Η Ελλάδα να φιλοξενήσει τώρα πρόσφυγες από Αρμενία. Να βοηθήσει όσο είναι δυνατόν την Αρμενία πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά.
Ο Νικόλ Πασινιάν οδηγεί τους Αρμένιους σε μια άνευ προηγουμένου τραγωδία καθώς τουρκοαζερικές δυνάμεις συγκεντρώνονται τόσο από την πλευρά του Ναχιτσεβάν όσο και στα σύνορα της Αρμενίας από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.
Η τελική επίθεση στην Νότια Αρμενία είναι θέμα χρόνου καθώς τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Αλίεφ (ο οποίος κατάγεται από το Ναχιτσεβάν) δεν θα αφήσουν να πάει χαμένο αυτό το “παράθυρο ευκαιρίας” που έχει ανοίξει.
Η Άγκυρα, μέσω της Αρμενίας, θα λάβει τον πολυαναμενόμενο χερσαίο διάδρομο προς την Κασπία Θάλασσα, που θα είναι το επόμενο βήμα προς τη δημιουργία της υπερεθνικής ένωσης τουρκικών χωρών γνωστής ως το «Μεγάλο Τουράν».
Το μόνο εμπόδιο είναι το νότιο τμήμα της Αρμενίας, η περιοχή Syunik καθώς από τα δυτικά το Ναχιτσεβάν συνορεύει με την Τουρκία.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Η πλήρης ένωση Τουρκίας-Ναχιτσεβάν-Αζερμπαϊτζάν θα διαλύσει γεωπολιτικά την ίδια την Γεωργία. Μέχρι τώρα οι αγωγοί φυσικού αερίου (βλέπε TAP) παρέκαμπταν την Αρμενία και ακολουθούσαν την πορεία Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Τουρκία-Ευρώπη.
Αυτό πλέον θα αλλάξει. Η Γεωργία δεν θα έχει καμία χρησιμότητα και θα χάσει όλο το γεωπολιτικό της βάρος, κάτι που ήδη το έχουν αντιληφθεί στην Τιφλίδα.
Ποιο το μέλλον του TAP; Θα επιτρέψει η Ρωσία να συνεχίσει να υπάρχει; Γιατί το Ναγκόρνο Καραμπάχ θυσιάστηκε για ένα και μόνο λόγο: Την πλήρη ενεργειακή ομηρία της ΕΕ.
Eρντογάν: O αγωγός Φ.Α. Ιγκντίρ-Ναχτσιβάν θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν και ο ομόλογός του από το Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ παρευρέθηκαν στην τελετή έναρξης λειτουργίας του νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα εκτείνεται από την ανατολική επαρχία Ιγκντίρ της Τουρκίας έως το Σεντερέκ στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν.
«Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Ιγκντίρ-Ναχτσιβάν θα εμβαθύνει τη συνεργασία μας με το Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της ενέργειας και θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωση Τύπου μαζί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.
«Εκτός από το σιδηροδρομικό έργο Καρς-Ναχτσιβάν, υπογράφηκαν πριν από λίγο συμβάσεις για κτίρια κατοικιών και ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, εκφράσαμε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στους τομείς των μεταφορών, της επιμελητείας και της ενέργειας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το Ναχιτσεβάν «αντιπροσωπεύει πλέον μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη οδών ενέργειας και μεταφορών» στο πλαίσιο ενός διαδρόμου logistics από την ανατολή προς τη δύση.
Η ΜΙΤ αναφέρει αύξηση της συγκέντρωσης δυνάμεων στον διάδρομο Zangezur
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης και πηγές αναφέρουν ότι οι αρμενικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν μεταφερθεί στην περιοχή Syunik της Αρμενίας, όπου αναμένεται σύντομα μια άλλη μεγάλη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.
Ο τουρκικός Τύπος επικαλούμενος πληροφορίες της ΜΙΤ κάνει λόγο για συγκέντρωση δυνάμεων και μέσων των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του λεγόμενου διαδρόμου Zangezur (Syunik).
Οι Τούρκοι αναφέρουν πως πρόσφατα η αεράμυνας του Ναχιτσεβάν κατέρριψε ένα UAV της Αρμενίας που παρακολουθούσε τις κινήσεις των τουρκοαζερικών δυνάμεων.
“Με την παράδοση των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο πόλεμος σε αυτή την περιοχή μπορεί να μην τελειώσει” ανέφερε ο τουρκολόγος Varuzhan Geghamyan.
Ο ειδικός ανέλυσε δημοσιεύσεις στον τουρκικό Τύπο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ είναι μόνο μέρος ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου πολέμου.
Ο επιστήμονας, ειδικότερα, επέστησε την προσοχή στις πληροφορίες που διακινεί η μεγαλύτερη τουρκική εφημερίδα Türkiye.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι αρμενικές δυνάμεις που εγκαταλείπουν το Αρτσάχ συγκεντρώνονται στο Σιούνικ για να αποτρέψουν το άνοιγμα του διαδρόμου.
Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό το κείμενο μπορεί να θεωρηθεί η έναρξη της προετοιμασίας ενημέρωσης της Τουρκίας για την επερχόμενη τουρκοαζέρικη επίθεση στο Σιούνικ.
Επί ΕΣΣΔ, το Αζερμπαϊτζάν είχε συνδέσεις με το Ναχιτσεβάν μέσω αυτοκινητόδρομου και τμήματος του Υπερκαυκασίου σιδηροδρόμου. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και τον πρώτο πόλεμο του Καραμπάχ το 1992-1994, οι επικοινωνίες διακόπηκαν και οι σιδηροδρομικές γραμμές διαλύθηκαν.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου του Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έφτασε στην περιοχή Syunik της Αρμενίας και στις 9 Νοεμβρίου, το Μπακού, το Ερεβάν και η Μόσχα υπέγραψαν τριμερή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Στα τέλη Απριλίου 2021, ο Πρόεδρος Αλίεφ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα άρει όλα τα εμπόδια από την Αρμενία και, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες του Ερεβάν, θα δημιουργήσει χερσαίες συνδέσεις με το Ναχιτσεβάν και αποκάλεσε το Ζανγκεζούρ (περιοχή Σιούνικ) κατεχόμενη περιοχή.
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ο Πασινιάν κάνει μεγάλο λάθος προσπαθώντας να σπάσει τους ρωσο-αρμενικούς δεσμούς
“Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προσπαθεί να αφαιρέσει την ευθύνη για τις αποτυχίες του στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική και να τη μεταφέρει στη Μόσχα. Επιτρέπει απαράδεκτες επιθέσεις κατά της χώρας μας” τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ρωσία απορρίπτει σθεναρά τις δηλώσεις του αρχηγού της αρμενικής κυβέρνησης.
“Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ηγεσία του Ερεβάν κάνει ένα τεράστιο λάθος, προσπαθώντας σκόπιμα να καταστρέψει τους πολύπλευρους και αιωνόβιους δεσμούς μεταξύ Αρμενίας και Ρωσίας και καθιστώντας τη χώρα όμηρο των γεωπολιτικών παιχνιδιών της Δύσης” αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ρωσία: “Εξαιρετικά εχθρικό” το σχέδιο της Αρμενίας να επικυρώσει το καταστατικό του ΔΠΔ
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα “εξαιρετικά εχθρικό” το σχέδιο της Αρμενίας να επικυρώσει το καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), που εξέδωσε την άνοιξη ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Οι αποφάσεις αυτές είναι εξαιρετικά εχθρικές για εμάς”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, καθώς η αρμενική Βουλή περιέλαβε την ψηφοφορία για το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη της επόμενης ολομέλειάς της την ερχόμενη Τρίτη.
“Ελπίζουμε βεβαίως πως αυτές οι αποφάσεις δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις”, προσέθεσε ωστόσο, υπενθυμίζοντας πως η Ρωσία “δεν αναγνωρίζει” αυτό το καταστατικό και δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που το έχουν επικυρώσει.
Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών θεμάτων του αρμενικού κοινοβουλίου, Εγκίτσε Κιρακοσιάν, ανακοίνωσε σήμερα πως η ψηφοφορία για την επικύρωση του καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ θα διεξαχθεί στις 3 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της επόμενης κοινοβουλευτικής ολομέλειας.
“Προτείναμε στη Ρωσική Ομοσπονδία να υπογράψουμε μια διμερή συμφωνία προκειμένου να αρθούν οι ανησυχίες της Ρωσίας που συνδέονται με την επικύρωση του καταστατικού της Ρώμης από την Αρμενία”, διευκρίνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Το κυβερνών κόμμα της Αρμενίας κάλεσε τη Ρωσία να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας
Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Πολιτικό Συμβόλαιο, της Αρμενίας, Σαρκίς Χαντανιάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε έναν από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, είπε ότι Ρώσοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών της Κρατικής Δούμας, έκαναν επιθετικές δηλώσεις κατά του Ερεβάν τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια γίνονται τακτικά εκκλήσεις προς τους Αρμένιους πολίτες να αντιταχθούν στην σημερινή κυβέρνηση.
Όπως είπε ο πολιτικός, τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες. Ο Khandanyan κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του και να εκπληρώσει καλύτερα τις συμμαχικές της υποχρεώσεις.