Συναγερμός σε Ελλάδα-Κύπρο
Αναφορά στο «Εθνικό Συμβόλαιο» έκανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το κυβερνητικό στήριγμά του, ο ακροδεξιός υπερεθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μίλησε για μεγάλα τουρκικά… κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Όταν έναν αιώνα πριν στην Ανατολία, άντρες και γυναίκες πολεμούσαν για την ανεξαρτησία, οι Ουζμπέκοι αδερφοί μας εδώ, προσεύχονταν και έγραφαν ηρωικά ποιήματα» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, χθες Τετάρτη, με τον ομόλογό του του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ, σύμφωνα με τα tourkikanea.gr
Στο «Εθνικό Συμβόλαιο»
«Ο αείμνηστος Αμπντουλχαμίτ Σουλεϊμάν Τσολπάν, βγάζει στους στίχους την πλημμυρίδα της καρδιάς του και χαιρετίζει ως εξής τα νικηφόρα στρατεύματα της Ανατολίας: “Ει Ινονού, έι Σαγγάριε, έι στρατιώτες της ανεξαρτησίας, προχωρήστε ασταμάτητα εμπρός μέχρι να παρθεί το Εθνικό Συμβόλαιο» πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.
Ακολουθεί ο χάρτης των εδαφών που περιέχονται στο «Εθνικό Συμβόλαιο», το οποίο έχει ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο. Σε αυτόν περιέχονται εκτός της σημερινής Τουρκίας, όλη η Κύπρος, η Θράκη, η μισή Βουλγαρία, η Θεσσαλονίκη και το βόρειο Ιράκ.
«Οι επαφές με το Ισραήλ και τα κοιτάσματα»
Σε ομιλία που έκανε προχθές Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ο πρόεδρος του κόμματος ΜΗΡ (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μεταξύ άλλων είπε:
«Οι επαφές με το Ισραήλ και το άνοιγμα αμοιβαίων και αναπτυσσόμενων διαύλων συνεργασίας για τη μεταφορά του φυσικού αερίου αυτής της χώρας στην Ευρώπη, είναι μία από τις κινήσεις που θα αντισταθμίσουν τη μειονεκτική θέση της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας.
Οι πόροι των 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στον Εύξεινο Πόντο και τα μεγάλα κοιτάσματα που θα βρεθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, φυσικά και θα ενισχύσουν τη χώρα και την ενεργειακή της πολιτική».
Για τον Μπάιντεν
Αναφέρθηκε, επίσης, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τις δηλώσεις του για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι:
«Πριν να γίνει πρόεδρος, είχε κάνει λόγο για στήριξη του μπλοκ της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, για αλλαγή της κυβέρνησης και για ανατροπή του προέδρου της Δημοκρατίας.
Ποιος θα πιστέψει και ποιος θα ξεγελαστεί από αυτό το εχθρικό στόμα που μιλά για δημοκρατία και παραπονιέται για τα αυταρχικά καθεστώτα;
(….) Ωστόσο, με ποιο δικαίωμα και με ποια αρμοδιότητα ο Μπάιντεν μιλά για νόμο, για δημοκρατία και ελευθερία και ζητά αλλαγή του καθεστώτος και της πολιτικής διοίκησης των χωρών; Ο Μπάιντεν, που στόχευε χθες την Τουρκία, σήμερα στοχεύει τη Ρωσία».