Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια ομιλία του με αποδέκτες εντός και εκτός Ουκρανίας τόνισε ότι “δεν θα επιτρέψει να συμβεί ξανά ένα 1917” προσθέτοντας ότι “Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας όπως οι ηρωικοί μας πρόγονοι»
Είπε συγκεκριμένα:
«Αν δεν είχαμε κάνει ενέργειες τον Φεβρουάριο, όλα θα ήταν ίδια ή και χειρότερα για εμάς.
Η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν επικίνδυνη, θανατηφόρος για τη Ρωσία και δολοφονική για τον ουκρανικό λαό.
Και αυτό το βλέπουμε ακόμη και από τη φύση των εχθροπραξιών:
Είναι απλά εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει εκεί.
Γενικά, είναι σαν να μην υπάρχουν Ουκρανοί, σαν να τους ρίχνουν σε έναν φούρνο» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας:
«Η Ρωσία πάντα αντιμετώπιζε την Ουκρανία και τον λαό της με σεβασμό και ζεστασιά, και έτσι είναι τώρα, παρά την τρέχουσα τραγική αντιπαράθεση».
Όπως παραδέχτηκε ο Ρώσος πρόεδρος, «τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία είναι δύσκολα και πικρά, γιατί, στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν εμφύλιο πόλεμο.
Το ίδιο συνέβη μετά τις ανατροπές του 1917».
Περί πρακτορίσκων…
«Όπως και το 1917, οι πρακτορίσκοι και οι Δυτικοί επεδίωξαν τα δικά τους συμφέροντα, αποδυνάμωσαν και διέλυσαν την ιστορική Ρωσία.
Και σήμερα, από την άλλη, οι ξένοι προμηθεύουν συνεχώς με όπλα την Ουκρανία, μεταφέροντας μισθοφόρους εκεί.
Είναι απολύτως αδίστακτοι.
Σε βάρος τους, προωθούν τους γεωπολιτικούς στόχους τους, που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού.
Επίσης αποσκοπούν στην αποδυνάμωση, τη διάλυση, την καταστροφή της Ρωσίας.
Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται.
Βρίσκονται στη βάση των γεγονότων που συμβαίνουν στην Ουκρανία.
Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό.
Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας όπως οι ηρωικοί μας πρόγονοι» κατέληξε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
Ο Β.Πούτιν αποκάλεσε το καθήκον του «την προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί εκφοβισμό και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου επί οκτώ χρόνια».
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, απώτερος στόχος της επιχείρησης είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς και η δημιουργία συνθηκών που εγγυώνται την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας.
Δηλαδή πλήρης διάλυση της τωρινής Ουκρανίας.
Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία, ο Πούτιν κατηγόρησε τις δυτικές αυτοκρατορίες ότι λήστεψαν τις αφρικανικές χώρες κατά την αποικιοκρατική περίοδο. Ο Πούτιν επαίνεσε τη σύγχρονη Ινδία ότι έχει πολλές δυνατότητες.
Είπε επίσης ότι η Ρωσία ξεχωρίζει για τον μοναδικό πολιτισμό της.
«Ήταν απόλυτη ιστορική αναγκαιότητα»
Η απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία δεν ήταν εύκολη, αλλά κατέστη απαραίτητη και ο Ρώσος πρόεδρος B.Πούτιν δεν είχε άλλη επιλογή, δεδομένων των συνθηκών, δήλωσε την Πέμπτη (3/11/2022) ο Magomedsalam Magomedov, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης.
«Η ανοιχτή υποστήριξη και προώθηση της νεοναζιστικής ιδεολογίας, η ταχεία στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, οι συνεχείς προκλήσεις για προσάρτηση ρωσικών εδαφών, μια αυξανόμενη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και σταθερότητα δεν άφησαν στον πρόεδρο της χώρας μας Β.Πούτιν άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει το ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο Magomedov μιλώντας στο 3ο πανρωσικό φόρουμ «Λαοί της Ρωσίας».
«Αυτή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση αλλά αποτέλεσε εξαιρετικά αναγκαία επιλογή, πρώτα απ’ όλα για χάρη του μέλλοντος της χώρας μας, των παιδιών και των εγγονιών μας», συνέχισε.
Ο Magomedov είπε ότι «αυτή η απόφαση υποστηρίζεται από την επικρατούσα πλειοψηφία του ρωσικού λαού».