“Βόμβα” για «φόρμουλα»Ουκρανικής χρήσης του άρθρου«5»ΝΑΤΟ-Medvedev:Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

1708
“Βόμβα” για «φόρμουλα»Ουκρανικής

Με βάση το σχέδιο αυτό τα κράτη του ΝΑΤΟ θα αναλάβουν επισήμως να παρέχουν στην Ουκρανία οπλισμό, πληροφορίες κεφάλαια, και ότι άλλο χρειαστεί επί μακρόν μέχρι να νικήσει τη Ρωσία

Τις προτάσεις του Κιέβου για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία παρουσίασε το γραφείο του προέδρου της χώρας Volodymyr Zelensky, οι οποίες απορρίφθηκαν ενός ολίγων ωρών από τη Ρωσία, δια στόματος του επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev, με το σκεπτικό ότι εγγυώνται την περαιτέρω τροφοδοσία της Ουκρανίας με δυτικά οπλικά συστήματα, καθιστούν τον πυρήνα του ΝΑΤO εγγυητή της Ουκρανίας και τελικά, αποτελούν «προπομπό του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου».

Τι αναφέρει το σχέδιο εγγυήσεων του Zelensky

Με βάση δημοσίευμα του Reuters για τα βασικά σημεία του προσχεδίου που δημοσίευσε το γραφείο του Volodymyr Zelensky, το Κίεβο αναγνωρίζει ως εγγυήτριες τις χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία και την Τουρκία.
Το έγγραφο προβλέπει ξένες επενδύσεις στη στρατιωτική-βιομηχανική βάση της Ουκρανίας, μεταφορά μεγάλης κλίμακας όπλων και πληροφοριών, στρατιωτικές ασκήσεις στη χώρα με τη συμμετοχή ξένων εκπαιδευτών και συμβούλων.
Αναφέρει επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσουν μόνιμη προμήθεια όπλων στο Κίεβο και να βοηθήσουν οικονομικά.
Με βάση κομμάτια του ίδιου εγγράφου που δημοσίευσε το πρακτορείο Tass, «με τις εγγυήσεις ασφαλείας, η βασική ομάδα των συμμάχων που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Πολωνία, τις χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, θα αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις παροχής εγγυήσεων στην Ουκρανία και θα συνεργαστούν για την προώθηση ενός κοινού στρατηγικού σχεδίου – που θα αποκληθεί Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου.
Το πλαίσιο εγγυήσεων θα συμπληρωθεί με πρόσθετες συμφωνίες υποστήριξης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, με παροχή πυραύλων και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας», δηλαδή ουσιαστικά με παροχή περαιτέρω εξοπλιστικών συστημάτων από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Κεντρικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη σύνταξη του σχεδίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρητή δήλωση του εκπρόσωπου τύπου του Ουκρανού προέδρου, επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων που εκπόνησε τις συγκεκριμένες προτάσεις, μαζί με τον Ουκρανό διευθυντή του Γραφείου του Zelensky Andrey Yermak και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Andres Fog Rassmunsen.
O Yermak διευκρίνισε ότι το προσχέδιο για τις εγγυήσεις ασφαλείας εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας έως ότου γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, και αποτελεί ένα πρώτο βήμα με σκοπό την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν συνιστούν εναλλακτική στην πολιτική της Ουκρανίας να γίνει 100% μέλος του ΝΑΤΟ. Η ευρωατλαντική ολοκλήρωση υπάρχει στο Σύνταγμά μας και αναμφισβήτητα θα υπάρχει όσο η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Κεντρικός ο ρόλος του πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Rassmunsen

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και πρωθυπουργός της Δανίας Anders Fog Rassmunsen επισήμανε από την πλευρά του ότι η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
«Αυτή τη στιγμή οι Ουκρανοί δείχνουν στην πρώτη γραμμή ότι έχοντας τους αναγκαίους πόρους, μπορούν να νικήσουν την Ρωσία στο πεδίο της μάχης.
Οι Ουκρανοί δείχνουν την θέλησή τους να αγωνισθούν και ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να συνεχίσει να τους παρέχει τα μέσα για τον αγώνα τους.
Όταν ο πόλεμος αυτός τελειώσει, πρέπει να εγγυηθούμε ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να εισβάλει ποτέ πια στην Ουκρανία.
Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η Ουκρανία να έχει μια σημαντική στρατιωτική ισχύ, ικανή να αντιπαρατεθεί σε οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Rassmmunsen, προσθέτοντας ότι «η δημιουργία και η συντήρηση μιας τέτοιας δύναμης απαιτεί την προσήλωση των συμμάχων της Ουκρανίας σε διάστημα δεκαετιών».
Ο Rassmunsen είπε ακόμη ότι το κείμενο των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία και άρα τη μελλοντική Συνθήκη του Κιέβου για την ασφάλεια περιλαμβάνει δύο καινοτομίες:
Πρώτον οι εγγυητές αναλαμβάνουν την δέσμευση να παράσχουν στην Ουκρανία ό,τι είναι αναγκαίο, οπλισμό, εκπαίδευση, μυστικές πληροφορίες, στρατιωτική βιομηχανία για να υπερασπίσει τα σύνορά της.
Δεύτερον, οι εγγυήσεις δεν βασίζονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλος του οποίου είναι η  Ρωσία, αλλά αποκλειστικά στην κρίση των εγγυητών.
Τέλος, κατά τον Rassmunsen οι εγγυήσεις ασφαλείας και η Συνθήκη του Κιέβου για την ασφάλεια στην οποία θα οδηγήσουν περιλαμβάνει έναν λεπτομερή μηχανισμό εφαρμογής της, με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας να συνιστούν μέρος αυτής της Συνθήκης.

Medvedev: Οι εγγυήσεις ασφαλείας ισοδυναμούν με ενεργοποίηση του 5ου άρθρου του ΝΑΤΟ

Από την πλευρά της Ρωσίας, η πρώτη αντίδραση στο σχέδιο εγγυήσεων ασφαλείας της Ουκρανίας ήρθε από τον αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dmitry Medvedev που χαρακτήρισε το σχέδιο ως «πρόλογο στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Σχολιάζοντας το σχέδιο του Κιέβου για τις εγγυήσεις, ο Dmitry Medvedev έγραψε συγκεκριμένα στο κανάλι του στο Telegram ότι «αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα προς μια παγκόσμια σύγκρουση».
«Η καμαρίλα του Κιέβου γέννησε ένα σχέδιο εγγυήσεων ασφαλείας, που ουσιαστικά αποτελούν πρόλογο του τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Φυσικά, κανείς δεν θα δώσει καμία εγγύηση στους Ουκρανούς Ναζί», πρόσθεσε.
Ο Medvedev τόνισε ότι οι προτάσεις που διατυπώθηκαν ισοδυναμούν σχεδόν με εφαρμογή του πέμπτου άρθρου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Ουκρανία που δηλώνει ότι εάν ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ γίνει θύμα ένοπλης επίθεσης, οι σύμμαχοι θα το θεωρήσουν επίθεση σε όλες τις χώρες της συμμαχίας και θα λάβουν τις ενέργειες που κρίνουν αναγκαίες.
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας είπε επίσης ότι η περαιτέρω παράδοση δυτικών όπλων στο Κίεβο θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετάβαση της στρατιωτικής σύγκρουσης σε άλλο επίπεδο.
Τότε οι δυτικές χώρες δεν θα μπορούν «να μένουν εκτός, στα καθαρά σπίτια και τα διαμερίσματά τους», γιατί «όλα θα φουντώσουν γύρω τους», κατέληξε ο Medvedev.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας