Τουρκικές εταιρείες σε όλες τις Λιβυκές πόλεις-Οριστικά στα«χέρια» Τουρκίας η Λιβύη

1331

Ο υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Χουβέιτζ (δηλαδή της μισής Λιβύης) ανακοίνωσε την πραγματοποίηση εκθέσεων από την τουρκική βιομηχανία στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας συνέχεια στην πρόσφατη έκθεση τουρκικών εταιρειών που έλαβε χώρα στις 12-15 Ιουνίου στην Βεγγάζη μετά από απόφαση του τοπικού δήμου (δηλαδή του ίδιου του Χαλίφα Χάφταρ)!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο Υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου Χουβέιτζ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) Τουρκίας-Λιβύης και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Karanfil, Μουρτάζα Καραντφίλ στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η διοργάνωση εκθέσεων τουρκικής βιομηχανίας στις πόλεις της Λιβύης, Τρίπολη και Βεγγάζη, με τη συμμετοχή Τούρκων επιχειρηματιών και μεγάλων εταιρειών μέχρι το τέλος του 2023.

Αναφέρθηκε ότι στόχος των εκθέσεων ήταν η δημιουργία επικοινωνίας μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών και η προβολή των επενδυτικών ευκαιριών στη Λιβύη.

Αποφασίστηκε, επίσης, να διοργανωθούν 6 βιομηχανικές εκθέσεις στις ανατολικές, νότιες και δυτικές πόλεις της Λιβύης τον επόμενο χρόνο.

Με λίγα λόγια θα πρόκειται για έναν γεγονός που θα διοργανώνεται επί μονίμου βάσεως κάθε χρόνο και σε όλη την λιβυκή επικράτεια, ανατολική και δυτική.

Έξι πόλεις σημαίνει, ότι θα είναι οι μεγαλύτερες λιβυκές πόλεις.

Στη Λιβύη, για πρώτη φορά από το 2011, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην πόλη Βεγγάζη στα ανατολικά της χώρας η «Τουρκική Έκθεση Εξαγωγικών Προϊόντων» με τη συμμετοχή 38 εταιρειών από την Τουρκία.

«Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για την 4ήμερη έκθεση που διοργανώθηκε για την αύξηση του εμπορικού όγκου και της οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης», σύμφωνα με την τουρκική Odatv.

Και έτσι η απόφαση (λόγω φόβου;) της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη να μην βοηθήσει την διεθνή συμμαχία Αιγύπτου, ΗΑΕ και στρατηγού Χ.Χάφταρ ουσιαστικά έδειξε στην ηγεσία του αντιπολιτευόμενου λιβυκού κοινοβουλίου ότι θα πρέπει να στραφεί στην Άγκυρα και πρακτικά  να βρίσκεται στον δρόμο της ειρήνευσης με την κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη που υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία.

Τα “πετροδολάρια” της Λιβύης μάλλον θα ενισχύουν τις τουρκικές βιομηχανίες ενώ οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας θα σφίγγουν τον κλοιό των ελληνικών συμφερόντων από τα νότια.

Κατά τ’άλλα  κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να οδηγήσει την Τουρκία στο δικαστήριο της Χάγης για να «διευθετηθούν» οι ελληνοτουρκικές διαφροές την ίδια στιγμή που η Άγκυρα επιτυγχάνει με μεθοδικό τρόπο την επιβολή της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ που διεκδικούσε την ηγεσία της Λιβύης πολιορκώντας την Τρίπολη, είχε έρθει το 2020 στην Αθήνα έχοντας ιδιωτική συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, αλλά και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν την κρίσιμη διάσκεψη στο Βερολίνο για την επίλυση της κρίσης της χώρας πέρα από μια βόλτα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» δεν είχε λάβει καμία βοήθεια, ούτε σε πολεμικό εξοπλισμό ούτε σε επίπεδο εθελοντών ώστε να κλείσει το ζήτημα της Λιβύης προς τα συμφέροντάς μας.

Μάλιστα ο Αρχηγός του λιβυκού Ναυτικού, ναύαρχος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Φαράζ Αλ Μαχντάουι, το 2021 είχε αναφέρει: 

«Ζητήσαμε στρατιωτική βοήθεια, αλλά η απάντηση ήταν ότι “δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε”»

Περιγράφει τι ζητήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως παροχή στρατιωτικής βοήθειας και συνδρομής από την κυβέρνηση της Βεγγάζης και τον Χαλίφα Χαφτάρ και πόσο καθοριστική αποδείχθηκε η άρνηση αυτή, για την απόκρουση της τελικής επίθεσης και την επικράτηση της Τουρκίας στην ανατολική Λιβύη.

Από την άλλη η Άγκυρα έδειξε ότι έχει την θέληση ότι όταν κλείνει κάποια συμφωνία την τηρεί ακόμα και με στρατιωτικά μέσα όπως πρώτα απέδειξε με το Κατάρ και συνέχισε με την Λιβύη, την Σομαλία, την Συρία και το Αζερμπαϊτζάν.

Θυμίζουμε ότι το 2019 είχαν γίνει τα εγκαίνια νέας βάσης που έχει κατασκευαστεί για τις τουρκικές δυνάμεις, στο Κατάρ, σε μία τελετή, παρουσία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών όπου θα μπορούσε να στρατωνίσει 5.000 στρατιώτες.

Η βάση είναι χτισμένη δίπλα στο βάθρο του Ταρίκ μπιν Ζιγάντ, νοτιοδυτικά της Ντόχα, όπου οι Τούρκοι στρατιώτες έχουν φιλοξενηθεί από τότε που άρχισαν να φτάνουν, μετά την επιβολή εμπάργκο στο Κατάρ, τον Ιούνιο του 2017, από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών σε τουρκική στρατιωτική βάση του Κατάρ αποτέλεσε μια τουρκική κίνηση υποστήριξης, ακριβώς την ίδια στιγμή κατά την οποία κάποιες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής απομακρύνονταν από το εμιράτο.

Αυτές οι χώρες (μαζί με το Αζερμπαϊτζάν που έλαβε επίσης στρατιωτική στήριξη στον πρόσφατο πόλεμο με την Αρμενία) μόνο με τις τεράστιες ροές δισεκατομμυρίων δολαρίων κράτησαν την τουρκική οικονομία και επανέφεραν τον Ερντογάν σε εκ νέου συνομιλητή μεταξύ αυτών και της Δύσης-Αράβων-Ρωσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας