Ανοίγει ο δρόμος για την άρση του αδιεξόδου όσον αφορά την αίτηση της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης του βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του βουλγαρικού κοινοβουλίου, Ατανάς Ατανάσοφ, «η απόφαση ελήφθη με 170 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 21 αποχές». Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε μετά την απόφαση να ψηφίσουν υπέρ της άρσης του βέτο δύο κόμματα, αυτό του Μπόικο Μπορίσοφ και η Δημοκρατική Βουλγαρία.
Η Βουλγαρία ζητούσε από τη Βόρεια Μακεδονία μια σειρά από αλλαγές στο Σύνταγμά της ώστε να άρει το βέτο, οι οποίες αφορούσαν τη βουλγαρική μειονότητα και τη γλώσσα. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη δέσμευση από την πλευρά των Σκοπίων, σήμερα το βουλγαρικό κοινοβούλιο, ανοίγει τον δρόμο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.
Την άρση του βέτο χαιρέτισε και ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλιβερ Βαρχέλβι, ο οποίος σημείωσε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την Αλβανία. Μάλιστα, ευχαρίστησε τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία, Μπόικο Μπορίσοφ, για την εξέλιξη αυτή.
Σύμφωνα με το SchengenVisaInfo.com, ο Όλιβερ Βαρχέλβι δήλωσε μέσω Twitter:
«Ευχαριστούμε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ για τη λήψη μιας ιστορικής απόφασης για την Ευρώπη και για την αποδοχή των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία με βάση τη γαλλική πρόταση που επιτρέπει τη συνέχιση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία».
Επίσης, τόνισε ότι αναμένει από τη βουλγαρική κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι ο Μπόικο Μπορίσοφ υποστήριξε ότι υπαναχώρησε όσον αφορά το βέτο γιατί «εμπιστεύεται τον Εμανουέλ Μακρόν».
Οι υποστηρικτές της λεγόμενης «γαλλικής πρότασης», που προτείνει κάποιους συμβιβασμούς, εκτιμούν ότι έτσι θα καταστήσουν την Ε.Ε. εγγυητή στη διαδικασία για να διασφαλίσει ότι Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία θα συμβιώσουν σαν καλοί γείτονες.
Σύμφωνα με το συμβιβασμό που βρίσκεται στο τραπέζι, τα Σκόπια οφείλουν κυρίως να δεσμευθούν να τροποποιήσουν το Σύνταγμα της χώρας ώστε να περιλάβουν τους Βουλγάρους στις αναγνωρισμένες εθνικές ομάδες και «να θέσουν σε εφαρμογή» μια συνθήκη φιλίας του 2017, που έχει στόχο να εξαλειφθούν οι ομιλίες μίσους.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή η στροφή της Βουλγαρίας δυσκολεύει τη ζωή του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος είναι αντίθετος στον συμβιβασμό που προτείνει η Γαλλία. Σε συνέντευξή του στο POLITICO, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ είπε ότι ο ομόλογός του από την Βόρεια Μακεδονία, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, θα πρέπει να δείξει «κότσια» και να υποστηρίξει επίσης τη συμφωνία. «Γνωρίζω ότι ο κίνδυνος ανατροπής της κυβέρνησης είναι — είναι μεγάλος κίνδυνος», είπε ο Πέτκοφ.
Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη, αντιδρώντας στο βουλγαρικό βέτο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είχε επιτεθεί στη Σόφια, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» για το ΝΑΤΟ το καθεστώς ομηρίας που είχε επιβάλει η Βουλγαρία στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τρομακτική ανικανότητα.
«Πρώτα απ΄όλα είναι ντροπή μια χώρα του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία, να κρατά ομήρους δύο άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εν μέσω πολέμου στην αυλή της Ε.Ε., με τις υπόλοιπες 26 χώρες να κάθονται και να παρακολουθούν ένα τρομακτικό σόου ανικανότητας» δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.