«Βόμβα» από το ΔΝΤ-Έρχεται ανεξέλεγκτη κρίση χρέους και λιτότητα–Επίκεντρο η Ευρώπη

961

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δυτικών κρατών, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω των υψηλών επιπέδων δημόσιου χρέους, δήλωσε στο Sputnik το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη Ρωσία, Aleksei Mozhin.
«Μετά τον COVID, η παγκόσμια οικονομία εισήλθε σε βαθιά ύφεση.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα αυξήθηκαν και έπρεπε να χρηματοδοτηθούν μέσω της αύξησης του δημόσιου χρέους.
Πολλές χώρες βρέθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά το δημόσιο χρέος, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών κρατών», δήλωσε ο Mozhin.
Τα χρόνια ανεύθυνης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ανεξέλεγτης ρευστότητας για να μην πέσουν σε βαθία ύφεση οι οικονομίες – όπου τελικά οι κεντρικές τράπεζες εφτασαν να τυπώνουν.. αφειδώς νομίσματα – βρίσκονται στο επίκεντρο της τρέχουσας κρίσης χρέους η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στο επίοπεμο διάστημα, επισήμανε.
Ο Mozhin επεσήμανε ότι το παράδειγμα της Ιαπωνίας αναδεικνύει ότι είναι δυνατό να… κλωτσήσει κανείς το κουτάκι μακριά προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το κόστος ήταν ότι η η ιαπωνική οικονομία δεν κατέγραψε ανάπτυξη για 30 χρόνια.
Αυτό συμβαίνει και με άλλες οικονομίες, η ιταλική οικονομία δεν έχει αναπτυχθεί εδώ και 20 χρόνια, σημείωσε.
«Όλα αυτά είναι συνέπειες, πρώτα απ ‘όλα, του εκτοξευόμενου επιπέδου του δημόσιου χρέους», είπε ο Mozhin.

Η Ευρώπη χρεοκοπεί…

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν τώρα σημαντικά επίπεδα χρέους και θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, για να μην αναφέρουμε την Ελλάδα και την Ιταλία, σημείωσε ο Mozhin, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «απελπιστική».
Την ίδια στιγμή, ο Mozhin είπε ότι οι «άρρωστες οικονομίες πρέπει να βιώσουν μια οδυνηρή θεραπεία για να βελτιωθούν» καθώς δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι ανάταξης των δημοσιονομικών μεγεθών.
Πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια για να μειώσουν τον πληθωρισμό, αλλά αυτό ‘’σκοτώνει’’ την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνει το κόστος δανεισμού».
«Εάν υπάρχει τεράστιο δημόσιο χρέος, σημαίνει ότι απαιτείται “εξυγίανση του προϋπολογισμού’’», για την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος.
Αυτό απαιτεί είτε αύξηση των φόρων προκειμένου να αυξηθούν τα δημοσιονομικά έσοδα είτε μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού.
Και τα δύο σκοτώνουν την οικονομική ανάπτυξη» επισήμανε ο Mozhin

Ο δημοσιονομικός λαϊκισμός

Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις λόγω του κυρίαρχου οικονομικού λαϊκισμού, είπε.
«Το ίδιο το πολιτικό σύστημα αυτών των χωρών οδηγεί τις οικονομίες σε καταστροφή, με βάση το γεγονός ότι έχουν τυφλή προσήλωση στους βραχυπρόθεσμους δείκτες», επισήμανε ο Mozhin.
«Η υγιής ανάπτυξη και η χαμηλή ανεργία πρέπει να επιτευχθούν με κάθε κόστος, διαφορετικά μπορεί να χάσετε τις επερχόμενες εκλογές.
Και εκεί γίνονται εκλογές σχεδόν κάθε χρόνο”.
Ο Mozhin σημείωσε ότι τα κράτη που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω του υψηλού χρέους είναι σε θέση να αποφύγουν την αθέτηση υποχρεώσεων εκδίδοντας νέα κρατικά ομόλογα και αναγκάζοντας τις δικές τους τράπεζες να αγοράσουν το δημόσιο χρέος.
«Η Ευρώπη θα μετατραπεί σταδιακά σε μια περιοχή με μέσο και όχι υψηλό βιοτικό επίπεδο.
Αυτή είναι μια τραγωδία, αλλά δεν βλέπω την ικανότητα των υπεύθυνων άσκησης πολιτικής να αμβλύνουν τον…πόνο», δήλωσε ο Mozhin.

Αδυναμία παροχής νέων δανείων – Αποτυχία του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δυσκολεύεται να παράσχει νέα δάνεια σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν εκτοξευόμενο δημόσιο χρέος, πρόσθεσε ο Mozhin.
«Αφού το ΔΝΤ δανείζει χρήματα, αποδεικνύεται ότι τα δάνειά του οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους αυτών των χωρών», σημείωσε.
Το ΔΝΤ έχει αρκετά κεφάλαια για να στηρίξει τις χώρες που έχουν ανάγκη, αλλά πολλές από αυτές βρέθηκαν σε σοβαρή κρίση χρέους, υπογράμμιση .
Ο Mozhin επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη «μείωσης του δημόσιου χρέους, αναδιάρθρωσης, μερικής διαγραφής του».
Ωστόσο, μια τέτοια δράση παρεμποδίζεται από την παρουσία διαφορετικών κατηγοριών πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων διεθνών οργανισμών, μεμονωμένων κρατών που παρέχουν διμερή διακρατικά δάνεια και εμπορικών πιστωτών που αγοράζουν απλώς κρατικά ομόλογα.
«Δεν γνωρίζουμε καν τα ονόματα αυτών των εμπορικών δανειστών, επειδή αναγκάζουν τις αρχές των χωρών να υπογράφουν τις λεγόμενες συμφωνίες με ρήτρα εμπιστευτικότητας» όταν χορηγούν δάνεια.
Βασικά, πρόκειται για αμερικανικά μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως τα ταμεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (fund)», πρόσθεσε ο Mozhin.

Το ουκρανικό «ναυάγιο»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη αλλάξει τρεις φορές τους κανόνες δανεισμού στην περίπτωση της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ για τη Ρωσία.
«Για την Ουκρανία, το ΔΝΤ έχει ήδη αλλάξει τους κανόνες δανεισμού τρεις φορές από το 2015», είπε ο Mozhin.
Μιλώντας για το οικονομικό πακέτο για την Ουκρανία, ο Mozhin ανέφερε ότι στο συνολικό ποσό δανεισμού των 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα από τα κεφάλαια προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους του Κιέβου προς το ΔΝΤ για προηγούμενα δάνεια.
«Στην πραγματικότητα, το ΔΝΤ έχει αναλάβει δύο καθήκοντα εδώ.
Πρώτον, επιτρέπει την αποφυγή αθέτησης υποχρεώσεων της Ουκρανίας στο Ταμείο.
Δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοια περίπτωση στην ιστορία του ΔΝΤ» υπογράμμισε.
«Και δεύτερον, βοηθά στην ικανοποίηση των επιθυμιών του βασικού μετόχου».
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Julie Kozack δήλωσε νωρίτερα τον Ιούνιο ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει την εκταμίευση μιας δόσης 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία αργότερα μέσα στον μήνα.
Τον Μάρτιο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε μια τετραετή συμφωνία χρηματοδότησης για την Ουκρανία ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι δύσκολο να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της τρέχουσας περιόδου καταστροφής και κατάρρευσης της παγκόσμιας συνεργασίας και να επιβιώσει από αυτή τη διαδικασία, είπε ο Mozhin.
«Ελπίζω ακόμα ότι το ΔΝΤ θα επιβιώσει, γιατί πραγματικά πιστεύω στην παγκόσμια συνεργασία, ότι αυτή η περίοδος καταστροφής και γενικευμένης κατάρρευσης θα τελειώσει κάποια μέρα», είπε Mozhin.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας της περιόδου της καταστροφής και της κατάρρευσης της παγκόσμιας συνεργασίας, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να διαδραματίσει ρόλο στον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών, πρόσθεσε.
EUR REO SM2022 Forecast
Το χρέος προς την Κίνα και η παρακμή της «Λέσχης των Παρισίων»

Η Δύση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εμποδίσει την Κίνα να λάβει πίσω όσα της οφείλουν οι υπερχρεωμένες αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε ο Aleksei Mozhin.
«Η Δύση επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος δεν θα πληρώσουν την Κίνα, αλλά όχι άλλους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων αυτών των χωρών», είπε ο Mozhin αναδεικνύοντας τον ρόλο της Κίνας ως δανειστή ύστατης ανάγκης .
Η Κίνα έχει γίνει ο κύριος πιστωτής όλων των αναπτυσσόμενων χωρών, σημείωσε ο Mozhin, προσθέτοντας ότι η δομή των υποχρεώσεων του χρέους έχει αλλάξει πολύ με τη μείωση του μεριδίου των δυτικών χωρών που είναι μέλη της Λέσχης του Παρισιού και την αύξηση του μεριδίου της Κίνα.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα αντιτίθεται στο να υπαγορεύει η Λέσχη του Παρισιού στο Πεκίνο τους όρους διαγραφής χρέους και το ΔΝΤ να διαμορφώνει τους όρους αναδιάρθρωσης του χρέους, είπε ο Mozhin.
«Οι Κινέζοι, από τη μια πλευρά, προσπαθούν να βρουν κάποια διέξοδο, δεν είναι εχθροί αυτών των φτωχών χωρών… πρέπει να καταλάβετε ότι εάν η Κίνα χρηματοδοτεί, τότε είναι οι τράπεζές της που χρηματοδοτούν, χρηματοδοτούν συγκεκριμένα έργα – για να κατασκευαστεί ένα νέο αεροδρόμιο ή ένα λιμάνι ….», επισήμανε ο Mozhin.
Εξήγησε ότι η Κίνα αντιτίθεται στη διαγραφή χρέους έως ότου οι εμπορικοί πιστωτές κάνουν ένα παρόμοιο βήμα, αλλά «τηρούν στάση αναμονής».
«Υπάρχει ένα στοιχείο τεράστιας εξαπάτησης στην αγορά χρέους.
Οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων χρηματοδοτούν το έλλειμμα του προϋπολογισμού με τεράστιο, εντελώς τοκογλυφικό τόκο.
Και δεν είναι σαφές πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα», είπε ο Mozhin.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας