Στα 3.088.247 άτομα έφτασε τον Ιούνιο ο πληθυσμός ατόμων σε ηλικία εργασίας (από 17 έως 64 ετών) οι οποίοι δεν έχουν και δεν αναζητούν εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο μαζί με τη μείωση της ανεργίας στο 11,1% από 12,3% τον Ιούνιο του 2022.
Ο αριθμός είναι τεράστιος αν αναλογιστεί κανείς ότι οι απασχολούμενοι στην ίδια μέτρηση έφταναν τα 4.189.462. Δηλαδή αυτοί που έχουν αποσυρθεί από την αγορά εργασίας, είναι μόλις 1,1 εκατομμύριο λιγότεροι από τους εργαζόμενους, με ό,τι αυτό σημαίνει για το ΑΕΠ, τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα δημόσια έσοδα. Πηγή του προβλήματος είναι το διαχρονικά χαμηλό επίπεδο απασχόλησης σε άτομα ηλικίας από 16 έως και 64 ετών. Το 2022, το ποσοστό απασχόλησης έφτασε στην Ελλάδα στο 66% και ήταν το δεύτερο χαμηλότερο μετά το 65% που καταγράφηκε στην Ιταλία, έναντι του 75% που καταγράφηκε για τον μέσο όρο της ΕΕ.
Με βάση τα κυλιόμενα δεδομένα που διατηρεί η Eurostat, παρά τη μείωση της ανεργίας, η διαφορά με την ΕΕ παραμένει σταθερή. Τo πρώτο τρίμηνο του 2023 η απασχόληση στην Ελλάδα έφτασε στο 59,4%, ενώ στην ΕΕ-27, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό έφτασε στο 65%.
Η εικόνα γίνεται χειρότερη στη μέτρηση απασχόλησης νέων και γυναικών. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 η απασχόληση των γυναικών διαμορφώθηκε σε 51,5%, στην Ελλάδα, έναντι 59,9%, στην ΕΕ, ενώ, στους νέους μέχρι 24 ετών, το ποσοστό απασχόλησης διαμορφώθηκε σε 24%, στην Ελλάδα, έναντι 40,3%, στην ΕΕ.
Διαρθρωτικό πρόβλημα
Ανεξάρτητα από την πολυετή οικονομική κρίση και στη συνέχεια της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, το σχετικά χαμηλό ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα είναι διαχρονικό, αφού και το 2010 το ποσοστό της απασχόλησης έφτανε το 60% έναντι 67% στην ΕΕ.
Το πρόβλημα, είχε επισημάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, συνδέοντάς το και με την έλλειψη εργατικού δυναμικού που καταγράφεται σήμερα, σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.
Ο διοικητής της ΤτΕ τόνιζε ότι “Πρέπει να συνδέσουμε περισσότερο τις ανάγκες της οικονομίας και της παραγωγής με την παιδεία. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει να κάνει με τη χαμηλή συμμετοχή νέων και γυναικών στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να βελτιωθεί.”
Στην ίδια κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση που δημοσιοποίησε τον Μάιο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τις ακραίες δημοσιονομικές ανισορροπίες των κρατών μελών, επεσήμαινε μεταξύ άλλων για την Ελλάδα το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας η οποία παρότι μειώθηκε παραμένει η δεύτερη υψηλότερη εντός ΕΕ μετά από αυτή της Ισπανίας. Ως λύση, η έκθεση σύστηνε μέτρα για την αύξηση συμμετοχής νέων και γυναικών στην αγορά εργασίας, αφού είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.
Κονδύλια 5,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Μια ευκαιρία για την αύξηση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και ειδικότερα για τη δημιουργία εργαζομένων “συμβατών” με την αγορά εργασίας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. περιλαμβάνεται ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων με συνολικό προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για τον κλάδο των δεξιοτήτων της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, υπάρχει για πρώτη φορά πρόβλεψη για εποπτεία των φορέων προγραμμάτων κατάρτισης.