Σαν βόμβα έπεσε στις ΗΠΑ η είδηση ότι ο πρόεδρος της Νικαράγουας Daniel Ortega έχει υπογράψει διάταγμα για την ανάπτυξη ρωσικής πυρηνικής βάσης κοντά στα αμερικανικά σύνορα.
Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην Ουκρανία έφτασε σε τέτοιο σημείο, όπου αγιάζονται πλέον όλα τα μέσα για τον περιορισμό του εχθρού.
Οι αρχές της Βόρειας Κορέας, για παράδειγμα, είναι βέβαιες ότι σίγουρα θα ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος, ενώ η κινεζική ηγεσία καλεί επίσης τον στρατό της να προετοιμαστεί για έναν «κολοσσιαίο πόλεμο».
Ως εκ τούτου, η πληροφορία για την ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων κοντά σε βασικές εγκαταστάσεις και εδάφη των ΗΠΑ δεν είναι απλώς «πολλή φασαρία για το τίποτα».
Για τους σκοπούς αυτούς, η Ρωσία μπορεί να έχει κατά νου την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ασία και ιδιαίτερα τη Λατινική Αμερική, σημειώνει σε ανάλυσή της στην Pravda η ειδική σε γεωπολιτικά θέματα, Lyuba Lulko.
Η Ρωσία επί της ουσίας επδιώκει να πραγματοποιήσει ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιχείρησαν να κάνουν στην Ουκρανία, τη Γεωργία και τον χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ό,τι τελικά κατάφεραν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης παραβιάζοντας προηγούμενες συμφωνίες.
Το διάταγμα Ortega και η υστερία στις ΗΠΑ
«Οι Αμερικανοί έχουν εκατοντάδες στρατιωτικές βάσεις και διάφορες εγκαταστάσεις εκτός της χώρας τους και κανείς δεν είναι εξοργισμένος γι’ αυτό.
Ωστόσο, ακόμη και ένας υπαινιγμός για την ανάπτυξη ρωσικών πυραύλων cruise στη Λατινική Αμερική πυροδοτεί τεράστια υστερία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε δημοσίευμα του MPSH .
Η αλήθεια είναι ότι τον Ιούνιο του 2022 υπεγράφη ένα διάταγμα για την παραμονή «ξένων πλοίων και αεροσκαφών, μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα, την Κούβα και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής» στη Νικαράγουα.
Επιτράπηκε επίσης σε αμερικανικά πλοία και αεροπλάνα να επισκεφθούν τη Νικαράγουα, αλλά ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, Brian Nichols, χαρακτήρισε το διάταγμα του Ortega «πρόκληση».
Τι προβλέπει το διάταγμα Ortega
Η κυβέρνηση Ortega στη Νικαράγουα εξουσιοδοτεί ρωσικά στρατεύματα, αεροσκάφη και πλοία να αναπτυχθούν στη χώρα του για σκοπούς εκπαίδευσης, επιβολής του νόμου ή αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.
Ο Ortega επιτρέπει στα ρωσικά στρατεύματα να εκτελούν καθήκοντα επιβολής του νόμου, «ανθρωπιστική βοήθεια, αποστολές διάσωσης και έρευνας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή φυσικές καταστροφές».
Η κυβέρνηση της Νικαράγουας εξουσιοδοτεί επίσης την παρουσία μικρών δυνάμεων ρωσικών στρατευμάτων για «ανταλλαγή εμπειριών και εκπαίδευση».
«Μιλάμε για την προσωρινή είσοδο ξένου στρατιωτικού προσωπικού στην επικράτεια της Νικαράγουας, προκειμένου να αναπτυχθεί η συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών και επειγουσών απαντήσεων, της καταπολέμησης των οργανωμένων έγκλημα και διακίνηση ναρκωτικών», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Ανησυχία και για την Κούβα
Δεν είναι μόνο η Νικαράγουα, αλλά και η Κούβα που προκαλεί ανησυχία στους Αμερικανούς.
Τον Απρίλιο του 2023, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε ότι η στρατιωτική συνεργασία με την Κούβα «αναπτύσσεται με επιτυχία, βάσει των συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν αμέσως στο συμπέρασμα ότι «ο Lavrov δεν αρνείται πως η Ρωσία έχει σχέδια να αναπτύξει μια νέα στρατιωτική βάση στην Κούβα».
Τρόμος για τον πύραυλο Zircon
Οι Αμερικανοί έσπευσαν επίσης να ανακαλύψουν ότι ο υπερηχητικός πύραυλος Zircon της Ρωσίας τελευταίας τεχνολογίας πετά με ταχύτητα 11.000 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ η απόσταση από την Κούβα στις ΗΠΑ είναι μόλις 180 χιλιόμετρα.
Αυτό σημαίνει ότι το να χτυπήσεις οποιαδήποτε τοποθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες με πύραυλο Zircon είναι θέμα λεπτών ή και δευτερολέπτων.
Ένας πύραυλος Zircon θα έφτανε στην Ουάσιγκτον σε μόλις 39 δευτερόλεπτα, ανέφερε το National Interest.
Οι ΗΠΑ έχουν συνηθίσει να βλέπουν αυτή τη ζώνη ως απειλή και είναι αδύνατο να προβλέψουμε ποιους πυραύλους πρόκειται να αναπτύξει η Ρωσία στην Κούβα, τη Νικαράγουα ή ίσως στη Βενεζουέλα, έγραψε το National Interest.
Πιθανότατα, η Ρωσία θα επισκεφθεί ξανά την Κούβα, καθώς μια τέτοια κίνηση θα θυμίσει στους Αμερικανούς την κρίση της Καραϊβικής, όταν οι ΗΠΑ έμαθαν να ακούν τα επιχειρήματα της ΕΣΣΔ και το αντίστροφο.