Universa Investments: «Έρχεται επικό κραχ! – Θα είναι το χειρότερο από το 1929»

1151

Ο Mark Spitznagel, ο επικεφαλής επενδύσεων της Universa Investments, προειδοποίησε ότι το «χειρότερο κραχ της αγοράς από το 1929» είναι μπροστά μας και μάλιστα το χαρακτήρισε «επικό»!

Όπως αναφέρει υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια που το δείχνουν αυτό.

«Η Federal Reserve είναι εγκλωβισμένη σε μια δύσκολη κατάσταση.

Εάν η Fed ωθήσει τα επιτόκια υψηλότερα, οι πληρωμές τόκων για το αμερικανικό κρατικό χρέος ύψους 34 τρις. δολαρίων θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο και οι τραπεζικοί ισολογισμοί θα είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από ό,τι είναι τώρα.

Η First Republic πήρε την πρώτη γεύση θέτοντας κυριολεκτικά χιλιάδες άλλες μικρές και μεσαίες τράπεζες σε σοβαρό κίνδυνο.

Θα ήταν λοιπόν αυτοκτονικό να αυξηθούν τα επιτόκια σε αυτό το σημείο.

Αλλά αν η Fed μείωνε τα επιτόκια, αυτό θα ήταν σαν να ρίχνει καύσιμα σε μια μανιασμένη φωτιά.

Η συνεχιζόμενη κρίση πληθωρισμού συντρίβει τους πάντες, ειδικά εκείνους με χαμηλό εισόδημα.

Έτσι, η Fed φαίνεται πολύ διστακτική να μειώσει τα επιτόκια, γιατί αυτό θα έκανε τον πληθωρισμό ακόμη χειρότερο.

Ουσιαστικά, η Fed είναι παγιδευμένη.

Αλλά η παραμονή στο μονοπάτι που ακολουθεί αυτή τη στιγμή θα καταλήξει μόνο σε καταστροφή».

Και συνεχίζει: «Για χρόνια, οι ηγέτες «κλωτσάνε το τενεκεδάκι στο δρόμο», αλλά σύμφωνα με τον Spitznagel όλη αυτή η παρέμβαση έχει θέσει το σκηνικό για μια απολύτως επική κατάρρευση… »

Όπως συνέστησε, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να παρακολουθεί κανείς πολύ στενά τις τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ανοίξει μια τρύπα πλάτους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στους ισολογισμούς τους.

Και διαχειρίζονται βουνά από δάνεια εμπορικών ακινήτων που πάνε άσχημα επειδή η αξία των εμπορικών ακινήτων έχει καταρρεύσει σε όλο το αμερικανικό έδαφος.

Μια εταιρεία συμβούλων που εξέτασε δεδομένα από περίπου 4.000 τράπεζες των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι εκατοντάδες άλλες τράπεζες θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρεοκοπήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης…

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, εκατοντάδες τράπεζες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο πτώχευσης όπως και η Republic First Bancorp.

Η εταιρεία συμβούλων Klaros Group διαπίστωσε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν απειλή ζημιών λόγω «κοσμικών αλλαγών στα κοινωνικά πρότυπα που επιταχύνθηκαν από την πανδημία του COVID (όπως η εργασία από το σπίτι, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση για χώρους γραφείων) και στις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων και του συναφούς πληθωρισμού».

«Θα μπορούσατε να δείτε ορισμένες τράπεζες είτε να καταρρέουν είτε τουλάχιστον να βρίσκονται κάτω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις τους», δήλωσε στο CNBC ο Christopher Wolfe, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής των τραπεζών της Βόρειας Αμερικής στη Fitch Ratings.

Υπάρχουν ακόμη περισσότερα σημάδια ότι η συνολική οικονομία επιβραδύνεται πραγματικά.

Για παράδειγμα, η Rue21 πρόκειται να κλείσει και τα 543 καταστήματά της…

Η Rue21 – η αλυσίδα μόδας για εφήβους που είναι σταθερή σε εμπορικά κέντρα σε όλη την Αμερική – πρόκειται να κλείσει και τα 543 καταστήματα στις ΗΠΑ.

Οι πελάτες θα μπορούν να κάνουν προσφορές ενώ η εταιρεία εκκαθαρίζει τις μετοχές της τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες – αλλά τότε η 40χρονη αλυσίδα θα εξαφανιστεί για πάντα.

Στην ακμή της είχε 1.200 μαγαζιά.

Σε όλη την Αμερική, όμως, τα καταστήματα κλείνουν, οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τις βασικές αστικές περιοχές και τα πολυσύχναστα κτίρια γραφείων παραμένουν άδεια.

Οι Κινέζοι σίγουρα κατανοούν την κατεύθυνση που κινούνται τα πράγματα.

Άλλωστε, οι αρχές της αγοράζουν χρυσό σαν να μην υπάρχει αύριο…

«Η Κίνα οδηγεί αναμφισβήτητα την τιμή του χρυσού», δήλωσε ο Ross Norman, διευθύνων σύμβουλος της MetalsDaily.com, μιας πλατφόρμας πληροφοριών για πολύτιμα μέταλλα με έδρα το Λονδίνο.

«Η ροή του χρυσού στην Κίνα έχει μετατραπεί από συμπαγής σε απόλυτο χείμαρρο».

Η κατανάλωση χρυσού στη χώρα αυξήθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την China Gold Association.

Οι Κινέζοι καταναλωτές αγοράζουν αδηφάγα χρυσό επειδή η δική τους οικονομία καταρρέει και μπορούν να δουν τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της.

Ένας άλλος σημαντικός αγοραστής χρυσού στην Κίνα είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Τον Μάρτιο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε στα αποθέματά της σε χρυσό για 17ο συνεχόμενο μήνα.

Πέρυσι, η τράπεζα αγόρασε περισσότερο χρυσό από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο, προσθέτοντας περισσότερο στα αποθέματά της από όσο είχε σε σχεδόν 50 χρόνια.

Το Πεκίνο αγοράζει χρυσό για να διαφοροποιήσει τα αποθεματικά του και να μειώσει την εξάρτησή του από το δολάριο ΗΠΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας