Τουρκία: Πλυντήριο για Ρώσους ολιγάρχες-Παιχνίδια στο τρίγωνο Ρωσίας-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

754

Επαναλαμβάνεται η ιστορία με την HalkBank

Mετά το ξέπλυμα του ιρανικού χρήματος μέσω HalkBank η Τουρκία αναλαμβάνει να βοηθήσει και την Ρωσία δημιουργώντας ένα “Made In Turkey” “πλυντήριο” ρωσικού μαύρου χρήματος.

Φαίνεται πως ο Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι ακριβώς έκανε και με το ιρανικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Άσυλο στους Ολιγάρχες

Η Τουρκία δίνει οικονομικό άσυλο στους λεγόμενους Ρώσους ολιγάρχες πού βρέθηκαν με παγωμένους λογαριασμούς σε δυτικές τράπεζες και με κατοχή ελάχιστων ψηφιακών νομισμάτων. 16.000 μέλη των οικογενειών τους σύμφωνα με το Reuters κατέφυγαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία με γεμάτες με ρούβλια βαλίτσες στην Τουρκία και αγοράζουν και ακίνητα.

Αναφέρoυν χαρακτηριστικά διεθνή ΜΜΕ:

Ο πλούτος των Ρώσων ολιγαρχών αναζητά ένα νέο σπίτι και η Τουρκία σπεύδει να παίξει τον ρόλο του καλού οικοδεσπότη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στο CNBC το Σάββατο ότι θα καλωσόριζε στην Τουρκία τους Ρώσους ολιγάρχες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις, τόσο ως τουρίστες όσο και ως επενδυτές, εφόσον οι επιχειρήσεις τους συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «συγκεκριμένες ομάδες κεφαλαίων» θα μπορούσαν να «παρκάρουν σε εμάς», σε μία δήλωση που θεωρήθηκε ότι αναφερόταν στο γεγονός ότι κινητά περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών βρήκαν τελευταία καταφύγιο στη χώρα, μεταξύ αυτών δύο superyachts και ένα ιδιωτικό αεροπλάνο που ανήκουν στον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Τα σχόλια αυτά πυροδότησαν εικασίες ότι η Τουρκία –που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ- ίσως να ενθαρρύνει ενεργά τις επενδύσεις από δισεκατομμυριούχους που βρίσκονται στη μαύρη λίστα, στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία της. Ήδη, το Reuters μεταδίδει πληροφορίες που θέλουν εύπορους Ρώσους να αναζητούν επενδύσεις στην Τουρκία.

Όμως, όπως τονίζει το CNBC, τα όποια οφέλη από αυτή τη στρατηγική θα είναι βραχυπρόθεσμα, για μία χώρα που επιχειρεί μία δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

«Το να προσελκύσει ρωσικό χρήμα θα μπορούσε να πλήξει την Τουρκία μακροπρόθεσμα», λέει στο CNBC η Ντέφνι Αρσλάν, του Atlantic Council στην Τουρκία και πρώην οικονομολόγος στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Ξέπλυμα ρωσικού χρήματος

Η Τουρκία έχει επικρίνει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις όπως αυτές της Δύσης και λέει ότι αντιτίθεται σε αυτές. Αντ΄ αυτού, έχει αναλάβει τον ρόλο ενός ουδέτερου μεσολαβητή, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις στην Άγκυρα να παρουσιάζουν ελπίδες για λύση.

Η στάση ουδετερότητας που τηρεί η Τουρκία ερμηνεύεται από τους στενούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, του εμπορίου και του τουρισμού. Για αυτό και οι χώρες της Δύσης δεν έχουν πιέσει την Τουρκία να μπει στις κυρώσεις και δεν θα την τιμωρήσουν που δεν το κάνει, όπως αναφέρει το CNBC.

Αυτό καθιστά την Τουρκία ένα νόμιμο καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία Ρώσων που βρίσκονται υπό το καθεστώς των κυρώσεων. Η εισροή ξένων επενδύσεων και πολυτελών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στην τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε κρίση λόγω της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί.

Ωστόσο, η ανοχή της Δύσης θα μειωθεί, εάν η Τουρκία αρχίσει να προσκαλεί ενεργά ρωσικό πλούτο που βρίσκεται στο καθεστώς των κυρώσεων, όπως εκτιμά ο Εμρέ Πέκερ, της Eurasia Group.

«Εάν παρκάρουν τα γιοτ τους, αυτό είναι ΟΚ. Αλλά η Άγκυρα θα έχει συναίσθηση ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει έδαφος για κυρώσεις και θα είναι πολύ προσεκτική να το αποφύγει αυτό».

Παράλληλα, οι Κεντρικές Τράπεζες Τουρκίας και Ρωσίας αποφάσισαν να συναλλάσσονται εκτός SWIFT ενώ το φυσικό αέριο από την Ρωσία συνεχίζει και ρέει ανενόχλητο προς το τουρκικό σύστημα αγωγών.

Τέλος υπάρχουν πληροφορίες πως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα δέχεται μέχρι και bitcoins από τους Ρώσους ολιγάρχες προς παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων.

Συστήματα Βενεζουέλας και Ιράν από μια χώρα που παραμένει μόνο κατ’ όνομα στο ΝΑΤΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας