Βορειοκορεατικοί πύραυλοι έπληξαν Ουκρανία – Ιρανικοί “Dezful” στοχεύουν Ρουμανία – Πολωνία

2344

Η Ρωσία σφυροκοπά με βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Ρωσία εκτόξευσε βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους τουλάχιστον δύο φορές εναντίον ουκρανικών θέσεων, και πιο συγκεκριμένα, στις 30 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου.

Οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους από την Βόρεια Κορέα.

Τα δυσάρεστα νέα για το Κίεβο δεν σταματούν όμως εδώ. Οι Αμερικανοί επιβεβαιώνουν την ύπαρξη και δεύτερης συμφωνίας, αυτή τη φορά με το Ιράν.

Η Ρωσία παρέλαβε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έλαβε αρκετές δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα αναφέρει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, η μεταφορά πυραύλων στη Ρωσία θα επιτρέψει στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις να εξαπολύσουν πιο σφοδρές επιθέσεις σε ουκρανικές υποδομές.

Προηγουμένως, ο αμερικανικός Τύπος, ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε πάνω από 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στη Ρωσία με αντάλλαγμα τη ρωσική βοήθεια για την εκτόξευση ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου στο διάστημα.

Εκτός από τη ΛΔΚ, η Δύση κατηγορεί το Ιράν για συνεργασία με τη Ρωσία στον στρατιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την αμερικανική πηγή, την άνοιξη του 2024, η Ρωσία θα παραλάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.

Τώρα οι Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι φέρεται να διαπραγματεύονται πάνω σε αυτό το θέμα. Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν τόσο τους τύπους των πυραύλων όσο και τον τρόπο πληρωμής μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.

Μια σύναψη συμφωνίας θα διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα μειώσει την επιβάρυνση του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.

Η Ρωσία θα έχει ταυτόχρονα την ευκαιρία να πραγματοποιήσει περισσότερες πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους στην Ουκρανία και ταυτόχρονα να συγκεντρώσει έναν αξιοπρεπή αριθμό εγχώριων πυρομαχικών.

Σημειώστε ότι η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI6 δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι η Μόσχα θα  λάβει KN-09 MLRS των 300 mm από την Πιονγκγιάνγκ.

Οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα στοχεύουν Ρουμανία και Πολωνία

Οι ρωσικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν «προχωρούν ενεργά», είπε Αμερικανός αξιωματούχος, επικαλούμενος πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες.

Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε μια συνάντηση μεταξύ Ιρανών αξιωματούχων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στο Ιράν τον Σεπτέμβριο, όπου οι Ιρανοί παρουσίασαν στους Ρώσους τον βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς Ababil και άλλα πυραυλικά συστήματα.

«Αυτό το γεγονός σηματοδότησε την πρώτη δημόσια επίδειξη βαλλιστικών πυραύλων σε ανώτερο Ρώσο αξιωματούχο που επισκέφθηκε το Ιράν από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας», είπε ο αξιωματούχος.

Στη συνέχεια, στα μέσα Δεκεμβρίου, ο IRGC ανέπτυξε βαλλιστικούς πυραύλους και συστήματα υποστήριξης πυραύλων σε μια περιοχή εκπαίδευσης εντός του Ιράν για να τα επιδείξει σε μια ρωσική αντιπροσωπεία, είπε ο αξιωματούχος —όλα τα σημάδια ότι η Ρωσία σκοπεύει να αγοράσει τα συστήματα από το Ιράν.

Η παροχή βαλλιστικών πυραύλων θα σήμαινε μια σημαντική κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα ενδιαφέρεται για τους βαλλιστικούς πυραύλους Fateh-110, Zolfagar, και Dezful εμβέλειας 1.000 χλμ!

Αιτία είναι η μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία. Δεκάδες βαλλιστικοί πύραυλοι θα στοχεύσουν τα αεροδρόμια Ρουμανίας και Πολωνίας σε περίπτωση που τα ουκρανικά F-16 απογειωθούν και κτυπήσουν ρωσικούς στόχους από τις δύο ΝΑΤΟϊκές χώρες.

Δείτε παρακάτω την εμβέλεια των βαλλιστικών πυραύλων που ζητάει η Μόσχα.

Ο πύραυλος μικρού βεληνεκούς Fateh-110 χρησιμοποιήθηκε ήδη από το Ιράν τον Ιανουάριο του 2020 όταν επιτέθηκε σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ μετά την δολοφονία του διοικητή του IRGC Qasem Soleimani. Αυτός ο πύραυλος βάρους 3,3 τόνων μπορεί να παραδώσει έως και 448 κιλά εκρηκτικών σε απόσταση έως και 300 χλμ.

Η ανάπτυξη τέτοιων βαλλιστικών πυραύλων στην Κριμαία ή κοντά στο Belgorod θα καταστήσει δυνατή την κάλυψη σχεδόν ολόκληρου του εδάφους των νέων περιοχών της Ρωσίας, καθώς και τη στόχευση στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στο Mirgorod και στο Ζαπορίζιε.

Ο πύραυλός Zolfagar είναι η εξέλιξη του Fateh. Αυτός ο βαλλιστικός πύραυλος στερεού καυσίμου με μήκος 10,3 μέτρα και μεικτό βάρος 4570 κιλά πλήττει στόχους σε ακτίνα 700 χιλιομέτρων. Ταυτόχρονα, φέρει κεφαλή βάρους 579 κιλών. Για πρώτη φορά, το Ιράν χρησιμοποίησε τον πύραυλο αυτό στις 18 Ιουνίου 2017 για να χτυπήσει δυνάμεις του ISIS στη Συρία.

Η εμφάνιση των «Zolfagars» στις ρωσικές βάσεις που συνορεύουν με την Ουκρανία θα επιτρέψει να τεθεί εντός βεληνεκούς το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου.

Οι δυνατότητες του μεγαλύτερου ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου Dezful παραμένουν ακόμα μυστικές. Σε πραγματικές συνθήκες, αυτοί οι πύραυλοι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη πουθενά. Σύμφωνα με Ιρανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, το βεληνεκές του Dezful είναι έως και 1000 χλμ , γεγονός που του επιτρέπει να χαρακτηριστεί ως βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς. Η μάζα του μεταφερόμενου φορτίου υπολογίζεται σε 650 κιλά.

Η προμήθεια τέτοιων πυραύλων θα καλύψει ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, τμήμα της Ρουμανίας και το ανατολικό τμήμα της Πολωνίας.

Δηλώσεις Αμερικανών

“Η ανάπτυξη βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία, δείχνει την αυξανόμενη υποστήριξη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

Δείχνει επίσης την ικανότητα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να στηρίζεται σε χώρες παρίας για να καλύψει τις ελλείψεις στο δικό του οπλοστάσιο καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στο τρίτο ημερολογιακό έτος” ανέφεραν οι Αμερικανοί.

«Η Ρωσία έχει απομονωθεί ολοένα και περισσότερο στην παγκόσμια σκηνή και αναγκάζεται να κοιτάξει σε όμορες χώρες για στρατιωτικό εξοπλισμό», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος εν μέρει απέδωσε τις περιορισμένες επιλογές της Ρωσίας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον.

«Οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας παρείχε πρόσφατα στη Ρωσία εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων και αρκετές δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους — και η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πολλαπλούς βαλλιστικούς πυραύλους στην Ουκρανία», είπε ο αξιωματούχος.

Ο Michael Kofman, στρατιωτικός αναλυτής στο Carnegie Endowment for International Peace, είπε ότι η πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας ενισχύεται από τις εισαγωγές όπλων.

«Η κινητοποιημένη αμυντική βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας παράγει τώρα σημαντικά περισσότερους πυραύλους ανά μήνα από ό,τι πριν από τον πόλεμο, ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην επαρκεί σε σχέση με τις ανάγκες της και δεν μπορεί να αντικαταστήσει το απόθεμα πυραύλων που ξόδεψε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα ωφεληθεί από την πρόσβαση σε ένα επιπλέον απόθεμα από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας