Βολιβία: Στρέφεται στο γιουάν-Τρίτη χώρα της Λατ.Αμερικής προς «αποδολαριοποίηση»

1044

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αργεντινής που επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης των εισαγωγών της δραπετεύοντας από το δολάριο προς όφελος του κινέζικου γιουάν, η κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο και να λύσει τα προβλήματα της χρηματοδότησης του εξωτερικού της εμπορίου, με στροφή στο κινεζικό γιουάν.
Ο υπουργός Οικονομίας Marcelo Montenegro δήλωσε ότι η χώρα των Άνδεων θα ακολουθήσει «ένα μοτίβο στο επίπεδο του διεθνούς εμπορίου, που θα επιφέρει προοδευτική αύξηση στη χρήση του γιουάν για το εξωτερικό της εμπόριο», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Λα Παζ.
Η Βολιβία αντιμετωπίζει επί μήνες πρόβλημα έλλειψης δολαριακού συναλλάγματος, εν μέρει λόγω της πτώσης στην εθνική παραγωγή φυσικού αερίου, που αποτελεί το βασικό εξαγώγιμο της προϊόν.
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν μειωθεί σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014, πιέζοντας τα δημόσια οικονομικά και απειλώντας τη μακροπρόθεσμη νομισματική σύνδεση της Βολιβίας με το δολάριο.

Σε γιουάν το 10% του εξωτερικού εμπορίου της Βολιβίας

«Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. Και ποιο νόμισμα θα ήθελε ένας μεγάλος εξαγωγέας να λαμβάνει για όλα όσα παράγει; Όχι δολάρια, αλλά το δικό του νόμισμα», δήλωσε ο Montenegro.
Μέσω της κρατικής τράπεζας της Βολιβίας, Banco Union, οι εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις συναλλάσσονται σε γιουάν από τον περασμένο Φεβρουάριο και στο ρωσικό ρούβλι από τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσαν τραπεζικοί αξιωματούχοι.
Οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές αξίας σε γιουάν έφτασαν τα 278 εκατομμύρια κινέζικα γιουάν (38,7 εκατομμύρια δολάρια) και αντιπροσώπευαν το 10% του εξωτερικού εμπορίου της Βολιβίας στο διάστημα από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βολιβία, Mikhail Ledenev, δήλωσε ότι οι συναλλαγές μεταξύ της Banco Union και της ρωσικής Gazprombank διευκολύνουν «το έργο των ρωσικών εταιρειών στην αγορά» παρά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας από τα κράτη μέλη της Δύσης από το 2022.

Επενδυτικές συμβάσεις Κίνας και Ρωσίας στο λίθιο της Βολιβίας

Η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των τεράστιων αλλά σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητων πόρων λιθίου της Βολιβίας για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για το μέταλλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.
Τρεις συμφωνίες λιθίου με δύο κινεζικές και μία ρωσική εταιρεία υπεγράφησαν νωρίτερα αυτό το έτος, με τη δέσμευση να επενδύσουν συνολικά 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν εν μέρει σε γιουάν, είπε το Μαυροβούνιο.
Το κινεζικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των εκκρεμών δανείων της κυβέρνησης της Βολιβίας από το Πεκίνο και τη βελτίωση της εμπορικής ολοκλήρωσης μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής, πρόσθεσε ο υπουργός.

Το παράδειγμα της Αργεντινής

Με την επιλογή της αυτή η κυβέρνηση της Βολιβίας ακολούθησε ουσιαστικά το δρόμο που χάραξε η Αργεντινή.
Στο πρώτο πεντάμηνο του 2023 η κυβέρνηση της Αργεντινής είδε τα δολαριακά αποθέματα της κεντρικής τράπεζάς της να κατρακυλούν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2016, εν μέρει και λόγω της ξηρασίας που κατέστρεψε μεγάλες καλλιέργειες σιτηρών, στερώντας τη χώρα από εξαγωγικά έσοδα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οπότε αποφάσισε να αντικαταστήσει εν μέρει το δολάριο από το γιουάν, λύση την οποία ευνοούσε και η Κίνα η οποία προσπαθεί να διεθνοποιήσει το νόμισμά της ως εναλλακτική λύση στο δολάριο.
Από το 2009 Αργεντινή και Κίνα είχαν υπογράψει μια διμερή συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων την οποία ανανέωσαν και επέκτειναν οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών κατά τους πρώτους μήνες του 2022.
Έτσι οι συναλλαγές σε γιουάν στην αγορά συναλλάγματος της Αργεντινής έφτασαν τα 285 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ημερών του Ιουνίου, σε επίπεδα διπλάσια από ότι ολόκληρο τον μήνα Μάιο.
Εν τω μεταξύ, το μερίδιο των ημερήσιων συναλλαγών σε γιουάν στην αγορά συναλλάγματος της Αργεντινής έφτασε πρόσφατα στο ιστορικό υψηλό 28%, έναντι μόλις 5% που ήταν το Μάιο.
Η άνοδος των συναλλαγών σε γιουάν οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερες από 500 εταιρείες στην Αργεντινή ήθελαν να πληρώσουν για τις εισαγωγές τους και δεν έχουν εναλλακτικές πλύσεις πέρα από το κινέζικο νόμισμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Και η Βραζιλία

Τέλος συμφωνία για το διακανονισμό και την εκκαθάριση των διμερών συναλλαγών τους σε γιουάν έχουν επίσης συνάψει η Βραζιλία με την Κίνα και τη Ρωσία, στα πλαίσια της συνεργασίας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), με την πολιτική στόχευση της δημιουργίας ενός νέου τύπου παγκοσμιοποίησης, που θα έχει και τους δικούς της νομισματικούς θεσμούς, με σκοπό την κατάργηση της κυρίαρχης θέσης του δολαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας