Β.Νεμπένζια (πρέσβυς της Ρωσίας στον ΟΗΕ) για την κατάσταση στην Ερυθρά

434

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει μέρος του γεωπολιτικού παιχνιδιού

Ο λεγόμενος διεθνής ναυτικός συνασπισμός που συναρμολόγησε η Ουάσιγκτον, όσο μπορούμε να κρίνουμε, παρά το ηχηρό όνομα, αποτελείται στην πραγματικότητα ως επί το πλείστον από τα πολεμικά πλοία των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών, η δε νομιμότητα των ενεργειών της από την σκοπιά του διεθνούς δικαίου εγείρει τις πιο σοβαρές αμφιβολίες. Ως εκ τούτου, το καθήκον μας σήμερα δεν είναι μόνο να επιβεβαιώσουμε το συλλογικό μήνυμα προς τους Άνσαρ Άλλαχ [σ.τ.μ. Το επαναστατικό κίνημα που κυβερνά πλέον την Υεμένη και είναι ευρύτερα γνωστό σαν “οι Χούθι” από το όνομα του πολιτικοστρατιωτικού τους ηγέτη] που συμφωνήθηκε την 1η Δεκεμβρίου σχετικά με το απαράδεκτο των πράξεών τους, αλλά και να δροσίσουμε τους θερμοκέφαλους στην Ουάσιγκτον, για τους οποίους άλλη μία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι απλά μέρος του δικού τους γεωπολιτικού παιχνιδιού.

Η Ρωσική Ομοσπονδία βλέπει δύο σενάρια για την εξέλιξη των γεγονότων στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πρώτο, ευνοϊκό, είναι να ενταθούν οι προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση της σύγκρουσης στην Υεμένη και τον τερματισμό της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα εξαλείψει τα αίτια της τρέχουσας επιδείνωσης της κατάστασης και θα επιτρέψει να αποκατασταθεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Το δεύτερο είναι καταστροφικό – το σβήσιμο της φωτιάς της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα με βενζίνη στο πνεύμα αυτού που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους μας καλούν να κάνουμε, σύμφωνα με τη συνήθειά τους την οποία όλοι είχαμε την ευκαιρία να δούμε πολλές φορές, να χρησιμοποιούν αποκλειστικά βία για την “επίλυση” των προβλημάτων.

Στο δεύτερο σενάριο, όχι μόνο η απόπειρα ειρήνευσης στην Υεμένη κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, αλλά και θα προκύψουν πολύ πραγματικές προϋποθέσεις για το ξέσπασμα μιας νέας μεγάλης περιφερειακής σύγκρουσης γύρω από την Αραβική Χερσόνησο κατ’ ελάχιστον. Δυστυχώς, τα γεγονότα ακολουθούν το δεύτερο σενάριο.

Η Ρωσία ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και είναι πεπεισμένη ότι αυτό που συμβαίνει εκεί είναι μια άμεση προέκταση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πρόβλημα της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν δεν αναπτύσσεται με τόσο ανησυχητικό τρόπο εν κενώ. Νομίζω ότι είναι απίθανο κάποιος από τους συναδέλφους μας να αρνηθεί το γεγονός ότι αυτό που συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα είναι μια άμεση προέκταση της βίας στη Γάζα, όπου η βάναυση επιχείρηση του Ισραήλ συνεχίζεται εδώ και τρεις μήνες. Η κλιμάκωση παρατηρείται και σε άλλα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Η Ρωσία ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι εμπορικοί δρόμοι που διέρχονται από αυτήν αποτελούν ζωτική αρτηρία για το διεθνές εμπόριο και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας και της ευημερίας της παγκόσμιας οικονομίας. Η ελεύθερη και ασφαλής ναυσιπλοΐα στην περιοχή αυτή είναι το κλειδί για τη βιώσιμη προμήθεια όχι μόνο εμπορικών αλλά και ανθρωπιστικών αγαθών, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την παροχή βοήθειας σε ορισμένες χώρες που βρίσκονται σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Υεμένης.

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις επιθέσεις σε πολιτικά πλοία που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά και τη ζωή και την υγεία των ναυτικών. Επιπλέον, δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους και αυξάνουν το επίπεδο αστάθειας σε μια περιοχή που ήδη φλέγεται. Καλούμε την ηγεσία του κινήματος Άνσαρ Άλλαχ να σταματήσει κάθε ενέργεια που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πληρώματά τους στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα.

Το κίνημα πρέπει να σέβεται τις αρχές της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του σκάφους Galaxy Leader και του πληρώματός του.

Οι ενέργειες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή προκαλούν οργή στον αραβικό κόσμο

Ξανά και ξανά, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα του βέτο, η Ουάσιγκτον υπονομεύει όλες τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους και τα δύο προϊόντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – τα ψηφίσματα 2712 και 2720 – στην πραγματικότητα παραμένουν στα χαρτιά. Αυτό προκαλεί θυμό στον αραβικό κόσμο, ο οποίος μερικές φορές παίρνει τόσο επικίνδυνες μορφές όπως οι ενέργειες των Άνσαρ Άλλαχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις των κρατών της Μέσης Ανατολής να ελέγχουν τα συναισθήματα του πληθυσμού, αλλά σε μια κατάσταση όπου ένας μη κρατικός παίκτης εισέρχεται στην επιχείρηση, είναι σχεδόν αδύνατο.

Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι που οι Ηνωμένες Πολιτείες, καλύπτοντας τις ενέργειες του Ισραήλ, κρατούν ομήρους τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όλο αυτό το διάστημα και δεν επέτρεψαν την έγκριση ενός ψηφίσματος που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός.

***

Σημειώσεις μεταφραστή:

α) Το να χαρακτηρίζει κανείς την κυβέρνηση των Χούθι “μη κρατικό παίκτη” αγγίζει τα όρια της φαντασίας, το διπλωματικό παιχνίδι όμως έχει τους δικούς του κανόνες. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία αντιμετώπιζε ως “μη κρατικούς παίκτες” τις κυβερνήσεις του Ντόνιετσκ και του Λουχάνσκ.

β) Κάποιους – περιλαμβανομένου του γράφοντος – θα ενοχλήσει το κάλεσμα από την πλευρά του Νεμπένζια προς τους Χούθι να σταματήσουν κάθε ενέργεια που εμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Σίγουρα το κάλεσμα αυτό είναι αντίθετο προς τις επιθυμίες των υποστηρικτών της Παλαιστίνης απ’ όλο τον κόσμο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας