι η μεταρρύθμιση της εισαγγελίας της Βουλγαρίας, η οποία είναι δομημένη σύμφωνα με σοβιετικού τύπου γραμμές υπό τον πλήρη έλεγχο του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος συχνά παρεμβαίνει στην πολιτική διαδικασία ξεκινώντας αμφιλεγόμενες έρευνες εναντίον πολιτικών.