Σφοδρή ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ του Trump και την ΕΕ της Μέρκελ.
Ο Τrump επιδιώκει να αλλάξει προς όφελος των ΗΠΑ τους όρους ”συνεργασίας” ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ.
Είμαστε στην αρχή, ίσως, μιας σφοδρής αμερικανο–ΕΕ αντιπαράθεσης, η οποία οξύνεται λόγω της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της οποίας η κατάληξη είναι ακόμα αβέβαιη.
Νέες ανησυχίες για κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων παγκοσμίως πυροδοτούν τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, ενώ αίσθηση προκαλεί η σκληρή του ρητορική απέναντι στην ΕΕ, εντείνοντας τους φόβους για άρση της προσωρινής εξαίρεσης από τους δασμούς. Η ΕΕ από την πλευρά της δηλώνει έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα σε κάθε εμπορική απειλή των ΗΠΑ και σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν σήμερα (29/4/2018) η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May τόνισαν, πως θα υπερασπιστούν την Ένωση από τα τιμωρητικά αμερικανικά μέτρα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε για να «κλέβει» τις ΗΠΑ, τόνισε ο Donald Trump κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στο Μίτσιγκαν και ξεκαθάρισε, πως οι ημέρες των «καταστροφικών εμπορικών διαπραγματεύσεων» έχουν τελειώσει.
Στοχεύοντας τις εμπορικές πολιτικές της ΕΕ, ο Trump σημείωσε ότι η Ένωση προσπαθεί συνεχώς να επωφεληθεί από τις ΗΠΑ και είπε χαρακτηριστικά: «Όχι πια, εκείνες οι μέρες τελειώνουν».
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπαινίχθηκε ότι δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να διορθώσει την εμπορική ανισορροπία, προειδοποιώντας παράλληλα πως στην προσπάθεια αυτή, μπορεί να παρατηρηθούν κάποια προσωρινά εμπόδια αλλά το μέλλον για την οικονομία των ΗΠΑ θα είναι λαμπρό.
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα, μακροπρόθεσμα όμως όλα θα είναι ικανοποιητικά, συνεργαστούμε ή δεν συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
O Trump, αφού έθεσε εκ νέου στο στόχαστρό του ΕΕ, Κίνα και Ιαπωνία για τα θέματα εμπορίου, έκανε λόγο για ισορροπημένη κριτική απέναντι σε «καταστροφικές εμπορικές συμφωνίες» ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει προσωπική μνησικακία εναντίον των ηγετών αυτών των χωρών.
«Δεν τους κατηγορώ, δεν κατηγορώ τους ηγέτες αυτών των χωρών ότι μας εκμεταλλεύονται, κατηγορώ τους προηγούμενους προέδρους της χώρας μας» δήλωσε ο Trump, όπως αναφέρει το Russian Today.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νέα αυτή απειλή του Trump έρχεται χρονικά σε μία περίοδο κατά την οποία εντείνεται στην Ευρώπη η ανησυχία για έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Την ερχόμενη Τρίτη 1 Μαΐου 2018 εκπνέει το μέτρο της προσωρινής εξαίρεσης της ΕΕ από τους νέους αυξημένους δασμούς των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, που είχε θέσει η Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες, προκειμένου να περιορίσει τις εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Πολλοί εταίροι της Ουάσιγκτον αντιμετωπίζουν την ίδια επιλογή ενώ μέχρι τώρα μόνο η Νότια Κορέα συμφώνησε να μειώσει τις εξαγωγές μετάλλων στις ΗΠΑ.
«Ζητάμε από όλους ποσοστώσεις στις εξαγωγές, εάν δεν συμφωνήσουν, τότε θα υποστούν τους δασμούς», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross.
Ο Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο την 1η Μαρτίου 2018, προκαλώντας μια παγκόσμια αντίδραση και απειλές αντιποίνων από την ΕΕ και τον Καναδά.
Όταν όλα έδειχναν, πως ήταν προ των πυλών ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος, ο Αμερικανός πρόεδρος άμβλυνε εν μέρει τη στάση του παρέχοντας κάποιες δασμολογικές απαλλαγές στην ΕΕ, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία και την Αυστραλία.
ΕΕ: Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας
«Η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στα τιμωρητικά μέτρα των ΗΠΑ για το εμπόριο» συμφώνησαν οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλία και Βρετανίας σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα (29/4).
Merkel, Macron και May ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση τη απέναντι στην ΕΕ αναφορικά με την επιβολή ή την εξαίρεση της από την αύξηση δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Όπως τονίζει το Reuters, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα σε εμπορικό επίπεδο απέναντι στα κράτη μέλη της ΕΕ ,ενώ ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το εάν σκοπεύει να ακολουθήσει τις ίδιες απειλές για άυξηση δασμών και σε άλλα προϊόντα.
Εξάλλου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως μία εμπορική αντιπαράθεση δεν θα έχει καλό τέλος για καμία από τις δύο πλευρές.
«Ένας εμπόλεμος πόλεμος είναι ένα παιχνίδι στο οποίο θα χάσουμε όλοι» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtveldt το Σάββατο (28/4/2018) στο Ecofin της Σόφιας.
Η ΕΕ δεν θα παραμείνει αδρανής ενώ η οικονομία της θα πλήττεται από τις ΗΠΑ, δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire.
«Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει όλες τις κατάλληλες αποφάσεις εάν η αμερικανική κυβέρνηση αποφασίσει να αυξήσει τους δασμούς για την ΕΕ», συνέχισε.
Η συνάντηση Trump – Merkel που προκάλεσε ανησυχία στη Γερμανία
Οι ανοιχτές απειλές Trump διατυπώνονται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, όπου οι σημαντικές διαφορές δεν κατέστη δυνατό να συγκαλυφθούν παρά το φιλικό κλίμα.
Merkel και Trump εμφάνισαν διαφορές σχετικά με το εμπόριο και το ΝΑΤΟ, ενώ κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός αναφέρθηκε εκ νέου στις επιπτώσεις από το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του με την ΕΕ.
Από την πλευρά της η Merkel δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα απαλλάσσεται από τους δασμούς μόνιμα η ΕΕ είναι τώρα στα χέρια του Αμερικανού προέδρου.
Εξάλλου και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron άσκησε πιέσεις στον Trump για θέματα εμπορίου κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, πριν από το ταξίδι της Merkel.
Ωστόσο κανείς από τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες δεν κατάφερε να μεταπείσει τον Trump, ώστε να καταστήσει τις εξαιρέσεις μόνιμες.
Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των Γερμανών επιχειρηματιών μετά και την έκβαση των συνομιλιών Trump – Merkel στην Ουάσιγκτον.
«Λυπάμαι για το γεγονός ότι η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ουάσιγκτον δεν σημείωσε σημαντική πρόοδο στα κρίσιμα ζητήματα μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ», δήλωσε ο Dieter Kempf, πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχανίας BDI.
«Δυστυχώς, δεν φαίνεται ότι η ΕΕ θα απαλλαγεί από τους αθέμιτους δασμούς των ΗΠΑ», δήλωσε ο Volker Treier της βιομηχανίας DIHK και των εμπορικών επιμελητηρίων.