Το έβδομο τρίμηνο κερδοφορίας ολοκλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς στα τέλη Ιουνίου, καταγράφοντας το πρώτο εξάμηνο του 2023 άλμα καθαρών κερδών πάνω από 50% (442 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με ένα έτος νωρίτερα (288 εκατ. ευρώ).
Μάλιστα, οι οικονομικές της επιδόσεις ήταν τόσο υψηλές το πρώτο εξάμηνο που ουσιαστικά πέτυχε τον ετήσιο στόχο για το 2023. Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση προχώρησε σε αναθεώρηση των στόχων της για το έτος σε σειρά μεγεθών όπως τα κέρδη ανά μετοχή (65 λεπτά έναντι 55 λεπτών), τα κεφάλαια CET1 (13% έναντι 12,5%) και τον στόχο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κάτω από 5%).
Τα παραπάνω δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου ο οποίος υπογράμμισε τη σημαντική καθαρή πιστωτική επέκταση που κατέγραψε η τράπεζα το β΄ τρίμηνο ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εκταμίευση νέων δανείων (2,6 δισ. ευρώ) υπερέβη τις αποπληρωμές (1,8 δισ.) με βασική κινητήριο δύναμη τα επιχειρηματικά δάνεια. Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε ο κ. Μεγάλου, τα 210 εκατ. ευρώ προήλθαν από δάνεια που εκταμιεύτηκαν σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τα 130 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF), ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από εταιρικά δάνεια με έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση.
Προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος για το 2023, θα χρειαστεί η καθαρή πιστωτική επέκταση να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ το β΄εξάμηνο του έτους και για τον λόγο αυτό η διοίκηση βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με εταιρείες όλων των κλάδων και μεγεθών προκειμένου να εκταμιευτούν περαιτέρω δάνεια μέσω της ΕΑΤ και του RRF που θα εξακολουθήσουν να οδηγούν την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη αυτή, επισήμανε, αναμένεται να έρθει κυρίως από τις μεγάλες εταιρείες (corporate book).
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων από τόκους και προβλέψεις (ΝΙΙ) κατά 9% σε τριμηναία βάση, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα να εκτιναχθούν κατά 15% το β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο. Οι βασικοί λόγοι της εντυπωσιακής ενίσχυσης της οργανικής κερδοφορίας είναι η μικρή στροφή των καταθετών σε προθεσμιακές καταθέσεις, η διατήρηση της ανοδικής τάσης των επιτοκίων και οι αποδόσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων.