«Η πρόταση της ΕΕ ισοδυναμεί με ατομική βόμβα»
Η Ουγγαρία διαχώρισε την θέση της έναντι των Βρυξελλών σε ότι αφορά τα εμπάργκο και τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς όπως και διακήρυξε Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν «Η πρόταση της ΕΕ ισοδυναμεί με ατομική βόμβα για την ουγγρική οικονομία».
Και συνέχισε: «Η χώρα μας δεν θα υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας, περιλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου. Η παρούσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισοδυναμεί με “ατομική βόμβα” που έχει ριφθεί στην ουγγρική οικονομία. Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή της οικονομίας μας»!
Η Ουγγαρία, είπε, περιμένει να δει μια νέα πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
“Δεν θέλω να αντιπαρατεθώ στην ΕΕ, αλλά να συνεργαστώ. Όμως αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο αν λάβουν υπόψη τους τα συμφέροντά μας”, είπε σε αντίθεση με ηγέτες άλλων χωρών όπως πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Κ.Μητσοτάκης, που .όχι μόνο στηρίζει τις κυρώσεις, διαφωνώντας μόνο εν μέρει και «δειλά» κατά του εμπάργκο πετρελαίου που θα πλήξει τους «γαλάζιους» εφοπλιστές.
Οπως είπε ο Ορμπάν στο κρατικό ραδιόφωνο, η Ουγγαρία θα χρειαστεί πέντε χρόνια και τεράστιες επενδύσεις στα διυλιστήριά της και στους αγωγούς της για να μπορέσει να μετατρέψει το σημερινό σύστημά της, το οποίο εξαρτάται κατά 65% από το ρωσικό πετρέλαιο.
“Γνωρίζουμε ακριβώς τι χρειαζόμαστε, πρωτίστως χρειαζόμαστε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία…1 με 1,5 χρόνος δεν αρκεί για τίποτα”, είπε ο Ορμπάν αναφερόμενος στην περίοδο χάριτος που δίνει η ΕΕ σε χώρες που αντιδρούν όπως η Ουγγαρία.
«Η Ουγγαρία θα χρειαστεί τεράστιες επενδύσεις στα διυλιστήριά της και στο σύστημα μεταφοράς για να γίνουν εφικτές οι εισαγωγές μη ρωσικού πετρελαίου. Δεν πιστεύω ότι είναι σκόπιμες οι επενδύσεις αυτής της κλίμακας για ένα αποτέλεσμα σε ορίζοντα τετραετίας ή πενταετίας ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται τώρα.
Επιπλέον ο Ορμπάν ξεκαθάρισε ότι «Η Ουγγαρία δεν θα στηρίξει την επιβολή κυρώσεων στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος είναι σύμμαχος του Κρεμλίνου, καθώς αυτό είναι ένα ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας».
Επανέλαβε την θέση της Ουγγαρίας να μην στείλει όπλα στην γειτονική της Ουκρανία καθώς αυτές οι αποστολές θα γίνουν στόχοι ρωσικών επιθέσεων στην περιοχή πέραν του συνόρου της δυτικής Ουκρανίας, όπου ζουν πολίτες ουγγρικής καταγωγής.
Πρόκειται για «χαστούκι» στους δειλούς και τους υποτακτικούς των Βρυξελλών. Άλλες χώρες που ακολουθούν, έστω με λιγότερο έντονα διακηρυγμένη τέτοια πολιτική είναι η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Μ¨αλτα κλπ.