Στην πρώτη αντίδραση για το τεράστιο θέμα του σχεδιασμού από Γερμανούς αξιωματικούς της Bundeswehr του βομβαρδισμού της ρωσικής γέφυρας του Κερτς προχώρησε ο υπουργός άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους εμφανώς μουδιασμένος και αιφνιδιασμένος από το βάρος των αποκαλύψεων.
Ο Πιστόριους αδυνατώντας να δώσει κάποια άλλη απάντηση απλώς δήλωσε ότι «η Ρωσία διεξάγει έναν “πόλεμο πληροφοριών” με στόχο την πρόκληση διαιρέσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας.»
Φυσικά όλες οι δηλώσεις των Γερμανών αφορούν τα κενά στο σύστημα ασφάλειας και την αντικατασκοπεία, αλλά για την ταμπακιέρα, δηλαδή εάν η Γερμανία απεργάζεται στρατιωτικά κτυπήματα κατά της Ρωσίας ούτε κουβέντα.
Αλλά και από την άλλη πώς να διαψεύσουν κάτι που είναι ηχογραφημένο που ούτε και οι ίδιοι δεν αμφισβητούν.
Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του υπουργού Άμυνας της Γερμανίας μετά τη δημοσιοποίηση που έγινε στην Ρωσία, της συνομιλίας που το pronews.gr δημοσίευσε στο σύνολό της από μία συνάντηση υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.
Τα ΜΜΕ της Ρωσίας αναφέρουν πως πρόκειται για ηχηγραφημένες συνομιλίες από βιντεοδιάσκεψη μεταξύ των ανώτατων αξιωματικών της Γερμανίας, , που υπεκλάπη τον Φεβρουάριο. Σε αυτές οι Γερμανοί αξιωματικοί εξετάζουν το θεωρητικό σενάριο χτυπήματος στην κομβικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας, που έχει κατασκευάσει η Ρωσία.
Ήδη το Κρεμλίνο μετά τις αποκαλύψεις ζητά σαφείς εξηγήσεις από το Βερολίνο σχετικά με το εάν υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός.
Ο Σολτς την ίδια ώρα λέει πως δεν θα στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (KEPD-350) στην Ουκρανία.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει «χαμό» στην Γερμανία, με τον Σολτς να ανακοινώνει ταχεία έρευνα για το περιστατικό.
«Αυτό που αναφέρεται εκεί είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Και γι’ αυτό θα διευκρινιστεί τώρα πολύ προσεκτικά, πολύ εντατικά και πολύ γρήγορα, και αυτό είναι επίσης απαραίτητο».
Εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ήδη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας «έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Επίσης αναφέρεται πως έχει ξεκινήσει έρευνα και για το εάν είναι αληθινές οι συνομιλίες και ποιος τις διέρρευσε.
Ο Επιθεωρητής της γερμανικής Αεροπορίας Ίνγκο Γκέρχαρτς ήταν μεταξύ των παρόντων στη συνάντηση, για την οποία λέγεται πως πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ενημέρωση του γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.
Η συνομιλία που ακούγεται στην ηχογράφηση αφορά το αν οι πύραυλοι cruise Taurus θα ήταν θεωρητικά ικανοί να καταστρέψουν τη γέφυρα που κατασκευάστηκε ανάμεσα στη Ρωσία και την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα ενσωμάτωσε στον ρωσικό εθνικό κορμό κατόπιν δημοψηφίσματος.
Η συνομιλία αφορά επίσης το αν η Ουκρανία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το πλήγμα χωρίς ανάμιξη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Στην ηχογράφηση καθίσταται σαφές ότι οι Γερμανοί βουλευτές δεν θέλουν να δώσουν στο Κίεβο πυραύλους cruise.
Πηγές είπαν νωρίτερα σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η ηχογράφηση είναι αυθεντική και ότι η συνομιλία έγινε στη Webex, μια αμερικανικής κατασκευής διαδικτυακή πλατφόρμα διασκέψεων.
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ερευνά αν η συνομιλία υπεκλάπη. «Το Ομοσπονδιακό Γραφείο της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα», είχε δηλώσει χθες, Παρασκευή, το βράδυ στρατιωτική εκπρόσωπος.
«Πρέπει να αυξήσουμε την ασφάλεια στην αντικατασκοπεία μας»
Γερμανοί βουλευτές απάντησαν με εκκλήσεις για βελτιώσεις. «Χρειαζόμαστε επειγόντως να αυξήσουμε την ασφάλεια και την αντικατασκοπεία μας, επειδή είμαστε προφανώς ευάλωτοι σ’ αυτό τον τομέα», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων RND η Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ.
«Το ζήτημα είναι αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή αν υπάρχει δομικό πρόβλημα ασφαλείας», δήλωσε ο Κονσταντίν φον Νοτς, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης προκάλεσε εικασίες για τη χρονική συγκυρία στην οποία έγινε, με την Στρακ-Τσίμερμαν να εικάζει ότι η Ρωσία έχει στόχο να αποτρέψει τον Σολτς από το να δώσει στο Κίεβο πυραύλους Taurus.
Η ίδια είπε στο RND ότι η κατασκοπεία «περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη υβριδικού πολέμου της Ρωσίας» και πρόσθεσε πως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπεκλάπησαν συνομιλίες. «Ήταν μόνο θέμα χρόνου να γίνει δημόσια γνωστό», δήλωσε.
Άλλοι εικάζουν ότι η διαρροή μπορεί να είναι απόπειρα της Ρωσίας να εκτρέψουν τη δημόσια συζήτηση από πρόσφατες αποκαλύψεις ή την κηδεία του διαφωνούντα Αλεξέι Ναβάλνι.
«Ουρλιάζουν» οι Βρετανοί κατά των Γερμανών
«Τεράστια ντροπή και αμηχανία για το Βερολίνο» αναφέρει σε άρθρο του η Guardian αναφορικά με την υπόθεση υποκλοπών από τη Ρωσία απόρρητων στρατιωτικών συνομιλιών αξιωματικών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ η Telegraph στον τίτλο άρθρου ανάλυσης γράφει: «Η ελίτ της Γερμανίας τρέχει φοβισμένη, ενώ ο Πούτιν σκορπίζει τον θάνατο στην Ουκρανία».
Αυτά είναι δύο από τα πιο ενδεικτικά αποσπάσματα του βρετανικού Τύπου σήμερα μετά την υποκλοπή συνομιλιών Γερμανών αξιωματούχων από τη Μόσχα. Ο έντονος σχολιασμός έγκειται στο γεγονός ότι η στάση της Γερμανίας θεωρείται προ πολλού ότι απειλεί την ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο επηρεάζει πια άμεσα και το Λονδίνο.
Κρίσιμο σημείο των διαρροών αποτελεί η υπόνοια ότι Βρετανία και Γαλλία έχουν στρατιώτες επί ουκρανικού εδάφους για τον χειρισμό πυραύλων. Το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας εξήγγειλε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης έχει ξεκινήσει ήδη από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας ενώ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για «σοβαρό περιστατικό» απορρίπτοντας εμφατικά οποιεσδήποτε ρωσικές αιτιάσεις.
Η στάση του Γερμανού καγκελαρίου όμως δεν έχει πείσει το Λονδίνο. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής βουλής, Αλίσια Κερνς χαρακτήρισε την αναφορά ευαίσθητων στοιχείων που αφορούν τη Βρετανία ως «λανθασμένη, ανεύθυνη και χαστούκι προς τους συμμάχους». Η ίδια υπενθύμισε με τις δηλώσεις της και τη γενικότερη βρετανική επικριτική στάση απέναντι στην άρνηση της Γερμανίας να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο.
«Δώσαμε τους Storm Shadow όλοι πρέπει να δώσουμε ό,τι μπορούμε. Ο Σολτς πρέπει να δώσει πυραύλους Τaurus και να σταματήσει να υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί για τον Όλαφ Σολτς
Από την πλευρά του ο Βρετανός βουλευτής Τόμπιας Έλγουντ έκανε λόγο για «κατάφωρη κατάχρηση πληροφοριών», που μπορεί να βοηθήσει τελικά τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ σε αυστηρότερο τόνο ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας χαρακτήρισε τον Σολτς ως τον «λάθος άνθρωπο, στη λάθος θέση, τη λάθος στιγμή». Υπενθυμίζεται ότι ο Γούαλας παρέμεινε στη θέση του υπουργού Άμυνας για τέσσερα χρόνια παρά την -πρωτοφανή- αλλαγή Βρετανών πρωθυπουργών.
Το ίδια άποψη φαίνεται πως συμμερίζεται και ο βρετανικός λαός, με ζωντανή δημοσκόπηση της Daily Mail να δείχνει ότι το 82% των 2500 συμμετεχόντων θεωρεί ανεύθυνη την στάση της Γερμανίας, όπως αυτή προκύπτει από την διαρροή πληροφοριών.
Επισημαίνεται ότι Βρετανοί αξιωματούχοι, ακόμα και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γκραντ Σαπς, έχουν ζητήσει να δοθεί βοήθεια για τον χειρισμό των πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία, όμως επίσημα το «No 10», η βρετανική κυβέρνηση δηλαδή, έχει αποκλείσει την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην χώρα.