«Trilateral» Τουρκίας-Βρετανίας-Ιταλίας: Συμφωνία διαμοιρασμού ζωνών επιρροής-Κοινή task force αεροπλανοφόρων

513
υμφωνία διαμοιρασμού ζωνών

Μία ξαφνική και «περίεργη» τριμερής συνάντηση έλαβε χώρα στο αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth στα ανοιχτά της Σικελίας έγινε χθες Παρασκευή 11/6 μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ιταλίας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνέχεια οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλέιου Χουλούσι Ακάρ και Μπεν Γουάλας είχαν διμερή συνάντηση. 

Η συνάντηση αυτή έγινε μία μέρα μετά την επίσεκψη του Γουάλας στη Λιβύη και λίγο πριν την επίσκεψη στην βορειοαφρικανική χώρα τουρκικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τους  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Σουλεϊμάν Σοϊλού, Χουλουσί Ακάρ, Ιμπραχίμ Καλίν, και Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με τα υπουργεία Άμυνας Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η Λιβύη, η ασφάλεια της Μεσογείου αλλά και η αμυντική συνεργασία.

«Ήταν μια φανταστική ευκαιρία να δω τους ομολόγους μου Lorenzo Guerini και Hulusi Akar στο ITS Cavour και στο αεροπλανοφόρο του Ηνωμένου Βασιλείου HMS Queen Elizabeth σήμερα. Συμμεριζόμαστε τόσο τη δέσμευση για την ασφάλεια της Μεσογείου όσο και την οικοδόμηση των δυνατοτήτων που απαιτούνται για δράση, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες ασκήσεις μας ως μέρος της ανάπτυξης της CSG (Δύναμη Κρούσης Αεροπλανοφόρου) », δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΑΜ Μπεν Γουάλας. 

O Χουλούσι Ακάρ από την άλλη δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και θετικές: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να παρατηρήσω ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για τα θέματα που συζητήσαμε».

Οι παραπάνω δηλώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή η συνάντηση έγινε για δύο λόγους: 

Α) Πρώτη ήταν η προετοιμασία κοινής γραμμής στη σύνοδο της Λιβύης στη Γερμανία στις 23 Ιουνίου απέναντι σε Γαλλία και Ρωσία. Η σύνοδος αυτή θα έχει ως ένα από τ ακύρια θέματα συζήτησης την αποχώρηση των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Δεν αποκλείεται να δούμε Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο να στηρίζουν τους μισθοφόρους της Άγκυρας στη χώρα, κατ’ ουσιαν νομιμοποιώντας τους.

Β) Οι 3 χώρες συζητούν για κοινή task force αεροπλανοφόρων, που θα περιλαμβάνει το βρετανικό Queen Elizabeth, το τουρκικό TCG Anadolu και το ιταλικό Cavour ή Garibaldi. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση αυτή έγινε 2 μέρες μετά το δέσιμο του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS στην Κωνσταντινούπολη το οποίο είναι μέρος της Δύναμη Κρούσης Αεροπλανοφόρου του HMS QUEEN ELIZABETH.

Μάλιστα στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας το συγκεκριμένο περιστατικό τονίζεται ιδιαίτερα, ενώ και η δήλωση του Βρετανού ΥΠΑΜ για «δέσμευση δυνατοτήτων που απαιτούνται για δράση», δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. 

Ουσιαστικά Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Τουρκία βλέπουν ότι έχουν κοινά συμφέροντα σε μία σειρά από θέματα όπως αυτό της Λιβύης και αναμένεται να συντονίσουν την δράση τους και τη συνεργασία τους με σκοπό να κυριαρχήσουν στην Μεσόγειο, την οποία ιδανικά θα ήθελαν να χωρίσουν σε ζώνες επιρροής.

Η συμμαχία αυτή στρέφεται σαφώς κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αφού η Βρετανία έχει αποδείξει πολλάκις τον φιλοτουρκικό της ρόλο τόσο στην Κύπρο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα αν η «συνεννόηση» αυτή πάρει τις ευλογίες των ΗΠΑ «πουλώντας» στην Ουάσινγκτον τον περιορισμό της Ρωσίας στη Μεσόγειο τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μία μέρα πριν τη συνάντηση, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΑΜ Λόιντ Όστιν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας