Volcker (πρώην διοικητής Fed): Η αμερικανική οικονομία στην «κόλαση ενός χάους»

2006
αμερικανική
Δεν ξέρω πώς μπορεί να λειτουργήσει μια δημοκρατία όταν κανείς δεν πιστεύει στην ηγεσία της χώρας, ανέφερε ο Volcker.

Στην «κόλαση ενός χάους προς κάθε κατεύθυνση» βρίσκεται η αμερικανική οικονομία. 

Με αυτή τη γλαφυρή έκφραση προσπάθησε ο πρώην διοικητής της Federal Reserve, Paul Volcker να περιγράψει την κατάσταση που έχει περιέλθει η αμερικανική οικονομία, τονίζοντας ότι η χώρα έχει χάσει το σεβασμό της ηγεσίας της και των θεσμών της.

Μιλώντας στο National Press Club, ο πρώην Πρόεδρος της Federal Reserve, ο οποίος έχει γίνει θρύλος των αγορών, δεν είναι αισιόδοξος για τις τρέχουσες συνθήκες.

Όταν κοιτάζει γύρω του, βλέπει “μια άσχημη αναστάτωση προς όλες τις κατευθύνσεις“, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης βασικού σεβασμού για κυβερνητικούς θεσμούς, μια Fed που φαίνεται να ακολουθεί ένα εντελώς αυθαίρετο σημείο αναφοράς και ένα “βάλτο” από πλουτοκράτες.

Τουλάχιστον ο στρατός εξακολουθεί να έχει όλο το σεβασμό, αλλά δεν ξέρω πώς μπορεί να λειτουργήσει μια δημοκρατία όταν κανείς δεν πιστεύει στην ηγεσία της χώρας;“, ανέφερε.

Ο “ψηλός Paul” έγινε πιο γνωστός για την απόφαση να οδηγήσει σκόπιμα τη χώρα σε ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για να νικήσει τελικά τον πληθωρισμό που είχε στραγγαλίσει την οικονομία.

Έκτοτε, δάνεισε το όνομά του στο μέρος της νομοθεσίας περί μεταρρύθμισης του τραπεζικού συστήματος, που περιορίζει την ανάληψη κινδύνων στα μεγάλα θεσμικά όργανα της Wall Street.

Σε ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στις 30 Οκτωβρίου, ο Volcker καυτηριάζει την τρέχουσα κατάσταση, ιδιαίτερα για τα συγκεντρωμένα συμφέροντα που διαφεύγουν στο σύστημα διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχει καμία δύναμη στη γη που να μπορεί να αντέχει αποτελεσματικά, κάθε χρόνο, εναντίον χιλιάδων ατόμων και εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο λόφο της Ουάσινγκτον με σκοπό να επηρεάσει τη νομοθετική και εκλογική διαδικασία“, γράφει, σύμφωνα με τον Sorkin.

Ο Volcker, που πάσχει από προβλήματα υγείας αλλά όχι απόψεων, φαίνεται επίσης δυσαρεστημένος με την ίδια την Fed.

Αν και είναι ασυνήθιστο οι πρώην πρόεδροι να σχολιάσουν τα θέματα της Fed, ο Volcker δήλωσε ότι δεν υπάρχει “θεωρητική αιτιολόγηση” για τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%.

Είπε ότι η Fed είναι μόνο ένα από τα θεσμικά όργανα στα οποία οι άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους.

Και διαλύει επίσης με το μύθο ότι οι πρόεδροι δεν έχουν προσπαθήσει ιστορικά να επηρεάσουν τα επιτόκια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας