Είναι η τρίτη ημέρα που συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στο Ισραήλ μεταξύ του ισραηλινού Στρατού και των ένοπλων ομάδων της Χαμάς, μετά την εισβολή των τελευταίων σε επτά πόλεις στα νότια της χώρας και όλοι αναρωτιούνται πως βρήκε η οργάνωση και χρησιμοποιεί αυτές τις τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.
Οι Ρώσοι λένε ότι τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές της Χαμάς, προέρχονται από αυτά που έστειλε η Δύση αφειδώς στη Ουκρανία!
Το Ισραήλ επλήγη από μια άνευ προηγουμένου επίθεση με ρουκέτες από την ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο.
Η μαχητική ομάδα εκτόξευσε περίπου 7.000 ρουκέτες και διείσδυσε σε γειτονικές κατοικημένες περιοχές, παίρνοντας ομήρους και συγκρούστηκε με άνεση με τον ισραηλινό Στρατό.
Ρώσοι αλλά και διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι οι μαχητές της Χαμάς έλαβαν όπλα από εξωτερικά κέντρα.
Προηγουμένως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε επανειλημμένα τις ανησυχίες του σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ίαν Γκάγκιν, σύμβουλος του αρχηγού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR), είχε προηγουμένως, σε ανύποπτο χρόνο, δηλώσει ότι τα όπλα που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ισραήλ.
“Ναι, αυτό είναι πολύ πιθανό, καθώς τα όπλα που έλαβε το καθεστώς του Κιέβου προέρχονται από διαφορετικές πηγές”, σχολιάζει ο Μπόρις Ντολγκόφ, υποψήφιος διδάκτορας και ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. (RAS).
«Ακόμα και αν προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να προωθηθούν σε εκείνες τις δυνάμεις που τώρα πολεμούν εναντίον του Ισραήλ:
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, υπάρχουν ξένοι μισθοφόροι από αραβικές χώρες στην περιοχή που ελέγχεται από το καθεστώς του Κιέβου».
“Αυτοί οι ξένοι μισθοφόροι [της Μέσης Ανατολής] αντιπροσωπεύονται συχνά από ριζοσπάστες ισλαμιστές.
Και αυτή η ομάδα ξένων μισθοφόρων, δηλαδή ισλαμιστές από αραβικές χώρες, μπορεί κάλλιστα να μεταφέρει και να διευκολύνει τη μεταφορά αυτών των όπλων στις παλαιστινιακές δυνάμεις που πολεμούν εναντίον του Ισραήλ αφού το κίνημα της Χαμάς, στην πραγματικότητα, συνδέεται με το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Είναι ένα ισλαμιστικό κίνημα και υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ διαφόρων ισλαμιστικών κινημάτων», συνέχισε ο Ντολγκόφ.
Αν και δεν είναι σαφές από πού πήρε τα όπλα της η Χαμάς, υπάρχει πιθανότητα και άλλες στρατιωτικές οργανώσεις να λάβουν ουκρανικά όπλα μέσω των «μαύρων αγορών», λένε οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος του 2021 που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, η Ουκρανία πιστεύεται ότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες αγορές εμπορίας όπλων στην Ευρώπη.
Νωρίτερα, το Small Arms Survey, ένα ανεξάρτητο ερευνητικό πρόγραμμα με έδρα τη Γενεύη, ανέφερε το 2017, ότι από τα περισσότερα από τα 300.000 φορητά όπλα που εξαφανίστηκαν από την Ουκρανία μεταξύ 2013 και 2015, μόνο το 13% περίπου ανακτήθηκε.
Συνεπώς, έχει βάση ο ισχυρισμός της Αμερικανίδας βουλευτού Marjorie Taylor Greene, εκλεγμένης με τους Ρεπουμπλικάνους και μέλος του αμερικανικού κογκρέσου, η οποία πιστεύει ότι τα όπλα που χρησιμοποιεί η Χαμάς στην σύγκρουση με το Ισραήλ μπορεί να προέρχονται από την Ουκρανία και το Αφγανιστάν.
Το σίγουρο είναι ότι είχα μας διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο οπλοστάσιο για να δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο Ισραήλ.
Σίγουρα σε ότι αφορά τις ρουκέτες και τα drones υπάρχει μία πολύ πιο άμεση και προσβάσιμη πηγή και αυτή είναι το Ιράν διαμέσου της Χεζμπολάχ, η οποία διατηρεί «διάδρομο» μεταφοράς μέσα από την Συρία.
Σε ότι αφορά όμως τα MANPADS, τα αντιαρματικά, τον φορητό οπλισμό και τα πυρομαχικά, οι πηγές είναι άλλες.