Tην πλήρη απουσία κρατικής μέριμνας προς τη 12χρονη από τον Κολωνό αλλά και παράβλεψη σοβαρών στοιχείων στην υπόθεση βιασμού και μαστροπείας από τις αρμόδιες αρχές κατήγγειλαν χθες οι δικηγόροι της οικογένειας σε ακόμα μία συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τη 12χρονη.
Η δικογραφία σήμερα έχει «σπάσει» στα δύο και οι κατηγορούμενοι αγγίζουν τους 38, εκ των οποίων η μία είναι η μητέρα του παιδιού, για την οποία ο αρμόδιος εισαγγελέας ζητά δίωξή της για το κακούργημα της διακεκριμένης μαστροπείας. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι, το κράτος δεν έχει καταφέρει να στηρίξει ψυχολογικά και οικονομικά την οικογένεια του 12χρονου παιδιού. «Αντιθέτως, έχουν παραβιαστεί όλα τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», τόνισε η δικηγόρος της οικογένειας Ασπασία Ταραχοπούλου, υπογραμμίζοντας πως αποκορύφωμα ήταν η δημοσιοποίηση των στοιχείων της από την πρώην αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Κι ενώ ένα μικρό παιδί αναγκάζεται να καταθέτει ξανά και ξανά, βιώνοντας επανειλημμένα τη σωματική και ψυχική κακοποίησή του, «η επιπλέον τιμωρία είναι να μην επικοινωνεί με τη μητέρα του, χωρίς αιτιολογία και χωρίς νομικό έρεισμα», συνέχισε η κ. Ταραχοπούλου. Η απαγόρευση του εισαγγελέα των φυλακών Κορυδαλλού να επισκέπτεται η 12χρονη τη μητέρα της στη φυλακή έχει απασχολήσει και τη Συνήγορο του Παιδιού, που προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο εισαγγελέα, χωρίς όμως να έχει λάβει ουσιαστική απάντηση.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε και ο ρόλος της «Μαρίνας», η οποία προφυλακίστηκε την προηγούμενη βδομάδα στο πλαίσιο της εξάρθρωσης του κυκλώματος trafficking που εξέδιδε γυναίκες από τη Λατινική Αμερική και κυρίως από την Κολομβία. Το όνομα της «Μαρίνας» έχει πολλές φορές εμφανιστεί σε δυσώδεις υποθέσεις που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, όπως στην υπόθεση της Greek Police Mafia και την υπόθεση τράφικινγκ της Ηλιούπολης. Η 19χρονη τότε Ε. είχε καταθέσει πως ο κατηγορούμενος αστυνομικός Δημήτρης Μπουγιούκος συνεργαζόταν με την 71χρονη. Συγκατηγορούμενος του ίδιου στην υπόθεση ήταν ο γιος της «Μαρίνας», Ι.Λ., ο οποίος απαλλάχθηκε των κατηγοριών, ενώ το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αρνηθεί να καλέσει την 71χρονη ως μάρτυρα, παρά το αίτημα των δικηγόρων.
Η 12χρονη σε καταθέσεις της είχε επαναφέρει στο προσκήνιο το πρόσωπο της «Μαρίνας», αναφέροντας οίκο ανοχής που είχε υπό τον έλεγχό της στην οδό Κασσάνδρας ως ένα από τα σημεία που ο Μίχος την εξέδιδε. Η αποκάλυψη γεννά πολλά ερωτήματα για την «προσοχή» που υπέδειξαν τόσο η δικαστική εξουσία όσο και η αστυνομία στις υποθέσεις της Ηλιούπολης και του Κολωνού. Eιδικά αφού η «Μαρίνα», σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Μπάμπη Πολυχρονιάδη (freedomofpress.gr), είχε κατηγορηθεί και τον Ιανουάριο του 2013 για σωματεμπορία και βιασμούς ανήλικης σε πέντε διαφορετικούς οίκους ανοχής που λειτουργούσε, ενώ θεωρείται «γνωστή» στις Αρχές εδώ και δεκαετίες. «Αναρωτιόμαστε λοιπόν, όταν αυτό το πρόσωπο ήταν γνωστό στις Αρχές για μαστροπεία από το 2013 και στην υπόθεση της Ηλιούπολης, γιατί η αστυνομία και η ανάκριση δεν άκουσε το παιδί; Δεν πρόσεξε το παιδί; Γιατί οι Αρχές μέχρι τώρα, ενώ ήταν γνωστό το πρόσωπο που εκμεταλλευόταν αυτόν τον οίκο ανοχής και είχε αναγνωριστεί ο οίκος από το παιδί, δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει;» διερωτήθηκε η Αντωνία Λεγάκη.
«Το σύστημα έχει αποτύχει»
«Εδώ βλέπουμε ότι το σύστημα έχει αποτύχει. Το παιδί έχει κάνει 7 πολύωρες καταθέσεις, αναγκάζοντάς το να αναγνωρίσει πράγματα, μέρη και καταστάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μια πρότυπη δικανική συνέντευξη όσο το δυνατόν συντομότερη», υπογράμμισε ο Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, σημειώνοντας: «Είναι σαν η πολιτεία να θέλει να εκπέμψει στα παιδιά-θύματα το μήνυμα: “καλύτερα κρατάτε το στόμα σας ραμμένο”».
Η φτώχεια της οικογένειας και ο τρόπος με τον οποίο ο Ηλίας Μίχος κατάφερε να την εκμεταλλευτεί επισημάνθηκαν από τον ψυχίατρο και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τη 12χρονη, Θεόδωρο Μεγαλοοικονόμου. Οπως σημείωσε, «κατηγορήθηκε η μητέρα ως αποδιοπομπαίος τράγος. Ενώ γνωρίζουμε για την ύπαρξη ενός κυκλώματος, τα ρίξαμε όλα στη μητέρα που την προφυλακίσαμε […] Με έναν σύζυγο με πολύ σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, λέμε πως μια μητέρα θα έπρεπε να έχει την πλήρη εποπτεία των οκτώ παιδιών της».