Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη μέλη αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου 2024, προανήγγειλε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, στο περιθώριο ειδικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ -σύμφωνα με το Reuters.
Τον Μάρτιο 2024, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ανακοίνωσαν ότι θα εργαστούν από κοινού για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Το Ισραήλ απάντησε στις τέσσερις χώρες της ΕΕ ότι η πρωτοβουλία τους θα ισοδυναμούσε με «βραβείο για την τρομοκρατία» που θα μείωνε τις πιθανότητες επίλυσης της σύγκρουσης που κρατάει πολλές γενιές.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez, δήλωσε προηγουμένως ότι αναμένει από τη Μαδρίτη να επεκτείνει την αναγνώριση στους Παλαιστίνιους έως τον Ιούλιο και ότι πιστεύει ότι σύντομα θα υπάρξει μια «κρίσιμη μάζα» εντός της ΕΕ που θα ωθήσει αρκετά μέλη να υιοθετήσουν την ίδια θέση.
Χάος στην κυβέρνηση Netanyahu
Ο Netanyahu είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Αν και έχει δεσμευτεί για την εισβολή στη Rafah προκειμένου να εξοντώσει την Hamas, δέχεται πιέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden να μην προχωρήσει σε αυτό το βήμα αλλά αντιθέτως να συναινέσει σε μια κατάπαυση πυρός.
Την ίδια στιγμή, ακροδεξιοί Ισραηλινοί υπουργοί υποστηρίζουν πως μια τέτοια συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ίδιου του Ισραήλ και θα σηματοδοτήσει το τέλος της σημερινής κυβέρνησης, ενώ άλλοι πιο κεντρώοι υπουργοί υπογραμμίζουν πως … η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση εάν εμποδιστεί η εφαρμογή σχεδίου για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.
Και ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση τελεί υπό πιέσεις και εμφανίζεται διχασμένη, η Hamas δηλώνει θετική στο προσχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία, αναφέροντας πως δεν βλέπει κάποιο … μεγάλο εμπόδιο.
Μάλιστα αντιπροσωπεία της Hamas μεταβαίνει στο Κάιρο προκειμένου να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με την Αίγυπτο και το Κατάρ, τη στιγμή που ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή με ζητούμενο την εκεχειρία και την επόμενη ημέρα στη Γάζα.
Παράλληλα, διχασμένη εμφανίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu για το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση της.
Εάν δηλαδή θα πρέπει να πραγματοποιήσει την χερσαία εισβολή στη Rafah, εκεί όπου πιστεύει ότι είναι η διοίκηση και τα τελευταία τάγματα της Hamas προκειμένου να τους εξοντώσει ή εάν θα πρέπει να πάει σε μια συμφωνία εκεχειρίας με την Hamas προκειμένου να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι.
Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Bezalel Smotrich είπε ότι μια συμφωνία εκεχειρίας και μια αναβολή της επίθεσης στη Rafah θα θέσουν σε κίνδυνο το ίδιο το Ισραήλ και θα φέρουν το τέλος της σημερινής κυβέρνησης ενώ και ο κεντρώος Benny Grantz, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα μέλλον… εάν εμποδίσει μια συμφωνία που θα απελευθερώσει ομήρους δεδομένου ότι δεν έχει καμία νομιμοποίηση να πράξει κάτι τέτοιο.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Netanyahu, αν και έχει δεσμευτεί για την επίθεση στην Rafah, δέχεται τεράστιες πιέσεις αφενός από τον πρόεδρο Biden να μην προχωρήσει στην εισβολή στη Rafah αφετέρου από χιλιάδες Ισραηλινούς πολίτες, οι οποίοι ζητούν την επίτευξη μιας συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων.
Η αντίδραση της Hamas
Ο επίσημος εκπρόσωπος της Hamas Osama Hamdan, επανέλαβε τη θέση της οργάνωσης για κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των στρατευμάτων από τη Γάζα και της επιστροφής των ξεριζωμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους.
«Είναι σαφές από την ισραηλινή πρόταση ότι εξακολουθούν να επιμένουν σε δύο βασικά ζητήματα. Δεν θέλουν πλήρη κατάπαυση του πυρός και δεν μιλούν, με σοβαρό τρόπο, για την απόσυρση από τη Γάζα. Στην πραγματικότητα, εξακολουθούν να μιλούν για την παρουσία τους… που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να κατέχουν τη Γάζα», τόνισε σχετικά ο Hamdan στο Al Jazeera.
«Έχουμε σοβαρά ερωτήματα για τους διαμεσολαβητές. Εάν [υπάρχουν] θετικές απαντήσεις, νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε», εξήγησε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ισχυρίστηκε ότι η ισραηλινή πρόταση ήταν μια «εξαιρετικά γενναιόδωρη» προσφορά.
«Η διακοπή των επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων δεν είναι γενναιόδωρη. Η ίδια η επίθεση είναι έγκλημα, επομένως όταν διακόπτεις προσωρινά ένα έγκλημα, δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι είναι μια γενναιόδωρη ενέργεια από την ισραηλινή πλευρά», πρόσθεσε ο Hamdan.
Πιέσεις Biden
Την προοπτική μιας συμφωνίας εκεχειρίας προωθεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Netanyahu, επανέλαβε πως δεν θα πρέπει το Ισραήλ να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Rafah, επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετες σε αυτό το σενάριο.
Μάλιστα ο Biden φέρεται να επισήμανε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό πως θα πρέπει να βελτιωθεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας.
Εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση
Εν τω μεταξύ, μια ακόμα περιοδεία στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken, ο οποίος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και θα πάρει μέρος σε ειδική σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) αφιερωμένη στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Σε δηλώσεις του ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα είναι να διασφαλιστεί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Hamas, ενώ τόνισε πως καταγράφεται μετρήσιμη πρόοοδος όσον αφορά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επιπλέον, ο Blinken υποστήριξε πως το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.
Μάλιστα, ο Blinken υποστήριξε ότι η Hamas έχει ενώπιον της μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση εκ μέρους του Ισραήλ.
«Πρέπει να πάρουν μια απόφαση και πρέπει να το κάνουν γρήγορα (…).
Ελπίζω πως θα λάβουν τη σωστή απόφαση» υποστήριξε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, ο οποίος εξέφρασε και αυτός την αντίθεση του σε μια επίθεση στη Rafah αναφέροντας πως δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα κάποιο σχέδιο σχετικά με την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή.
Μετά τη Σαουδική Αραβία, ο Blinken θα μεταβεί στην Ιορδανία και στο Ισραήλ, όπου και θα συζητήσει όλα τα φλέγοντα ζητήματα, επιδιώκοντας να πείσει τους Ισραηλινούς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, Mahmoud Abbas κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή του Ισραήλ στη Rafah, αναφέροντας πως μόνο αυτές μπορούν να επιτύχουν κάτι τέτοιο.
«Η Αμερική είναι η μοναδική χώρα που έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει το Ισραήλ να διαπράξει αυτό το έγκλημα.
Η επιχείρηση αυτή θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού» υπογράμμισε ο Abbas.
Στους 34.488 οι νεκροί στη Γάζα
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, στη Γάζα και εξαιτίας των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 34.488 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.
Την ίδια στιγμή, σε περίπου 78.000 υπολογίζονται οι τραυματίες.