Βόμβα Τσαβούσογλου-Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη-Δεν μπορεί να περιοριστεί στα σύνορά της

610

«Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή χώρα, μην το ξεχνάτε αυτό, αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να περιοριστούμε εντός των συνόρων μας», τόνισε ο Cavusoglu

Η Τουρκία επέκρινε μια σειρά από θέσεις που έλαβε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες σχετικά με εδαφικές διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο – συγκεκριμένα για τα δικαιώματα γεωτρήσεων και την κατηγορία της Άγκυρας ότι η Ελλάδα «στρατιωτικοποιεί» τα νησιά της κατά παράβαση ιστορικών συνθηκών, μια κατηγορία που δεν έχει υποστηρίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και αυτό καθώς η Τουρκία δυσφορεί για την Ουκρανία και τη Μολδαβία που έλαβαν τόσο γρήγορα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.
Η ΕΕ – έστω και φραστικώς- τάσσεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου έναντι των επεκτατικών τουρκικών αξιώσεων, τις οποίες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ως αποφάσεις που «είναι προκατειλημμένες, στερούνται οράματος και αποσυνδέονται από την πραγματικότητα».
«Επικαλούμενη αρκετές θέσεις και ενέργειες της ελληνικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της αξίωσης για 10 ναυτικά μίλια (11,5 μίλια) εθνικού εναέριου χώρου, τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου κοντά στις τουρκικές ακτές και τις απωθήσεις αιτούντων άσυλο, η ΕΕ δεν συμβάλλει στην επίλυση των ζητημάτων και πλήττει την περιφερειακή σταθερότητα», γράφει σχετικά η Daily Sabah.

Συστάσεις Γερμανίας – Γαλλίας

Στις αρχές Ιουνίου 2022 ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Shcolz συνέστησε στην Τουρκία να μην «προκαλεί» την Ελλάδα ενώ παρόμοιες και πιο ενεργές προτροπές στην Άγκυρα απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «νίκη» μετά τη σύνοδο της ΕΕ την Παρασκευή (24/6).
«Επαναλαμβάνω ότι μας καλύπτουν πλήρως τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν ανησυχία για τις προκλήσεις της Τουρκίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης για τα ελληνοτουρκικά, δηλώνοντας ότι «καλούν (την Τουρκία) να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών – μελών και να αποκλιμακώσει την ένταση που καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προωθηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Πολεμική ρητορική Cavusoglu

Όμως η Τουρκία δεν δείχνει πρόθεση αποκλιμάκωσης της ρητορικής της αλλά κινείται στον αντίποδα και υιοθετεί πολεμικούς τόνους.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σε ομιλία του ζήτησε ευθέως μία «μεγαλύτερη Τουρκία».
Όπως είπε τα κανόνια της Τουρκίας συγκρατούνται εντός των συνόρων της απηχώντας τη γνωστή νεο-οθωμανική, επεκτατική ρητορική του Erdogan τα τελευταία χρόνια.
«Έχουμε ευθύνη για την ιστορία μας και για το μέλλον μας, γιατί υπάρχει μια Τουρκία μεγαλύτερη από την Τουρκία.
Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τη σημερινή χώρα, μην το ξεχνάτε αυτό.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να περιοριστούμε εντός των συνόρων μας», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Ενώ η Δύση έχει επικεντρωθεί στην «ιμπεριαλιστική» ρητορική από τη Μόσχα, θα μπορούσε να λάβει υπόψη της τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες που εκτοξεύονται τώρα από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η πολύ μικρότερη Ελλάδα, απειλείται.

«Παράνομη κατοχή νησιών»

Έτοιμος να τραβήξει κι άλλο το σκοινί φαίνεται πως είναι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan υιοθετώντας νέο αφήγημα κατά της Ελλάδος, περί «παράνομης κατοχής νησιών», την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Fuat Oktay ζητά προκλητικά ή αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση των νησιών και «όπου πάει».
Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, «o Erdogan θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών», αναφέρει δημοσίευμα.
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να προσκομίσει στο ΝΑΤΟ, «αποδείξεις» πως η Σουηδία και η Φινλανδία «στηρίζουν την τρομοκρατία».
Στη «βαλίτσα» του , βρίσκονται συνολικά έξι θέματα:
• Η είσοδος Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,
• Διάδρομος σιτηρών,
• Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας,
• Το πρόβλημα των νησιών με την Ελλάδα,
• Προγραμματισμένη επιχείρηση στη βόρεια Συρία,
• Παγκόσμια οικονομία.

0_19.JPG

Oktay: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση νησιών «και όπου πάει»

Σε ένα νέο επεισόδιο τούρκικου παραλογισμού ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Fuat Oktay, απειλεί ανοιχτά την χώρα μας: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση νησιών «και όπου πάει», «θυμίζοντας» μάλιστα στην Ελλάδα τη Μικρασιατική καταστροφή και την εισβολή στην Κύπρο, οξύνοντας την προκλητική ρητορική.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, λέει πως η Άγκυρα «κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης» και μετά και πως είτε η Αθήνα θα κάνει πίσω, ή υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και η πρόσφατη όπως στην Κύπρο.
Χρησιμοποιώντας… εμπρηστική γλώσσα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος από τα Κατεχόμενα όπου βρίσκεται, έστειλε μηνύματα προς την Ελλάδα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Προς Ελλάδα: «Σύνελθε…» – Προς ΝΑΤΟ: «Ξυπνήστε…»

Ο Oktay κάλεσε την χώρα μας ούτε λίγο ούτε πολύ να «συνέλθη» και τις χώρες του ΝΑΤΟ να… «ξυπνήσουν», τονίζοντας πως αν η Ελλάδα δεν κάνει ένα βήμα, θα αρχίσουν να αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών, ενώ τόνισε την σπουδαιότητα της Τουρκίας, αφού χωρίς αυτήν δεν μπορεί να γίνει η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο οπλισμός των νησιών στο Αιγαίο, τα παιχνίδια της Ελλάδας, η προκατάληψη της ΕΕ, η υποκρισία των μελών του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι σημαντικά θέματα ατζέντας στην εξωτερική πολιτική.
Στην συνέντευξή του ο Oktay κάνει λόγο για «διαφορετικά παιχνίδια» της Ελλάδας στα νησιά και στο Κυπριακό.
Στηλιτεύει την ελληνική στήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, αλλά και στο Αιγαία σε 12 νησιά.
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Νότια Κύπρος αιχμαλωτίζουν την ΕΕ στην εξωτερική τους πολιτική επηρεάζει πολλά πράγματα όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Λέμε επίμονα στην ΕΕ να διαχωρίσει αυτά τα δύο ζητήματα το ένα από το άλλο.
Η ΕΕ δείχνει τυφλά μόνο κάποιο χρηματικό ποσό.
Αυτή είναι μια λάθος πολιτική».

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας