Βόμβα από Κίνα-Τα κράτη της Βαλτικής δεν έχουν αυτοτελή εθνική κυριαρχία

1541

Μετά την έντονη δυσαρέσκεια των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου που προκλήθηκε από τα σχόλια του κορυφαίου διπλωματικού  επιτετραμμένου της Κίνας στη Γαλλία Lu Shaye ο οποίος αμφισβήτησε το καθστώς ανεξαρτησίας των πρώην σοβιετικών κρατών, νέες δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου επιχειρούν να αποκαταστήσουν την τάξη στις σχέσεις Κίνας – ΕΕ
Σε συνέντευξη του στην κινεζική εφημερίδα The Paper (δεν είναι γνωστό εάν οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν ή μετά του Κινέζου πρέσβη στη Γαλλία για τα Βαλτικά κράτη), ο Fu Cong, ο Κινέζος απεσταλμένος στην ΕΕ, έκανε λόγο για πολύπλευρες και χωρίς τέλος σχέσεις με την ΕΕ, αναφέροντας πως αυτές είναι πολύπλευρες και δεν μπορούν να περιορίζονται μόνο στο Ουκρανικό.

Χωρίς όριο

«Η ευρωπαϊκή πλευρά θα πρέπει να κατανοήσει σωστά την αναφορά στην «χωρίς ανώτατο όριο».
Η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μας είναι χωρίς τέλος και δεν θα πρέπει να περιορίζεται τεχνητά.
Η σινορωσική συνεργασία είναι απεριόριστη, και το ίδιο ισχύει για την Κίνα και την Ευρώπη» υπογράμμισε ο Fu Cong, ο οποίος τόνισε ότι πολλοί Ευρωπαίοι βλέπουν τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας μέσα μόνο από το πρίσμα του ουκρανικού ζητήματος.
«Από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έχω πει επανειλημμένα στην ευρωπαϊκή πλευρά ότι οι σχέσεις της Κίνας και της ΕΕ είναι πολύπλευρες και δεν περιορίζονται σε ένα θέμα.
Οι σχέσεις Κίνας – ΕΕ δεν στρέφονται εναντίον κανενός και δεν υποτάσσονται σε τρίτα μέρη» επισήμανε ο Κινέζος αξιωματούχος, ο οποίος επιπλέον απηύθυνε προειδοποιήσεις κατά των προσπαθειών εκείνων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις σινορωσικές σχέσεις για να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης.
Ο Fu Cong απέρριψε κατηγορηματικά ότι η Κίνα γνώριζε για την επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν αυτή ξεσπάσει ή ότι έχει προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία.

Η δήλωση για τα κράτη της Βαλτικής

Μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας για την ιστορική προέλευση των γεωπολιτικών συγκρούσεων στην περιοχή, ο Κινέζος πρέσβης Lu Shaye έδωσε τα διαπιστευτήριά του για τη διαμεσολάβηση της ειρήνης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πρέσβης Lu Shaye επισήμανε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή 21 Απριλίου στο γαλλικό δίκτυο LCI ότι ορισμένα «κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» δεν έχουν αυτοτελές καθεστώς εθνικής κυριαρχίας σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το διεθνές δίκαιο, όπως μεταδίδει το Bloomberg και οι Financial Times.
«Δεν υφίσταται διεθνής συμφωνία για την κύρωση του καθεστώτος τους ως κυρίαρχου κράτους», επισήμανε, αφού ρωτήθηκε για το αν θεωρεί την Κριμαία, μια χερσόνησο που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014, μέρος της Ουκρανίας.

Σφοδρές αντιδράσεις

Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία δηλώνοντας τη βαριά δυσαρέκειά τους για τις δηλώσεις απείλησαν να καλέσουν τους κορυφαίους Κινέζους διπλωμάτες προκειμένου να εξηγήσουν τα ανωτερω σχόλια.
Και τα τρία κράτη είναι πρώην μέλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οποίο κατέρρευσε το 1991.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Edgars Rinkēvis δήλωσε σε ανάρτηση στο Twitter ότι η συντονισμένη κίνηση ήταν απάντηση στις «απαράδεκτες δηλώσεις» του Lu.
Ο Margus Tsahkna, ο ομόλογός του στην Εσθονία, χαρακτήρισε τα σχόλια «ψευδή και παρερμηνεία της ιστορίας».

Η ειρηνοποιός δύναμη

Η «διπλωματική καταιγίδα» απειλεί να επισκιάσει τις προσπάθειες της Κίνας να παρουσιαστεί ως ειρηνοποιός στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία — και να βελτιώσει τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Ursula von der Leyen και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock επισκέφθηκαν το Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες.
Ναρκοθετεί επίσης την πρωτοβουλία του Macron να συνεργαστεί με την Κίνα για τη δημιουργία ενός πλαισίου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως ανέφερε το Bloomberg News.

«Έκπληξη» στη γαλλική διπλωματία

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα σχόλια του Lu προκάλεσαν «έκπληξη» και επανέλαβε τη θέση του για παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο»..
«Τονίζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους και εταίρους μας, οι οποίοι έχουν αποκτήσει την πολυαναμενόμενη ανεξαρτησία τους μετά από δεκαετίες καταπίεσης», ανέφερε η έκθεση σύμφωνα με το υπουργείο.
Η κινεζική πρεσβεία στη Γαλλία και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησαν αμέσως σε ερωτήσεις του Bloomberg News .

Δεν εμπιστευόμαστε την Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis ανέφερε τα σχόλια του Lu σε ένα tweet το Σάββατο για να εξηγήσει «γιατί τα κράτη της Βαλτικής δεν εμπιστεύονται την Κίνα» για να «διαμεσολαβήσει την ειρήνη στην Ουκρανία».
. Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στο tweet του Landsbergis την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, εκφράζοντας αλληλεγγύη στα κράτη της Βαλτικής.
«Είναι παράξενο να ακούς μια παράλογη εκδοχή της «ιστορίας της Κριμαίας» από έναν εκπρόσωπο μιας χώρας που είναι σχολαστική για τη χιλιετή ιστορία της», έγραψε στο Twitter ο Mykhailo Podolyak, ανώτερος βοηθός του Ουκρανού προέδρου.
«Αν θέλετε να γίνετε σημαντικός παγκόσμιος πολιτικός παίκτης, μην παπαγαλίζετε την προπαγάνδα των Ρώσων».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Lu προκαλεί αντιπαραθέσεις με  τα σχόλιά του.
Ο ειλικρινής διπωμάτης της Κίνας ασπάστηκε στο παρελθόν τον ρόλο ενός ως «λύκος πολεμιστής» όσον αφορά τη γεωπολιτική στρατιγική, αναφερόμενος σε μια πιο διεκδικητική, συγκρουσιακή μορφή διπλωματίας από την οποία Κίνα φαινόταν να έχει απομακρυνθεί.
Πέρυσι, ζήτησε να «επανεκπαιδευτούν» οι Ταϊβανέζοι και κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις «για την πυροδότηση μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Νοέμβριο για τις αυστηρές πολιτικές της Κίνας για τον COVID-19.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας