Trump: Η πρεσβεία ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.Βάζει φωτιές στη Μ. Ανατολή

1556
trump

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump, με μια πανικόβλητη και εμπρηστική απόφαση του, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και να αναγνωρίσει ότι «η πόλη αυτή είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος», τόνισε. Η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης, υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έδωσε εντολή στο State Department να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Στην ομιλία του, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και την πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του, επισήμανε ότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα η έδρα της σύγχρονης κυβέρνησης του Ισραήλ, η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο Τραμπ τόνισε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους. Ο πρόεδρος τόνισε ότι σκοπεύει “να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας”. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, τόνισε.
Η Ιερουσαλήμ θεωρείται ως ιερή πόλη από Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Εβραίους και θεωρείται πως με την αναγνώριση του Τραμπ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, θα προκληθεί ανάφλεξη στην περιοχή. 
Παράλληλα, οι Παλαιστίνιοι ζητούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ που είχε καταληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις το 1967 και στη συνέχεια προσαρτήθηκε για να γίνει η πρωτεύουσα του κράτους.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, έγινε γνωστό από έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις». «Ένα τέτοιο μέτρο δεν θα χρησιμεύσει σε κάτι άλλο παρά στο να εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις» επισήμανε ο Ερντογάν μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας. Από την πλευρά του ο Ιορδανός μονάρχης σημείωσε ότι η ιερή πόλη είναι «κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα» της περιοχής.
«Απευθύνω από το βήμα αυτό μια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα: προσέξτε μην λάβετε κανένα μέτρο που θα στόχευε στο να τροποποιηθεί το νόμιμο καθεστώς της Ιερουσαλήμ» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το πεπρωμένο δισεκατομμυρίων ανθρώπων προκειμένου να ικανοποιήσει τις προσωπικές του επιθυμίες» προειδοποίησε ο Τούρκος ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ θεωρείται «κόρη οφθαλμού για όλους τους μουσουλμάνους».
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας σημείωσε ότι «είναι επιτακτικό να εργαστούμε με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία για την ειρήνη μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών».
Μια τέτοια διευθέτηση θα επέτρεπε στους Παλαιστίνιους «να εγκαθιδρύσουν ένα ανεξάρτητο Κράτος στο πλευρό του Ισραήλ με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Το να αδιαφορείτε για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, των Παλαιστινίων και των χριστιανών στην Ιερουσαλήμ το μόνο που θα κάνει είναι να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και να υπονομεύσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Αμπντάλα.
Η Βρετανή πρωθυπουργός Tereza May δήλωσε ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το οποίο, είπε, θα καθοριστεί στο πλαίσιο μιας διευθέτησης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους.
Η Μέι είπε πως την αρχαία πόλη πρέπει να μοιράζονται εν τέλει το Ισραήλ και ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Είπε πως πρέπει να υπάρξει ένα κυρίαρχο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών. «Σκοπεύω να μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ για το θέμα αυτό», είπε η Μέι. «Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.»
«Η Ιερουσαλήμ θα πρέπει εν τέλει να αποτελέσει μια πρωτεύουσα που θα μοιράζονται το ισραηλινό και το παλαιστινιακό κράτος», είπε η Μέι.
Aπό την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που πρόκειται να αναγνωρίσει σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, είναι «πολύ δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
«Ο πρόεδρος (Τραμπ) είναι πολύ δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Τίλερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία για ειρήνη και ο πρόεδρος έχει μια ομάδα που είναι πλήρως αφοσιωμένη σε αυτό», επέμεινε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Της ομάδας αυτής, που εργάζεται για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους, ηγείται ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.
«Εργάστηκε με πολλή επιμέλεια για νέες προσεγγίσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας, είχε διακριτικά πολλές επαφές στην περιοχή γύρω από αυτή τη διαδικασία» και «εργάζεται σκληρά», είπε ο Τίλερσον, λέγοντ

Ο Netanyahu πανηγυρίζει

Το Ισραήλ διευρύνει τους δεσμούς του με ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αλλά όχι (και) με το Ιράν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον μεγαλύτερο εχθρό της χώρας του ότι προσπαθεί να κυριαρχήσει στην περιοχή. Η δήλωση Νετανιάχου ήρθε μετά τις έντονες αντιδράσεις του Ιράν στην απόφαση του Τραμπ.
Μιλώντας σε διπλωματικό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ έχει σχέσεις «με σχεδόν κάθε ένα» από τα έθνη που δεν το αναγνωρίζουν επίσημα, λόγω της αυξανόμενης ανάγκης που έχουν για την εμπειρογνωμοσύνη του στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.
«Βλέπετε αυτή τη χώρα με το κόκκινο; Παρεμπιπτόντως δεν βρίσκεται στον κατάλογο των διπλωματικών συμμάχων μας», είπε, δείχνοντας το Ιράν σε έναν χάρτη της περιοχής. Χαρακτήρισε το Ιράν «επιθετικό καθεστώς» που επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων και μια «χερσαία γέφυρα» μέσω των συμμάχων του στη Μεσόγειο.

Ιράν: Ένδειξη της αποτυχίας τους

Η πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ αποτελεί ένδειξη της ανικανότητάς τους και της αποτυχίας τους. Αυτή ήταν η αντίδραση του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Το ίδιο το γεγονός ότι δηλώνουν πως θέλουν να αναγνωρίσουν την Κουντς ως πρωτεύουσα της κατεχόμενης Παλαιστίνης οφείλεται στην ανικανότητα και την αποτυχία τους», σημείωσε ο Χαμενεΐ.
Εκπρόσωπος Παλαιστινίων: Αν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ είναι σαν να κηρύττει πόλεμο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ουσιαστικά θα κηρύξει πόλεμο, αν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία.
«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», προειδοποίησε ο Μάνουελ Χασανιάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC.

«Κηρύττει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ», πρόσθεσε.


 Ανησυχία σε Γαλλία, Γερμανία, Λονδίνο και Ρωσία 

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε πως «καθετί που συμβάλλει στην αναζωπύρωση της κρίσης είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ανησυχεί. «Ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος. Αλλά, ξέρετε, αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις πληροφορίες που έχουμε ακούσει, διότι πιστεύουμε ότι προφανώς η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι τμήμα μίας οριστικής διευθέτηση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Το Κρεμλίνο εξέφρασε την ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές αρχές θα επιδεινωθεί περαιτέρω. «Ωστόσο δεν θα συζητήσουμε αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη ληφθεί», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Έκκληση του Πάπα στον Τραμπ

«Η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των λαών στους Αγίους Τόπους αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τον διάλογο», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος απεθυνόμενος σε Παλαιστίνιους στο Βατικανό. Και απηύθυνε έκκληση για «σεβασμό του status quo της Ιερουσαλήμ».
«Δεν μπορώ να κρύψω την βαθιά μου ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από την Ιερουσαλήμ», σημείωσε ο Ποντίφικας.
«Απευθύνω έντονη έκκληση για την δέσμευση όλων όσον αφορά τον σεβασμό του status quo της πόλης, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ», είπε. Και ζήτησε «να υπερισχύσει η σύνεση για να αποτραπεί να προστεθούν νέα στοιχεία έντασης σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα παγκοσμίως λόγω των πάρα πολλών βάναυσων συγκρούσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας