Στο 44,97% ο Kilicdaroglu
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είναι ο μεγάλος νικητής στη μάχη με τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης κεμαλικό Kemal Kilicdaroglu στις προεδρικές εκλογές – θρίλερ που διεξήχθησαν στην Τουρκία μαζί με τις βουλευτικές την Κυριακή 14/5/2023.
Απέναντι στη συλλογική Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ o Τούρκος πρόεδρος λίγο έλειψε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο την επανεκλογή του, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις δημοσκοπήσεις, που τον έφεραν να υπολείπεται του αντιπάλου του.
Τώρα ο Erdogan και ο Kilicdaroglu θα δώσουν την αποφασιστική μάχη σε δύο εβδομάδες, την Κυριακή 28/5.
Όπως και να έχει, ο Erdogan μπορεί να δηλώνει ήδη νικητής, αφού κόντρα σε θεούς… δαίμονες και Δύση κατάφερε να πετύχει έναν θρίαμβο.
Στον Β΄Γύρο, ούτως ή άλλως, θα είναι και πάλι το ακλόνητο φαβορί, καθώς έχει πολύ μικρότερη διαφορά να καλύψει.
Με καταμετρημένο το 99,2% των ψήφων των προεδρικών εκλογών ο Erdogan συγκέντρωσε ποσοστό 49,39% και ο Kilicdaroglu 44,97%.
Ο τρίτος υποψήφιος ο Sinan Ogan πήρε ποσοστό 5,21%.
Ο Muharrem Ince έλαβε το 0,43% παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από την εκλογική κούρσα.
Εντυπωσιακή η συμμετοχή των ψηφοφόρων, καθώς στις κάλπες προσήλθε ποσοστό άνω του 88% των εγγεγραμμένων.
Μεγάλη μάχη δόθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Kilicdaroglu με ποσοστό 48,55% επικράτησε έναντι 46.68% του Erdogan.
Ο Kilicdaroglu επικράτησε και στην Άγκυρα (με 47,32% έναντι 45,99% του Erdogan) αλλά και στην Σμύρνη με πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.
Ο καθοριστικός Ogan
Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, ο Erdogan όχι μόνο ανέτρεψε όλα τα εις βάρος του προγνωστικά αλλά θεωρείται και το φαβορί για την εκλογή στην προεδρία της Τουρκίας.
Με το κόμμα και τη συμμαχία του να σαρώνουν στις βουλευτικές εκλογές και να έχει τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής, ο Erdogan δεν έχει παρά να περιμένει τι ακριβώς θα πράξει ο Sinan Ogan, ο οποίος έλαβε το 5,21% των ψήφων (σε απόλυτους αριθμούς 2.796.357 ψήφους) και αποκλείστηκε από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Μέχρι στιγμής ο Ogan δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ούτε έχει προτρέψει τους ψηφοφόρους του να στραφούν προς τον Erdogan ή τον Kilicdaroglu, αν και αναλυτές εκτιμούν πως οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού κόμματος του Ogan είναι πιθανότερο να στραφούν στον Erdogan λόγω της στήριξης των Κούρδων στη συμμαχία του Kilicdaroglu.
Εφόσον αυτή η εκτίμηση, επιβεβαιωθεί και στην κάλπη τότε θα μιλάμε για θρίαμβο του Erdogan.
Θρίαμβος στις βουλευτικές εκλογές
Το Κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη του Erdogan κερδίζει 266 έδρες στο 600μελές κοινοβούλιο της Τουρκίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία με καταμετρημένο το 98,6% των ψήφων.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με επικεφαλής τον κύριο αντίπαλο του, Kemal Kilicdaroglu, κερδίζει 168 έδρες.
Η συμμαχία του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη μαζί με τα τρία ακόμη συμμαχικά κόμματα μπορεί να υπολογίζoυν σε 322 έδρες ενώ ο συνασπισμός του CHP με άλλα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης υπολογίζεται ότι έχουν καταλάβει 212 έδρες.
Κανένα σημαντικό πρόβλημα και καμία παρατυπία δεν καταγράφηκε κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κεντρικής εκλογής επιτροπής.
Περίπου 64 εκατομμύρια Τούρκοι κλήθηκαν να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς και τους 600 βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Από τα 64 εκατομμύρια, τα 5,2 εκατομμύρια είναι νέοι άνθρωποι που ψήφισαν για πρώτη φορά.
Το εκλογικό σώμα αποτελείται από 30,7 εκατομμύρια γυναίκες και από 29 εκατομμύρια άντρες.
Στις βουλευτικές εκλογές συμμετείχαν 26 πολιτικά κόμματα, εκ των οποίων τα 15 σε 5 πολιτικές συμμαχίες και τα υπόλοιπα 11 ανεξάρτητα.
Συνολικά στήθηκαν 191.885 κάλπες σε 973 περιφέρειες και 1.094 περιφερειακές εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα για την ανάδειξη του προέδρου και των βουλευτών, οι οποίοι θα υπηρετήσουν για πέντε χρόνια.
Οι ψηφοφόροι είχαν δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τον πρόεδρο και τους βουλευτές και τα έβαλαν στον ίδιο φάκελο στην κάλπη.
Κόντρα για τα αποτελέσματα
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε κατά τις 22:00 το βράδυ ότι το να βιάζεται κανείς να ανακοινώνει εκλογικά αποτελέσματα ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, αυτό θα σήμαινε κλοπή της βούλησης του λαού, ενώ ο αντίπαλός του, ο Kilicdaroglu προειδοποίησε τις εκλογικές αρχές να καταγράψουν όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.
«Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν με βιασύνη αποτελέσματα, αυτό σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Εrdogan στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.
Ο Kilicdaroglu σε δική του ανάρτηση στο Twitter ανέφερε:
«Δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν.
Το ξέσπασμα της Askener
Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Meral Aksener στην ένταση της εκλογικής μάχης αλλά και απογοητευμένη από το αποτέλεσμα χαστούκισε αστυνομικό.
Σύμφωνα με τη Yeni Şafak η Aksener, έπαθε νευρικό κλονισμό στα κεντρικά γραφεία και φέρεται να φώναζε: «Δεν σας είπα ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε;».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι έσπασε ένα τζάμι και ότι έδωσε χαστούκι σε έναν αστυνομικό.
«Οι εικόνες των στιγμών της κρίσης καταγράφηκαν από πρακτορείο ειδήσεων, αλλά οι εικόνες διαγράφηκαν μετά από έντονη επιμονή των μελών του κόμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όπως γράφει η Yeni Safak, στο σημείο έφτασε μεγάλος αριθμός αστυνομικών.
Η Αksener ήταν εκείνη που είχε εκφράσει τη διαφωνία της στον ορισμό του Kilicdaroglu ως επικεφαλής του συνασπισμού, στόχος του οποίου ήταν η πτώση του Erdogan από την εξουσία.
Κάλεσμα Erdogan στους ψηφοφόρους του
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κάλεσε νωρίτερα τους υποστηρικτές του και τους εθελοντές του κόμματος ΑΚΡ να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
«Όπως πάντα, ήρθε η ώρα να φροντίσουμε τις κάλπες.
Συνεχίστε να προστατεύετε τη βούληση του έθνους μας μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση», έγραψε ο Erdogan στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ψήφισαν Kilicdaroglu και Erdogan
Έγραφε νωρίτερα το Bankingnews.gr: Στις κάλπες για να ψηφίσουν προσήλθαν οι δύο βασικοί αντίπαλοι των σημερινών τουρκικών εκλογών.
Ειδικότερα, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (PΛK) της Τουρκίας και υποψήφιος για την προεδρεία της χώρας, Kemal Kilicdaroglu, ψήφισε σε δημοτικό σχολείο της Άγκυρας, συνοδευόμενος από την προσωπική του φρουρά.
Ο Kemal Kilicdaroglu αφού ψήφισε, χαιρέτησε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και δήλωσε πως «σε όλους μας έλειψε η δημοκρατία.
Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, μαζί με τη σύζυγό του.
Ο Erdogan ευχαρίστησε τα μέλη του εκλογικού κέντρου για τη διαδικασία και σε δηλώσεις του ευχήθηκε «ένα επικερδές μέλλον» για την χώρα και τη δημοκρατία, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι στις 17:00 για να δείξουν την δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας».
Επίθεση Erdogan σε Biden
Σκληρή επίθεση στον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, μία μέρα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.
«O Biden έδωσε εντολή να ανατραπεί ο Erdogan το ξέρω αυτό.
Όλος ο λαός μου το ξέρει» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Αν ισχύει αυτό, τότε οι αυριανές κάλπες θα δώσουν απάντηση και στον Biden».
Ο Erdogan ολοκλήρωσε την εκστρατεία επανεκλογής του με τρεις συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο (13/5), την τελευταία ημέρα πριν από τις εκλογές, ενώ πέραν του Biden επέκρινε και τον υποψήφιος της αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu για τη δήλωσή του ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις εκλογές της Τουρκίας.
Ο Erdogan πραγματοποίησε συγκεντρώσεις στις συνοικίες Ümraniye, Sancaktepe και Beyoğlu της Κωνσταντινούπολης.
«Ο κ. Kemal, παίρνει τις εντολές του από τρομοκράτες.
Παίρνουμε εντολές από τον Αλλάχ και το έθνος μας.
Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας», είπε ο Erdogan, αναφερόμενος στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) φίλα προσκείμενο στο ΡΚΚ που παρέχει υποστήριξη στον Kılıçdaroğlu.
«Τι είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου; O Peskov λέει: Αυτός (ο Kılıçdaroğlu) λέει ψέματα, πρέπει να εξηγήσει, να το αποδείξει. Έχετε αποδείξεις; Όχι!», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Τώρα αρχίζει να αλλάζει (ο Kılıçdaroğlu). Λέει: “Έχουμε ακούσει έτσι. Δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά (είναι) δυνατό.”
Τι είδους πολιτική είναι αυτή; Το έθνος μου δεν θα σας παραδώσει αυτή τη χώρα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Την Πέμπτη (11/5), ο Kılıçdaroğlu, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κοινός υποψήφιος για την εξακομματική αντιπολίτευση Nation Alliance, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από περιεχόμενο βίντεο που φέρεται να δυσφημεί τους υποψηφίους για την προεδρία στις επερχόμενες εκλογές της 14ης Μαΐου.
Ο Peskov απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα ανάμειξης της Ρωσίας στις τουρκικές εκλογές και ότι «όσοι διαδίδουν τέτοιες φήμες είναι ψεύτες».
«Ο Kemal λέει ότι θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία… Τι είδους νοοτροπία είναι αυτή; Τι είδους αντίληψη είναι αυτή;» είπε ο Erdogan.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικούς συμμάχους της Τουρκίας στη γεωργία, την αμυντική βιομηχανία και τον τουρισμό.
«Από πού έρχονται σε εμάς σχεδόν 5,5 εκατομμύρια τουρίστες;
Προέρχονται από τη Ρωσία. Τι θα κάνετε για αυτό;» ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μεγάλη χαμένη η Δύση
Kαθώς οι τεκτονικές πλάκες των παγκόσμιων γεωπολιτικών ισορροπιών που διαμορφώθηκαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989 μετακινούνται, αρχής γενομένης από το Ουκρανικό, οι τουρκικές προεδρικές εκλογές την Κυριακή 14 Μαΐου είναι ένα από τα πιο κρίσιμα μη βίαια πολιτικά γεγονότα του τρέχοντος έτους.
Η γενική εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέσα από την προπαγάνδα της Δύσης ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα παραπλανητική..
Στη γεωπολιτική πόλωση που μαίνεται υπό το έμβλημα η «Δύση εναντίον του υπόλοιπου κόσμου» (The West and the Rest) στη διεθνή πολιτική, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης πλειοδοτούν στο ενδεχόμενο ήττας του νυν Προέδρου Tayyip Recep Erdogan, ώστε ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της πολυπολικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας στην αναδυόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ο οποίος ταυτόχρονα αποτελεί παράδειγμα για τον Παγκόσμιο Νότο, να χάσει την εξουσία.
Πραγματικά, η σημασία της πολιτικής του Erdogan είναι ότι, σε αντίθεση με τόσους πολλούς αυτοαποκαλούμενους υποστηρικτές του Παγκόσμιου Νότου που έχουν ξεφυτρώσει ως μανιτάρια τον τελευταίο καιρό, εφαρμόζει αυτό που κηρύττει, επισημαίνει ο M.K. Bhadrakumar σε ανάλυσή του στους Asian Times.
Η στάση των δυτικών μέσων ενημέρωσης πηγάζει από μια απλοϊκή εικόνα ότι ο Erdogan, ένας χαρισματικός «ισχυρός ηγέτης» που στηρίζεται στην τεράστια δημοτικότητα και οξυδέρκειά του προκειμένου να εκμεταλλευτεί τον κατακερματισμό του τουρικού εκλογικού σώματος, αντιμετωπίζει την ισχυρή υποψηφιότητα της ενοποιημένης αντιπολίτευσης, στο πρόσωπο του Kemal Kilicdaroglu.
Αν και το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται αμφίρροπο – με βάση της καταγραφές των σφυγμομετρήσεων – , μπορεί κάλλιστα να φέρει μια ξεκάθαρη νίκη για τον Erdogan στον πρώτο γύρο (με πάνω από 50%).
Το άγνωστο σήμερα είναι αν η εκλεκτική και πολυσυλλεκτική κομματική πολιτική του Kilicdaroglu, που τον βοήθησε να αναδειχθεί προεδρικός υπποχήφιος και «χαρτί» των ιδεολογικών διαφορών που είναι τόσο ιστορικές όσο και πολιτιστικές, θα ήταν αρκετό για να πείσει αρκετούς ψηφοφόρους ώστε να κερδίσει την εκλογική μάχη.
Οι διαφορές των Erdogan και Kilicdaroglu
Ο Erdogan είναι ένας πολιτικός με ιστορικούς δεσμούς πλέον με την κοινωνία του και έχει διαμορφώσει ήδη μια παράδοση στην εδραίωση της κυριαρχίας της κοινωνίας των πολιτών σε μια λειτουργική δημοκρατία.
Ο Kilicdaroglu, αντίθετα, δεν έχει να επιδείξει κάποιο σημαντικό εεπίτευγμα και δεν κατείχε ποτέ αιρετό αξίωμα.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι δυτικές πρωτεύουσες… ονειρεύονται μια νίκη του Kilicdaroglu, υπογραμμίζει το υψηλό διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης.
Ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι, ακόμη κι αν ο Kilicdaroglu αναδειχθεί ο νικητής, οι δυτικές δυνάμεις δεν θα πρέπει να περιμένουν μια πλήρη ευθυγράμμιση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής με τις δυτικές απαιτήσεις.
Ο ίδιος ο Kilicdaroglu επισήμανε πρόσφατα ότι την τουρκική εξωτερική και αμυντική πολιτική «διαχειρίζεται το κράτος» και είναι «ανεξάρτητη από κομματικές στοχεύσεις».
Η συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας
Τι εννοεί με αυτή την παράδοξη παρατήρηση;
Ο Kilicdaroglu είναι ένας «κεμαλιστής» παλαιάς κοπής, ένας παθιασμένος σοσιαλδημοκράτης αφοσιωμένος στα ιδεολογικά θεμέλια του τουρκικού κράτους που δημιούργησε ο Ataturk ο οποίος πιστεύει στις βασικές αρχές του έθνους, του κοσμικού κράτους και της κεντρικής λειτουργίας του κράτους στην οικονομία.
Η ελπίδα της Δύσης είναι ότι, δεδομένης πολυσυλλεκτικότητας του συνασπισμού του «ουράνιου τόξου» που επιχειρείται να οδηγήσει τον Kilicdaroglu στη νίκη, θα ηγηθεί μιας αδύναμης κυβέρνησης — σε αντίθεση με την ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση του Erdogan.
Πράγματι, η Δύση έχει τεράστια εμπειρία στη χειραγώγηση αδύναμων συμμάχων και εταίρων σε κατευθύνσεις που ακολουθούν τις απαιτήσεις της δυτικής ηγεμονίας.