Τρόμος στη Γαλλία: Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο βλέπουν πολιτικοί και διπλωμάτες

926

Κινδυνεύει να θερίσει όσα έσπειρε ο Macron

Τις τελευταίες εβδομάδες εντείνεται ο διάχυτος φόβος ανάμεσα σε Γάλλους πολιτικούς και δημόσιους αξιωματούχους για μια παγκόσμια κλιμάκωση της βίας
Ο φόβος ενός πυρηνικού πολέμου φαίνεται να διακατέχει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, και αυτό διότι οι κυβερνήσεις τους φέρουν βαρύτατες ευθύνες ως παρακολουθήματα της αντιρωσικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Πρόσφατα, μια μεγάλη γαλλική εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυρίζεται ότι Γάλλοι πολιτικοί ανησυχούν για την πιθανότητα ενός «τρίτου παγκόσμιου πολέμου».
Είναι περίεργο να βλέπει κανείς αυτού του είδους την «ανησυχία» από τους Γάλλους, δεδομένου ότι το Παρίσι υπήρξε ένας από τους πιο αποσταθεροποιητικούς παράγοντες στη συνεχιζόμενη σύγκρουση δι’ αντιπροσώπων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Το άρθρο αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους οι Γάλλοι πολιτικοί φοβούνται μια παγκόσμια κλιμάκωση της βίας.
Επικαλούμενη ανώνυμους διπλωμάτες, η Le Monde ισχυρίζεται ότι οι Γάλλοι δεν επιθυμούν μια ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ, προσπαθώντας φαινομενικά να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση.
Οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι

η Ρωσία θα μπορούσε να επεκτείνει τις στρατιωτικές της δράσεις ως αντίποινα για συγκεκριμένες ενέργειες της Δύσης, κάτι που θα σήμαινε την «αυτόματη» έναρξη ενός παγκόσμιου πολέμου.

Προφανώς, η κύρια κίνηση κλιμάκωσης από τη Δύση θα ήταν η εξουσιοδότηση επιθέσεων εναντίον ρωσικών στόχων μακριά από τη ζώνη σύγκρουσης.
Οι ευρωπαϊκοί φόβοι για έναν παγκόσμιο πόλεμο έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα λόγω της τρέχουσας συζήτησης για το κατά πόσο θα επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων βαθιά στη Ρωσία, κάτι που εξηγεί το αφήγημα του Le Monde.
«Η άδεια για πραγματοποίηση επιθέσεων βαθιά στη Ρωσία θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία (…) Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος (…) Δεν μπορεί κανείς να απορρίψει το ενδεχόμενο οι Ρώσοι να επεκτείνουν το πεδίο του πολέμου», τόνισε μία από τις διπλωματικές πηγές του Le Monde.

Η Ευρώπη είναι ο πιο ευαίσθητος κρίκος στην αλυσίδα της παγκόσμιας σύρραξης

Προς το παρόν, όλες οι δυτικές χώρες αρνούνται να επιτρέψουν τέτοιες επιθέσεις.
Υπήρχαν προσδοκίες από φιλο-ουκρανούς μαχητές ότι η εξουσιοδότηση θα ανακοινωνόταν κατά την πρόσφατη κοινή επίσκεψη Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων στο Κίεβο, αλλά αυτό δεν συνέβη.
Όσον αφορά τους Ευρωπαίους, φαίνεται να υπάρχει ένας ακόμα μεγαλύτερος φόβος κλιμάκωσης, γι’ αυτό οι Γάλλοι και οι Γερμανοί (χώρες που θεωρούνται από κοινού ως ηγέτιδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τη θέση τους για επιθέσεις σε βαθιά ρωσικά εδάφη.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να τους επιτρέψουμε να εξουδετερώσουν τους στρατιωτικούς χώρους από τους οποίους εκτοξεύονται οι πύραυλοι και ουσιαστικά τους στρατιωτικούς χώρους από τους οποίους δέχεται επίθεση η Ουκρανία, αλλά δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να πλήξουν άλλους στόχους στη Ρωσία, φυσικά πολιτικές υποδομές ή άλλους στρατιωτικούς στόχους», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης κοινής δήλωσης με τον Καγκελάριο Scholz στη Γερμανία.

Ξεκίνησε για Ναπολέων αλλά κατέληξε … κόκορας που βρυχάται ο Macron

Είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς αυτό το είδος φόβου από τους Γάλλους.
Από τη μία πλευρά, ο φόβος φαίνεται απόλυτα λογικός, καθώς η Ευρώπη θα ήταν η πλευρά που θα επηρεαζόταν περισσότερο σε έναν άμεσο πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.
Είναι φυσικό οι Ευρωπαίοι να θέλουν να κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε μια άμεση φάση.
Με εξαίρεση ίσως την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, που πλήττονται έντονα από την αντι-ρωσική μανία, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη φοβούνται μήπως γίνουν στόχοι σε μια κατάσταση παγκόσμιας σύγκρουσης.
Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, η ίδια η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος αποσταθεροποιητικός παράγοντας στη σύγκρουση.
Ο Macron ήταν ο δυτικός ηγέτης που κλιμάκωσε περισσότερο την αντι-ρωσική ρητορική, υποσχόμενος ακόμη και να στείλει επίσημα γαλλικά στρατεύματα να πολεμήσουν στο πλευρό του Κιέβου.
Ήταν ακριβώς ο φόβος για έναν άμεσο πόλεμο που έκανε τον Macron να μετριάσει τη στάση του κατά της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες, καθώς η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι όλα τα γαλλικά στρατιωτικά στελέχη σε ουκρανικό έδαφος θα ήταν νόμιμοι και προτεραιακοί στόχοι.
Πλέον, ο Macron δεν εξαρτάται πλέον από τις δικές του αποφάσεις για να αποφύγει έναν άμεσο πόλεμο – βρίσκεται στο έλεος της στρατηγικής λογικής των Αμερικανών, οι οποίοι στην πραγματικότητα ηγούνται του ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται ήδη σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους δυτικούς αναλυτές και αξιωματούχους να καταλάβουν ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη «de facto» ξεκινήσει.
Υπάρχει μια διεθνής συμμαχία υπό την ηγεσία της Δύσης που επιτίθεται στη Ρωσική Ομοσπονδία εδώ και δύο χρόνια.
Η φύση της τρέχουσας σύγκρουσης είναι απολύτως διεθνοποιημένη, ενώ υπάρχουν ακόμη και άλλα μέτωπα εκτός της Ουκρανίας, όπως η περίπτωση δυτικών υποστηριζόμενων τρομοκρατών που επιτίθενται σε Ρώσους πολίτες σε αφρικανικές χώρες.
Το να φοβάται κανείς την αρχή μιας ανοιχτής φάσης της σύγκρουσης είναι λογικό, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτός ο «παγκόσμιος πόλεμος» είναι ήδη μια πραγματικότητα – εξαιτίας ακριβώς των ανεύθυνων ενεργειών των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.
Δεδομένου του φόβου κλιμάκωσης, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποστασιοποιηθούν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας να απελευθερωθούν από τις συνέπειες της σύγκρουσης αποκαθιστώντας τους δεσμούς με τη Ρωσία.
Δυστυχώς, όμως, η υποταγή της Ευρώπης είναι μεγαλύτερη από τον φόβο της.
Αν οι ΗΠΑ εξουσιοδοτήσουν επιθέσεις σε βαθιά ρωσικά εδάφη, είναι πιθανό ότι, παρά τον φόβο τους, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστηρίξουν αμέσως το μέτρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας